Aile Stresini Değerlendirme Ölçeği (The Questionnaire On Resource And Stress-F): Faktör Yapısı, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları.

Öz Dilimize Aile Stresini DeğerIendirme Ölçeği olarak çevrilen Questionnaire on Resources and Stres- F, engelli çocuğa sahip ailelerdeki stresi ölçmek üzere geliştirilmiştir. Bu makalede, aracın Türkçe uyarlamasının geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının sonuçları özetlenmiştir. Faktör analizi sonucunda özgün ölçektekinden farklı üç faktör saptanmıştır: işlev yetersizliği, karamsarlık, anababa ve aile sorunları. Aracın güvenirliği KR-20, Cronbach alfa ve iki yarım güvenirlik teknikleri ile hesaplanmıştır. Araç, anababa ve aile sorunları alt ölçeği dışında engelli ve normal çocuğu olan anababaları birbirinden avırdetmektedir. Bulgular, çocukların yaşlarına ve cinsiyetlerine göre algılanan anababalık stresinin farklılaştığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler:

Aile Stresi, ölçek

___

  • Akkök, F.(1989). Özürlü Bir Çocuğa Sahip Anne ve Babaların Kaygı ve Endişe Düzeyini Ölçme Aracının Geçerlik ve Güvenirlik Çlışması. Psikoloji Dergisi 7 (23), 26-38.