Türkiye’de üretilen bazı veteriner enjektabl vitamin preparatlarının mikrobiyolojik kalite kontrolleri

Beşeri preparatlar gibi veteriner enjektabl preparatlarda da mikrobiyolojik kalite için öncelikle üretim sırasında oluşabilecek mikrobiyolojik kontaminasyon risklerinin tespit edilmesi ve konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’ de üretilen ve çeşitli ecza depolarından temin edilen veteriner enjektabl vitamin preparatların, membran filtrasyon tekniği ile sterilite ve mikrobiyolojik kalite kontrollerinin yapılması amaçlanmıştır. Piyasada kullanılan 23’ü yağda, 27’si suda çözünen vitamin içeren toplam 50 veteriner enjektabl vitamin preparatı ile çalışılmıştır. Mikrobiyolojik kalite kontrolleri yapılmış enjektabl preparatlardan 5 tanesinde üreme gözlenmiş olup, bu mikroorganizmalar; Bacillus polymyxa, Bacillus brevis ve Staphylococcus aureus olarak tespit edilmiştir. İlaçlarda kontaminasyona sebep olan bu bakterilerin, üretim sırasında, havadan, üretim alanından, ekipman ve personelden kaynaklanmış olabileceği düşünülmüştür.

PREPARATLARININ MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLLERİ MICROBIOLOGICAL QUALITY CONTROLS OF SOME VETERINARY INJECTABLE VITAMIN PREPARATIONS MANUFACTURED IN TURKEY

For veterinary injectable preparations such as human preparations, primarily it is necessary to determine the risks of microbiological contamination for microbiological quality which may occur during production and take necessary precautions related to this. In this study it was aimed to examine sterility and microbiological quality control of veterinary injectable vitamin preparations, which were manufactured in Turkey and procured from various drug depots, using membrane filtration technique. A total of 50 veterinary injectable vitamin preparations, 23 of which were fat-soluble and 27 of which were water-soluble, were studied. Contamination was observed in 5 of the total injectable preparations. Microorganisms isolated from these samples were identified as Bacillus polymyxa, Bacillus brevis and Staphylococcus aureus. It was believed that these bacteria, which caused contamination in the drugs, might be originated from the air, the manufacturing area, the equipment and the staff during the manufacturing processes.