ANKARA İL MERKEZİNDEKİ HASTANE YÖNETİCİLERİNİN YÖNETSEL STRES KAYNAKLARI VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırma, Ankara il merkezindeki hastane yöneticilerinin yönetsel stres kaynakları ve stresle başa çıkma yöntemlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikte bir alan araştırması olan bu çalışmanın evrenini Ankara ilindeki 11 genel hastanede görev yapan 282 yönetici oluşturmuş, evrenin %65’ine ulaşılmıştır. Veriler, Yönetsel Stres Anketi ile toplanmıştır. Genç yaştaki yöneticilerin (35 yaş ve altı), diğerlerine kıyasla “çalışma arkadaşlarıyla ilişkiler” yönünden; kadın yöneticilerin, erkeklere kıyasla “yetersiz maaş” yönünden daha çok stres yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Yönetici olarak çalışma süresi 16 yıl ve üzeri olan yöneticilerin yönetsel stresle başa çıkabilmek için örgütsel bazda ve çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler ve çalışmalarda bulundukları sonucuna ulaşılmıştır. Strese neden olan etmenleri azaltarak stresle başa çıkma yöntemlerine ağırlık verilmesi ve stresi önlemeye yönelik kimi düzenlemelerin yapılması önerilebilir

___

  • Ertekin, Y., (1993). Stres ve Yönetim. Ankara: Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayınları No:253. Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası.
  • Ağırbaş, İ., Ersoy, K., (1996). Yönetsel Stres ve TCDD Merkez Teşkilatında Görev Yapan Yöneticilerin Stres ve Nedenleri Hakkındaki Düşüncelerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. TCDD Hastaneleri Tıp Bülteni, Sayı 1-2, s.47-54.
  • Şahin, H., Erigüç, G., (2000). “Hastane Yöneticilerinin Yönetsel Stres Kaynakları Belirtileri ve Başa Çıkma Yöntemleri”. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, Cilt: 5, Sayı 2, s.21-53.
  • Şahin, H., (1999). “Yönetsel Stres: Sağlık Bakanlığına Bağlı Genel Hastanelerdeki Hastane Yöneticilerinin Yönetsel Stresi Üzerine Bir Araştırma”. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Baltaş, A., Baltaş, Z., (2000). Stres ve Başaçıkma Yolları. İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş.
  • Ekinci, H., Ekici, S., (2003). Yöneticiler Üzerindeki Etkileri Yönünden Stres Kaynakları ve Bir Uygulama. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: XXII, Sayı 2, s.93-111.
  • Sarp, N., Yılmazcan, N. (2002). Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Personelinin Sosyal, Fiziki, Çevre ve Kendini Değerlendirme Biçimine Yönelik Stres Faktörlerinin Belirlenmesi. Stres ve Allostatik Regülasyon Mekanizmaları Sempozyum Bildirileri. Ankara: Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Yayınları No: