Türkiye'de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerindeki Hizmetlerin Finansmanı ve Harcamaların Değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışma ile ülkenin ağız ve diş sağlığı hizmet sunumunda büyük bir paya sahip olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri (ADSH)'nde verilen hizmetlere ait tahakkuk miktarlarının değerlendirilmesi ve verilerin diğer ağız ve diş sağlığı hizmet sektörlerdeki durum ile ilişkilendirilmesi amaçlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili hizmetlerinin etkili bir şekilde planlanabilmesi için bu analizler gereklidir. Materyal ve Metot: Bu retrospektif kesitsel çalışmada, 2010-2013 yıllarında, Türkiye bütününde hizmet veren ADSM-ADSH'lerinden elde edilen tahakkuk verileri değerlendirilmektedir. Bulgular: 2010-2013 yılları arasında ADSM-ADSH'lerinde gerçekleşen tahakkuk rakamları incelendiğinde reel rakamlarla 2013 yılına kadar Ortadoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri dışındaki tüm bölgelerde bir artış olduğu görülmektedir. Elde edilen bu analiz sonuçları, yıllar itibari ile artan nüfus ve yıllar itibari ile "Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında artan hizmet sunumuna paraleldir. Gerek nominal rakamlarda gerekse reel rakamlarda olsun, bölgeler arasındaki bu farklar bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeks değeri ve gelişmişlik sıralaması ile uyumludur. Sonuç: Türkiye'de, ağız ve diş sağlığını geliştirmek için, toplumsal ağız ve diş sağlığı programlarının yürürlüğe konması, ülkede ağız ve diş sağlığı alanında hizmet sunan tüm sektörlerin arasındaki entegrasyonun sağlanması gerekmektedir. Böylece, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde ulaşılabilirliğin arttırılabileceği ve tedavi maliyetlerinin de düşürülebileceği aşikardır

Evaluation of the Expenses and Financing of Services in Oral and Dental Health Services in Turkey

Objectives: In this study, it is aimed to evaluate the accrual data in Oral and Dental Health Services (ODHCs) and Oral and Dental Health Hospitals (ODHHs) of our country and to associate these data with the condition in other oral and dental facilities. These analyses are essential in order to plan oral and dental services more effectively. Materials and Methods: This cross-sectional retrospective study compares the accrual data obtained from ODHCs/ ODHHs countrywide between 2010-2013. Results: When the accrual data obtained from ODHCs/ ODHHs countrywide between 2010-2013 were evaluated, an increase was observed with real numbers in all regions, apart from Mideastern Anatolia and North Black Sea Regions. The results of these analyses were parallel to the increase in population and service delivery within the context of 'Health Transition Programme'. Interregional differences both in nominal and real numbers are in consistence with the regions' socioeconomic development index values and development levels. Conclusion: In Turkey, it is essential that social oral and dental programmes are administered and the integration among all dental facilities are established. In that way, it could be possible to increase the accessibility of oral and dental health services and to reduce the treatment costs

