Kültür Ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi Ve Belge Merkezine Kayıtlı Deri Sanatı Ustaları

El sanatı ürünleri, binlerce yıllık Anadolu maddi kültür tarihi içerisinde öncelikle işlevsel olarak kullanılmış zamanla estetik yönlerinin gelişmesiyle de dikkat çekmiştir. Gündelik hayattaki ihtiyaçların ve ustaların yaratıcılığının/tasarım yeteneğinin şekillendirdiği bu alan zamanla üretim teknikleri değişse de halk kültürü içindeki önemini kaybetmemiştir. El sanatları içinde yer alan deri ürünleri giysi, aksesuar, halk mutfağı, halk müziği gibi oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Deri ürünlerinin, geleneksel üretim şekillerinin, geleneksel aktarım yollarının (usta-çırak ilişkisi), kullanılan araç ve gereçlerin kuşaktan kuşağa sağlıklı bir şekilde aktarımının sürdürülmesi ise, üretim şekillerinin hızla makineleştiği günümüzde oldukça önemli bir konudur. Bunun başarılmasının en önemli yolu ise araştırma ve arşivleme çalışmalarıdır. Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’nde halk edebiyatı, halk inançları, geçiş dönemleri gibi birçok kültürel alan ile birlikte Geleneksel El Sanatları da yer almaktadır. Folklor Araştırmacılarının planlı alan araştırmalarında derledikleri el sanatı ürünleri 1966 yılında kurulan bu belgelikte yer almakta olup günümüzde de araştırma sonuçlarının burada arşivlenmesine devam edilmektedir. Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’nde yer alan deri ustaları ve ürünlerinin araştırılacağı bu çalışma sayesinde el sanatları alanında çalışan, öğrenim gören araştırmacılar ve öğrencilerin bu kaynaklara daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşacağı düşünülmektedir.

Ministry of Culture and Tourism Leather Art Craftsmen Registered to The Public Culture Information and Document Center

Handicraft products have been used primarily in the History of Anatolian Material Culture for thousands of years and have attracted attention with the development of aesthetic aspects in time. This area, shaped by the needs of daily life and the creativity/design ability of the craftsmen, has not lost its importance in folk culture even though production techniques have changed over time. Leather products in handicrafts have a wide usage area such as clothes, accessories, folk cuisine and folk music. Maintaining a healthy transfer of leather products, traditional production methods, traditional transfer routes (master-apprentice relationship) and the tools and equipment used from generation to generation is a very important issue today in which production methods are rapidly mechanized. The most important way to achieve this is researching and archiving studies. For this purpose, the Folk Culture Information and Documentation Center, which operates under the General Directorate of Research and Education of the Ministry of Culture and Tourism, has many cultural fields such as folk literature, folk beliefs, transitional periods and also Traditional Handicrafts. The handicraft products compiled by Folklore Researchers in the planned field research are included in this document, which was established in 1966, and today the results of the research are still being archived here. It is believed that researchers and students working in the field of handicrafts will be able to access these resources more easily and quickly thanks to this study, where leather craftsmen and their products in the Folk Culture Information and Documentation Center are searched.

___

  • Barışta, H.Ö. (1998). Türk El Sanatları. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
  • Emiroğlu K. ve Aydın S. (2003). Antropoloji Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınevi.
  • Evcin. E. (2013). “Türk Halk Kültürü Araştırmaları İçin Önemli Bir Kaynak: Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi” Milli Folklor Dergisi, 100:225.
  • Haviland, W. A. (2002) Kültürel Antropoloji. Çev. Hüsamettin İnanç, Seda Çiftçi, İstanbul: Kaknüs Yayınları
  • MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü. (2014). Yaşayan El Sanatları.
  • Kültürel miras Erişim adresi : https://www.unesco.org.tr.