Türkiye'de Tarım Topraklarının Kullanımında Yapılan Başlıca Yanlışlıklar ve Bunlara Bir Örnek: Eskişehir

İnsanlar özellikle tarımı öğrenip geliştirdikten sonra çevrelerindeki arazileri yıllar boyu süren gözlemler sonucunda en iyi hangi şekilde kullanabileceklerini öğrenmişlerdir. Yüzyıllar geçtikçe nüfusun artmasına bağlı olarak kentler giderek genişlemiş ve gelişen teknolojinin de yardımıyla arazi kullanımında değişiklikler ortaya çıkmıştır. Türkiye'de sanayileşmeye verilen önem nedeniyle tesisler çoğunlukla en yüksek getirileri sağlayacak alanlarda kurulmuştur. Bu bağlamda, düzlük olması, kolay inşaat yapılması, karayollarına yakınlık gibi faktörlerin etkisiyle ova tabanları özellikle büyük kentlerin yakınındaki sanayi tesisleri ile kaplanmaya başlamıştır. Türkiye 'de tarım yapılabilen alanlardaki sorunlar sadece fiziksel koşullara dayanmamaktadır. Bunların dışında toprakların yanlış kullanımı, toprağa uygun olmayan ürünlerin yetiştirilmesi de söz konusudur. Bir yandan verimli topraklar, başta erozyonun etkisiyle olmak üzere, kaybedilirken diğer yandan az verimli alanlar büyük yatırımlar ve yoğun bir iş gücü ile daha verimli hale getirilmeye çalışılmaktadır.

___

  • Alpkent,N., ve diğerleri. (1985). Çukurova BölgesindeTarımsal Alanların Tarım Dışı Kullanım Düzeyleri ve Ekonomik Kayıplar, Ankara: MPM.
  • Ardos, M. (1985). "Jeomorfoloji Açısından Türkiye Ovalarının Oluşumları ve Gelişimleri", Coğrafya Dergisi (İstanbul), Sayı: 1, 111-127.
  • Doğan,0. (1995). "Türkiye'de Toprak Kaynakları, Sorunlar ve Çözümler", TSE Standart Dergisi, No: 34, 34-73.
  • Işıklı, E. ve E. Ardıç. (1989). "Türkiye'de tarım Topraklarının Amaç Dışı Kullanımı, Ortaya Çıkan Sorunlar ve Çözüm Yolları", Verimlilik Dergisi, No:4, 145-164.
  • Kalaç, M. (1998). "Tarım Topraklarının Kullanımı ve Korunması", Tarım ve Mühendislik, No:57, 38-43.
  • Mater,B. (1982). Urla Yarımadasında Arazinin Sınıflandırılması İle Kullanılışı Arasındaki İlişkiler. İstanbul: İÜ Edebiyat Fakültesi.
  • Şen, N. (1998). "Tarım Topraklan ve Kentleşme", Tarım ve Mühendislik", No: 56, 26-28.
  • Tunçdilek, N. (1957). "Eskişehir ve Şehrin Tekamülü", İÜ Coğrafya Enstitüsü Dergisi, Cilt:4, 35-47.
  • Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği. (1995). "Eskişehir İli Merkez İlçede Bulunan Arazilerin Arazi kullanma Şekilleri Yönünden Değerlendirilmesi", Tarım ve Mühendislik, No:49, 32-38.