ÖZGECİLİK VE OLUMLU SOSYAL DAVRANIŞ

Yıllar önce bir gece, Kitty Genovese adında genç bir kadın New York’un Kew Gardens adı verilen semtinde bir cadde boyunca yürürken, ansızın gölgeden çıkıveren bir adam ona saldırdı. Saat iki-üç sıralarıydı. Kitty Genovese saldırganla boğuştu, yardım istedi, çığlıklar attı. Kısa bir boğuşmadan sonra saldırganın elinden kurtulup cadde boyunca koşmaya başladı. Bu ara kötü biçimde yaralanmıştı, ve halâ bağırıyor, binlerinden yardım istiyor ya da hiç değilse binlerinin polise telefon edivermeşini istiyordu. Bir kaç dakika sonra adam onu yakaladı, boğuşma yeniden başladı, ve yarım saat daha sürdü. O sürekli yardım istedi ve sonunda öldürüldü. Yardım istekleri ve çığlıkları çevredeki binalarda yaşayan en az 38 kişi tarafından işitilmişti. Bu insanların çoğu, ne olduğunu anlamak için pencerelerine gelmiş ve boğuşmaya tanık olmuşlardı. Ancak, kimse Kitty Genovese’ in yardımına koşmadı, hatta bir polis bile çağırmadı.
Anahtar Kelimeler:

Sosyal Davranışlar

___

  • Long, G.T., ve Lerner, M.J. Deserving, the “personal contract”, and altruistic behavior by children. Journal of Personality and Social Psychology, 1974, 29, 551-556."
  • Moriatry, T. Grime, commitment, and the responsive bystander: Two field experiments. Journal of Personality and Social Psychology, 1975, 31, 370-376.