TÜRKÇE BİLGİSAYAR TUTUM ÖLÇEĞİNİN YAPI GEÇERLİLİĞİ

Öz Günümüzde bilgisayarın her alanda yaygın şekilde kullanılmaya haşlanması ile birlikte özellikle eğitim ve öğretimde program geliştirme açısından yeni gelişmeler haşlamış ve bilgisayarın eğitim amacı ile kullanılması yeni araştırma problemlerinin doğmasına yolaçmıştır. Türkiye’de de konu ile ilgili bazı çalışmalara rastlanmıştır (Aşkar, Orçan, 1987, Ça-lıkoğlu, 1989, Tartıcıoğlu, 1990). Eğitim ve öğretim faaliyetleri bilişsel, duyuşsal ve psikomol or davranışlar açısından ele alındığında, bilgisayar kullanımının öğrencilerde bilişsel alan davranışlarının yanında, duyuşsal ve psikomotor davranışlarının da geliştirilmesi gereğini kaçınılmaz kılmaktadır. Özellikle bilişsel alan davranışları ile duyuşsal alan davranışları arasındaki istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar (Bloom, 1976) yukarıda sözü edilen hususun önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.

___

Aşkar, Petek and Hülya ORÇAN (1987). The Development of An Attitude Scale Toward Computers, Journae of Human Sciences, Vol.: VI, No: 2.

Bandalos, D. and J. Benson (1990). The Factor Structure Invarience of A Computer Attitude Scale Over Two Grouping Conditions. Educational and Psychological Measurement, 50 (1), 49-60.