Ayaktan Geriatrik Hastalarda Reçetesiz Ürün Kullanımı

Amaç: Yaşlı bireylerde bitkisel, raf üstü satılan ürünler ve vitaminleri içeren ve reçetesiz kullanılan ilaç ve tıbbi ürünler sık kullanılmaktadır. Bu çalışma ile yaşlılarda reçetesiz kullanılan ürünlerin kullanım sıklığını ve ilişkili olabilecek faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Geriatri polikliniğine başvuran 60 yaş ve üzeri 388 hasta yüz-yüze yöntemle anketformu kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca hastaların tüm demografik özellikleri kayıt edildi.   Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 73,85±7,36 (yaş  aralığı 60-96; kadınların oranı %62,11). Tüm katılımcılar arasında reçetesiz ürün kullanım sıklığı %20,62 idi (n=80). Kadınların reçetesiz ürün kullanım sıklığı, erkeklerden daha fazlaydı (sırasıyla %72,50, %27,50, p=0,032). Reçetesiz ürünkullanımı ile medeni durum dışında yaş, eğitim, gelir düzeyi, çocuk sayısı, yaşanılan bölge ve sosyal güvence olup olmaması arasında anlamlı fark bulunamadı. Çalışmaya katılanlardan 186 yaşlıda (%47,68)polifarmasi (>=5 ilaç kullanımı) mevcuttu. En az 1 kronik hastalığı olan yaşlı oranı %79,12 (n=307) bulundu. Çalışmaya katılanların önemli bir bölümü (%62,50) reçetesiz kullandıkları ürünü doktoruna söylememişti.Sonuç: Türk yaşlılarında reçetesiz ürün kullanım sıklığı özellikle kadınlarda yüksektir. Reçetesiz ürün kullanan kişilerin çoğunluğu bitkisel veya doğal kabul edilen ürün ve kullandığı ilaçlar ile potansiyel etkileşime maruz kalmaktadır.

Nonprescription Product Use Among Geriatric Outpatients

Objectives: The use of non prescription medications and vitamins together with herbal and over-the-counter products is common among older individuals. In this study, we aimed to evaluate the prevalence and associated factors of non-prescription medication and product use in the older individuals. Materials and Methods: We assessed 388 older outpatients aged 60 and over, who were admitted to our geriatric clinic using a face-to-face questionnaire form. Also, the demographic characteristics of all patients were recorded.  Results: The mean age of study population was 73.85±7.36 years (range 60-96; 62.11% female). The prevalence of non-prescription product use among all participants was 20.62 % (n = 80). The prevalence of non-prescription product use was higher in women than in men (respectively 72.50%, 27.50%, p=0.032). Apart from the marital status, there was no significant difference between non-prescription product use and age, education, income level, number of children, region of residence and social insurance existence, respectively. One-hundred-and-eighty six participants (47.68%) in the study sample reported polypharmacy. 79.12% of older patients (n=307) had at least one chronic disease. The majority of the study participants (62.50%) did not report the usage of non-prescription medicine to their own physicians. Conclusion: The prevalence of non prescription medicine and product use in Turkish older patients is high, especially among women. Many people, especially older adults are exposed to potential interactions between herbs or natural products and drugs.

___

Ankara Medical Journal-Cover
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fenitoin Kullanımı Sonrası Gelişen DRESS Sendromu: Olgu Sunumu

Bora TETİK, Burcu Kayhan TETİK, Gülbahar SARAÇ, Ali Serdar OĞUZOĞLU

The Evaluation of Cervical Cytology Results in a Tertiary Health Centre Between 2006-2015

Raziye DESDİCİOĞLU, Melahat YILDIRIM, Nuran SÜNGÜ, Ayşe Filiz YAVUZ, Mesut AKYOL

Periyodik Sağlık Muayenesi Örnekleri

Mehmet UĞURLU, Yusuf ÜSTÜ

Sivas İl Merkezi Sağlık Çalışanlarında Şiddete Maruziyet Sıklığı

Bahar TÜRKMENOĞLU, Haldun Ergün SÜMER

Ayaktan Geriatrik Hastalarda Reçetesiz Ürün Kullanımı

Murat VARLI, Sevgi ARAS, Remzi BAHŞİ, Tuğba TURGUT, Sevda KESKİN, Şule DOĞAN, Halime UYSAL, Şura SUBAŞI, Merve TOPER, Sena PEKSARI, Deniz Murat SÜRMELİ, Hande Selvi ÖZTORUN

Tip 2 Diyabet Hastalarında Kronik İnflamasyon Belirteci Olarak Lökosit Sayımı

Cenk AYPAK, Süleyman GÖRPELİOĞLU, Esra DURMUŞ

Hemodiyaliz Hastalarında Tedaviye Uyumun Değerlendirilmesi

İlhami ÜNLÜOĞLU, Hüseyin BALCIOĞLU, Uğur BİLGE, Sultan OZKURT, Yasemin SAĞLAN, Handan GÖLGELİ, Ramazan SAĞLAN

Aile Hekimliğinde Saha Eğitimi: Bir Eğitim Aile Sağlığı Merkezi

Furkan DAĞCIOĞLU, Yusuf ÜSTÜ

Nargile İçimi Sonrası Gelişen Karbon Monoksit İntoksikasyonu:   İki Vaka Sunumu

Ömer SALT, Polat DURUKAN, Seda ÖZKAN, Necmi BAYKAN, Şule YAKAR

Lateral Epikondiliti olan Hastalarda Nöral Terapi Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Randomize Kontrollü Çalışma

Hüseyin NAZLIKUL, Fatma Gülçin URAL, Gökhan Tuna ÖZTÜRK