GLİSİN İLE TİYOTRİAZOLİN SABİT KOMBİNASYONUNUN DENEYSEL SEREBRAL İSKEMİ ŞARTLARINDA BEYİN ENERJİ METABOLİZMASI GÖSTERGELERİNE ETKİSİ

Amaç: Serebral iskemide primer nörokoruma uyarıcı ve inhibitor nörotransmiter sistemleri arasındaki bozulan dengenin doğal inhibitor yolakların aktivasyonu ile düzeltilmesi yaklaşımına dayanır. Antioksidan bir madde olan tiyotriazolinin nöro-metabolik serebral koruyucuların terapötik etkilerini arttırdığına ilişkin kanıtlar bulunmaktadır. Bu nedenle glisin ve tiyotriazolini birlikte içeren yeni bir ilaç kombinasyonu oluşturmak ilginç olabilir. Bu çalışmada glisinin, ve tiyotriazolin ile kombine kullanımının akut serebrovasküler bozukluk (ASVB) oluşturulmuş rat modelinde hidrokarbon-enerji prosesleri ve oksidatif metabolizma parametreleri üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: ASVB, klasik yöntem olan ana karotis arterlerin simültane ligasyonu ile gerçekleştirilmiş ve deneylerde 50 erkek Wistar rat kullanılmıştır. Uygulamalara gruplardaki ratlar anesteziden çıktıktan hemen sonra intraperitonal olarak başlanmış ve 4 gün boyunca devam edilmiştir. Beyin kortekslerinde adenil nükleotidler, piruvat, laktat, malat ve isositrat düzeyleri, suksinat dehidrogenaz, sitokrom C-oksidaz, glutamat dekarboksilaz ve GABA-transferaz aktiviteleri biyokimyasal yöntemlerle saptanmıştır. Sonuç ve Tartışma: Glisin ve tiyotriazolinin birlikte kullanımının, beyin enerji metabolizması göstergeleri üzerine referans ilaçlar olan pirasetam ve glisinden daha etkili olması, bu kombinasyon üzerinde araştırmaların devam etmesi gerekliliğini göstermektedir.

INFLUENCE OF THE FIXED COMBINATION OF GLYCINE WITH THIOTRIAZOLINE ON ENERGY METABOLISM PARAMETERS IN BRAIN IN CONDITIONS OF EXPERIMENTAL CEREBRAL ISCHEMIA

Objective: The perspective direction of primary neuroprotection in cerebral ischemia is the correction of the imbalance of excitatory and inhibitory neurotransmitter systems by activating natural inhibitory processes. There is evidence of the ability of anti-oxidant thiotriazoline to potentiate the therapeutic effect of neuro-metabolic cerebroprotectors. Therefore, it is interesting to create a new combined drug based on glycine and thiotriazoline. The purpose of this study is to investigate the effect of glycine, as well as its combination with thiotriazoline, on the parameters of hydrocarbon-energy processes and oxidative metabolism under the conditions of simulation of acute cerebrovascular disorder (ACVD).

___

  • Gusev, Е.I., Skvortsova, V.I. (2001). Brain ischemia, Medicine, Moscow, p.328.
  • Mazur, I.А., Chekman, I.S., Belenichev, I.F. (2007). Metabolitotropic drugs, Pechatnyi Dom, Zaporozhye, p.309.
  • Galenko-Yaroshevskiy, P.А., Chekman, I.S., Gorchakova, N.А. (2001). Essays on the pharmacology of metabolic therapy, Medicine, Moscow, p.240.
  • Khizhnyak, А.А., Kursov, S.V. (2003). Participation of excitatory amino acid transmitters in the mechanisms of neurodestruction and perspective methods of pathogenetic correction. Pain Anesthetization and Acute treatment, 1, 43 – 46.
  • Astakhov, А. (2004). Glycised-KMP: just amino acid or multipurpose anti stress medication? Ukraine Drugs, 1, 35 – 36.
  • Gorchakova, N.А., Belenichev, I.F., Mazur, I.А. (2007). Mechanism of antioxidant and antiischemic action of thiotriazoline. Medicine Pharmacy News, 2(206), 11-21.
  • Belenichev, І.F., Gorbachova, S.V., Golovkin, V.V., Bukhtiyarova, N.V. (2006). Influence of the composition “Magnelong”, glycine, emoxipine and piracetam on the development of oxidative stress in the brain of rats with acute cerebrovascular disorders (ischemic stroke). Medical Chemistry, 3, 107-110.
  • Mazur, I.A., Chekman, I. S., Belenichev, I.F., Gorchakova, N.А. (2011). Development of drugs based on fixed combinations with antioxidants - a promising area of modern pharmacology. Pharmacology and Drug Toxicology, 5, 199–200.
  • Kozhemyakin, Y.М., Khromov, О.S., Filonenko, М.А., Sayftedinovna, G.А. (2002). Scientific and methodical recommendations for the maintenance of laboratory animals and work with them. Avitsena Kiev, p.156.
  • Voronina, Т.А., Seredinin, S.B. (2002). Manual on experimental (preclinical) study of new pharmacological substances, Information and analytical portal of the Ministry of Health of the Russian Federation ZAO “Remedium”, p.320.