___

  • Üstü Y, Uğurlu M, Örnek M,Sanioğlu SY. 2002-2008 Arasında Erzurum Bölgesinde Birinci Ve İkinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirilmesi. Balkan Med J 2011;28:55-61.
  • Hamzaoğlu O. The Interpretation of Health of Turkey. Sted 2008;17:6.
  • Şahin B, Top M. Bigger Expectations at the Smaller World:Future Health Systems. Sağlık ve Toplum 2002;12:3.
  • Figueras J, Menabde N, Busse R. The road to freedom. BMJ 2005;331:170-1.
  • DİE Genel Nüfus Sayımı Sonuçları, (2007-2014). (1935-2000 ve TUİK adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları, www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=1589 Erişim tarihi: 25 Kasım 2015.
  • Akdağ R. Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı, Değerlendirme Raporu (2003-2010). http://ekutuphane.tusak.gov.tr/kitaplar/turkiye_saglikta_donusum_programi_degerlendirme_ra poru_(2003_2011).pdf Erişim tarihi: 25 Kasım 2015.
  • Yazıcıoğlu B. Ağız ve Diş Sağlığı, Halk Sağlığı Temel Bilgiler (Güler Ç, Akın L. editörler) içinde. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayını; 2006.
  • İçtin EG. DSÖ 2003 Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Raporu'nun Değerlendirilmesi. Bitirme Tezi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, İzmir; 2013.
  • Atasever M, Demiralp KÖ. Türkiye'de Ağız -Diş Sağlığı ve Dental Görüntüleme Hizmetleri. Ankara: Ayrıntı Basımevi; 2015.
  • Bora Başara B, Güler C, Yentür GK. Republic of Turkey, Ministry of Health General Directorate of Health Research. Health Statistics Yearbook 2013, Ankara: Sentez Matbaacılık ve Yayıncılık; 2014.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu. Kamu Hastaneleri İstatistik Yıllığı 2014. http://www.tkhk.gov.tr/dosyalar/b4a241a4aab04c26bdf3def6d2f084e2.pdf. Erişim tarihi: 25 Kasım 2015.
  • Başara BB, Güler C, Yentür GK. Health Statistics Yearbook 2014 Republic of Turkey, Ministry of Health General Directorate of Health Research. Ankara: Sentez Matbaacılık ve Yayıncılık; 2015.
  • T.C.Kalkınma Bakanlığı, İllerin ve Bölgelerin Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması (SEGE-2011). Ankara: Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü; 2013.
  • Atasever M. Türkiye'de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi, 2002-2013 Dönemi. ISBN: 978-975-590-521-1, Bakanlık Yayın No: 983, Ankara; 2015:220-223.
  • Atasever M, Demiralp KÖ. Türkiye'de Ağız -Diş Sağlığı ve Dental Görüntüleme Hizmetleri. Ankara: Ayrıntı Basımevi; 2015.
Ankara Medical Journal-Cover
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Sürekli Mesleksel Gelişime Yaklaşımları

Hamit ACEMOĞLU, U Zeynep AVŞAR, Arife DENİZ, Zeliha CANSEVER

Proloterapi: Kronik Ağrı Yönetiminde Etkili Bir Yöntem

Hakan YAMAN, Ramazan VURAL

Zika Virüs Salgınları ve Virüsün Gebelikte Fetal Anomalilerle İlişkisi

Melahat YILDIRIM, Raziye DESDİCİOĞLU, Ayşe Filiz AVŞAR YAVUZ

The Use of Herbal Supplements in Pregnancy

Melahat YILDIRIM, Halil KARA, Raziye DESDİCİOĞLU, Ayşe Filiz AVŞAR YAVUZ

Dikkat: Takayasu Çıkabilir

Gülşah ÖZTÜRK, Mustafa Yasin SELÇUK, Füsun İĞDE ARTIRAN, Onur ÖZTÜRK

Knowledge Level, Attitude and Behaviours About Glucose Challenge Test Among Turkish Pregnant Women

Esengül TÜRKYILMAZ, Emel KELEŞTEMUR, İrep ERAY KARTAŞ, Ayşe Filiz Yavuz AVŞAR, Fatma DOĞA ÖCAL

Serum Vitamin D Concentrations Among Pregnant Women and Its Influence on the Fetal Anthropometric Measurements

Melahat YILDIRIM, Halil KARA, Raziye DESDİCİOĞLU, Ali İPEK, Ayşe Filiz AVŞAR YAVUZ, Gülcan DAULETKAZİN

Böbrek Hücreli Karsinomlu Hastaların Demografik Özellikleri ve Tedavi Sonuçları: Tek Merkez Deneyimi

Bülent YALÇIN, Burak BİLGİN, F Tugba KÖŞ, Arife ULAŞ, Didem Şener DEDE, Muhammed BÜLENT AKINCI, Mehmet Ali Nahit ŞENDUR

Aile Hekimliği Asistanlarının Rahim İçi Araçlar Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Rotasyonunun Bilgi Düzeyine Etkisi

Hüseyin CAN, Haluk MERGEN, Özgür YILMAZ, Yusuf Adnan GÜÇLÜ, Umut GÖK BALCI, Hasret KORKMAZ, Pelin Özün ÖZBAY, Muzaffer TEMUR, Fatma ESKİCİOĞLU

Extracorporeal Shock Wave Therapy for Diabetic Foot Ulcers: A Case Report

Serap SÜTBEYAZ TOMRUK, Mehtap ÇEBİÇCİ AYTAÇ, Nurdan İBİŞ