Belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmaları ve başkanlıklarının yargı kararı ile sonaq erdirilmesi

Seçilmiş bir organ olarak belediye başkanın başkanlık sıfatının düşürülmesini, vesayet makamı olarak merkezi idare, faaliyet raporunun yetersizliği kararı ve gensoru önergesiyle genel karar organı olarak belediye meclisi isteyebilmektedir. Düşürülme kararı ise idari yargıya aittir. Ayrıca, bazı hallerde (görevleri ile ilgili bir suç sebebiyle hakkında soruşturma ve kovuşturma açılması halinde) İçişleri Bakanı, yargı kararıyla görevden düşürmeyi beklemeden idari bir kararla, seçilmiş yerel yönetim temsilcilerini görevden uzaklaştırabilmektedir. Bu çalışmada, yargısal usul ve sürece tabi “Belediye Başkanlığının Düşürülmesi” ile geçici idari bir tedbir kararı olan “Belediye Başkanının Görevden Uzaklaştırılması” ayrı ayrı ele alınıp incelenmekte; konuyla ilgili yeni ve eski mevzuat hükümleri kıyaslanmakta, yargı kararlarının yasal boşlukları doldurma işlevi ve literatürün tasnifi işlenmektedir.

Removal of the mayor and the termination of the title by court decision

Two public bodies could ask a court to remove a mayor, who is an elected official, from his/her official title during his term of office: the central administration or the municipality council, which is the decisionmaking body. The decision is then made by the administrative courts. Additionally, in some specific conditions, especially when obvious illegalities, as defined by the law, have been observed regarding a mayor’s performance of responsibilities, the Ministry of Interior could remove a mayor from office without a court decision. This article analyzes the rules and regulations regarding the removal of a mayor from office and removal of title. The previous and current rules and procedures and the gaps that exist in them are also analyzed.

___

  • Aytaç, Fethi (1991), Açıklamalı Belediye Kanunu, 5.Baskı, Adalet Matbaacılık, Ankara.
  • Delcamp, Alain (1995), “Principle de Subsidiarité et décentralisation”, Revue Française de Droit Constitutionnel, Vol.23, s.609-624.
  • Doğanyiğit, Saadettin (2005), Açıklamalı-Sorun Çözümlü Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu, 2.Baskı, Seçkin Yayınevi, Ankara.
  • Dönmez, Mustafa (1998) “Belediye Başkanlarının Yargı Kararıyla Düşürülmesi”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 7, Sayı 4, Ekim, s.104-112.
  • Duran, Lütfi (1988), Türkiye Yönetiminde Karmaşa, Çağdaş Yayınları, İstanbul.
  • Hondu, Selçuk (1987), “Belediye Başkanlarının Düşürülmesi ve Belediye Meclislerinin Feshi Konularında Bir İnceleme”, Danıştay Dergisi, Sayı 66-67, s.18–35.
  • Karabatak, Rüstem (1998), “Belediyenin Seçilmiş Organlarının Devletçe Görevden Alınması”, Belediye Dergisi, Cilt 5, Sayı 4, Ekim, s.1-14.
  • Kavruk, Hikmet (2004), Köy ve Mahalle: Yerleşim ve Yönetim Birimi, Odak Yayınları, Ankara. Keleş, Ruşen (2000), Yerinden Yönetim ve Siyaset, Cem Yayınevi, İstanbul.
  • Keleş, Ruşen (2001), “Küreselleşme ve yerel Yönetimler”, Oralalp, Füsun Çiçekoğlu (Ed.) Cevat Geray’a Armağan, s.563-574, Mülkiyeliler Birliği Yayınları, Ankara.
  • Knape, Anders and Stöckling Ulrich, Hans (22 October 2001), Draft Information Report on Local and Regional Democracy in Turkey- Follow Up to Recommendation 29 (1997), Instutional Committee, Strazburg. Mercimek, Ünal (1996), “Belediye Başkanlarının Görevden Uzaklaştırılması”, Belediye Dergisi, Cilt 3, Sayı 4, Ekim, s.19-31.
  • Meriç, Osman (1986), “Belediye başkanının Özlük Hakları, Bunların Düzenlenmesi, Gensoru, Yıllık Çalışma Raporu ve Diğer Yollarla Başkanını Düşürülmesi, Belediye Meclisinin Görevleri, Feshi ve Başkanla Olan İlişkileri”, İller ve Belediyeler Dergisi, Sayı494, Aralık, s. 353-369.
  • Meriç, Osman (1974), “Belediye Başkanlarının Başkanlıktan Düşürülmeleri Koşullarının Geçirdiği Yasal ve Yargısal Aşamalar”, Danıştay Dergisi, Y.3, Sayı 12–13, s.30-43.
  • Ortaylı, İlber (2006), İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Alkım Yayınevi, İstanbul. Özel, Mehmet (2000), “Kamu Yönetiminde Yeni Bir Örgütlenme İlkesi: Yerellik (Subsidiariteat) ”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 9, Sayı 3, Temmuz, s. 25-43.
  • Sodan, Ramazan (1995), Belediye Kanunu ve Açıklaması, Mahalli İdareler Derneği Yayını, Ankara. Ünal, Feyzullah (2000), Belediye Başkanlarının Başkanlıktan Düşürülmesi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Ünsal, Sabahattin (1994), “Belediye Başkanlığının Yargı Kararı İle Sona Ermesi”, Belediye Dergisi, Temmuz, s.23-35