Türkiye ve Almanya`da Hukuk Eğitimi - Diplomaların Denkliği

Hukuk devletinin vazgeçilmezleri olan adil, etkin ve güvenilir bir yargının varlığı ve idarenin hukuka bağlılığı, hukuk eğitiminin sağlıklı ve ihtiyaçlara uygun yürütülmesiyle doğrudan ilişkilidir. Ancak ne yazık ki Türkiye’de özellikle lisans düzeyinde verilen eğitimde çok ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bu nedenle hukuk eğitimi konusunda ciddi bir reform yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada hukuk eğitimindeki mevcut sorunlar tespit edilerek daha iyi bir hukuk eğitimi için çözüm önerileri sunulacaktır. Çalışmada ayrıca Almanya’daki hukuk eğitimi de incelenecektir. Zira Almanya, hukuk eğitiminde en iyi ülkelerinden biridir. Türkiye’deki hukuk eğitiminin bu ülkenin hukuk eğitimi ile karşılaştırılması, hukuk eğitimimizin sorunlarının tespiti ve çözümüne katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada iki ülke diplomalarının denkliği konusu da izah edilecek, özellikle denklik mevzuatında yakın zamanda yapılan değişikliklere değinilecektir

LAW EDUCATION IN TURKEY AND GERMANY – EQUIVALENCE OF DIPLOMAS

The rule of law requires a fair, eff ective and reliable judiciary as well as an administration respectful of law, which can be realized only through a sound and appropriate law education. One can observe too many problems concerning law education in Turkey, particularly at graduate level. It is obvious that law education system needs essential reforms. This paper treats actual problems of law education and presents reform perspectives for a better law education in Turkey. As Germany is one of the leading countries in law education, we have focused on law education in Germany. Comparing Turkish system with Germany appears to be useful in order to determine problem areas. A comparative analysis could inspire us with a vision of reform as well. This paper deals also with the question of equivalence of Turkish and German diplomas in relation with recent modifications in legislation concerning equivalence of diplomas

___

  • Arslan, R./Taşpınar, S., Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye’de ve Avrupa’da Hukuk Öğretimi ve Hukukçu Yetiştirilmesi ve Türkiye’nin Bu Gelişmelerden Etkilenmesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2004, S. 53 (1), s. 1 vd.
  • Atay, Cevdet, “Hukuk Öğretimi ve Hukukçu Eğitimine Bakış Sorunları ve Çözüm Öneriler”, ww.cu.edu.tr/insanlar/mceker/hukuk%20 fakültesi/cevdetatay.doc (erişim tarihi: 01.12.2015).
  • Aydın, Oğuz Gökhan; “Gelenekten Geleceğe” Türkiye’de Hukuk Eğitimi, TAAD, Yıl:6, Sayı:21 (Nisan 2015), s. 639 vd.
  • Aydın, Öykü Didem, “Hukuk Öğrenimi, Bir Türk Alman Karşılaştırması”, http://www.turkhukuksitesi.com/makale_1066.htm (erişim Tarihi: 01.12.2015).
  • Aydın, Yasemin Kaya; “Dünya’da ve Türkiye’de Avukatlık Stajı ve Stajyer Avukatların Sorunları”, http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ ankarabarosu/hgdmakale/2009-1/11.pdf (erişim tarihi: 21.01.2016).
  • Demirağ, Fahrettin/Çiftçi, Hasan, Türkiye’de Hukuk Fakülteleri ve Hukuk Eğitimi, TBB Dergisi, 2010 (91), s. 257 vd.
  • Gözler, Kemal, “Küreselleşme Sürecinde Hukuk Eğitimi”, Legal Hukuk Dergisi, Yıl 6, Sayı 69, Eylül 2008, s. 3029.
  • Güner, Semih, Avukatlık Stajı ve Stajyerlerin Eğitimi, Hukuk Öğretimi ve Hukukçunun Eğitimi TBB Dergisi, 2003, s. 192 vd.
  • Güran, Sait, Hukuk Fakültelerinde Öğretim; Yönetimin Değerlendirilmesi, Programın Analizi, Kadrolar ve Öğrenci Profili, Hukuk Öğretimi ve Hukukçunun Eğitimi, TBB Dergisi, s. 85 vd.
  • Gürseler, G./Yıldırım, S./Besler, B.; Avrupa’da Avukatlık Mesleğine Giriş ve Meslek İçi Eğitim, Uluslararası Boyutuyla Hukuk Eğitimi ve Avukatlık Mesleğine Giriş Sempozyumu, TBB, 2008, s. 161 vd.
  • İpek Akbulut, Hava/Şahin, Çiğdem/Çepni, Salih, Doktora Tez Sürecinde Karşılaşılan Problemlerin Belirlenmesi: Eğitim Fakültesi Örneği, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 20 (2013), s. 50 vd.
  • Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi: 01.07.1996 Resmi Gazete Sayısı: 22683).
  • Mısır, H./Kardelen, F./Seğmen, A./İşlekel, Z./Üler, Y./Kılıç, H. Avrupa’da Avukatlık Mesleğine Giriş ve Meslek İçi Eğitim, Uluslararası Boyutuyla Hukuk Eğitimi ve Avukatlık Mesleğine Giriş Sempozyumu, TBB (2008), s. 209 vd.
  • Oğuz, Arzu; Hukuk Eğitimindeki Son Gelişmeler ve Karşılaştırmalı Hukukun Hukuk Eğitimindeki Rolü, AÜHFD, 2003, s. 20 vd.
  • Öztoprak Sağır, Meral, Güncel Gelişmeler Işığında Türkiye’de Hukuk Eğitimi, Türkiye Barolar Birliği Araştırma Raporu, Ankara 2010, s. 11.
  • Pekcanıtez, H., Hukukta Aktif Eğitim, Hukuk Öğretimi ve Hukukçunun Eğitimi, TBB Dergisi, 2003, s. 109 vd.
  • Saraç, M. A. Yekta, 29.12.2015 Tarihli Hukuk Fakülteleri Dekanları İle Yapılan Toplantının Konuşma Metni, http://www.yok.tr/ documents/10279/21525786/YOK_Baskani_ Prof_Dr_ Sarac_Konusma _Metni.pdf
  • Uyumaz, Alper/Erdoğan, Kemal, Karşılaştırmalı Hukukta ve Türk Hukukunda Hukuk Eğitimi ve Hukuk Kliniği, AÜHFD, 64 (2) 2015, s. 498 vd.
  • Yüksek Öğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği, Resmi Gazete, tarih, 23.07.2015, sayı, 29423).