Bütçede Kayıt Dışı ve Yanıltıcı İşlemler: Bütçe Denetiminde Sayıştay'ın Rolü ve Etkinliği

Bu çalışmada, öncelikle bütçede kayıt dışı ve yanıltıcı işlemler hakkında genel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Bu işlemler, bütçede açıklığı ve aleniliği bozmakta ve bütçe büyüklüklerinin gerçek tutarlarının görünmemesine neden olmaktadır. Bütçede gerçek büyüklüklerin görünmemesi de, ekonomi ve maliye politikalarının gerçekçi olarak uygulanmalarına engel olmaktadır. Bütçede yer alan kayıt dışı ve yanıltıcı işlem türleri ve büyüklükleri ortaya konulduktan sonra, bu işlemlerin hangi nedenlerle ortaya çıktıkları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, ayrıca, Sayıştay’ın bütçe denetimindeki rölü ve önemi ile kayıt dışı ve yanıltıcı işlemler üzerindeki denetimi incelenmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sayıştay denetiminin kayıt dışı ve yanıltıcı işlemlerin ortadan kalkması konusunda yetersiz olduğu görülmektedir. Bunun sonucunda da, hükümetlerin uyguladıkları politikanın bir göstergesi olan bütçe gerçek durumu ortaya koymaktan uzak olmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise, bütçede yer alan kayıt dışı ve yanıltıcı işlemlerin ortadan kaldırılması veya azaltılması için yapılması gereken düzenlemeler ve Sayıştay’ın rolü konusunda öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Bütçede, kayıt dışı ve yanıltıcı harcamaların ortadan kaldırılması ve bütçe denetiminde Sayıştay’ın etkinliğinin artırılması, kuşkusuz bütçenin daha gerçekçi olması sonucunu doğuracaktır. Bütçenin gerçeği yansıtması da uygulanan ekonomik ve mali politikaların başarısında önemli bir rol oynayacaktır.

LES OPÉRATIONS NON- REGİSTRÉES ET FAUSSE DU BUDGET: LE ROLE ET L’EFFICACITÉ DE LA COUR DES COMPTES DANS LE CONTROLE DU BUDGET

Dans ce travail, les informations sur les opérations non-registrées et fausses du budget sont essayés d’être principalement representées. Ces opérations-la, en detérieurant la transparence et la publicité de budget, detérieurent aussi l’éxactitude budgetaire. L’apparition des chiffres fausses dans le budget, empêchent aussi l’application veritable des politiques économiques et financières. Aprés avoir mis en apparence les opérations non-registrées et fausses du budget, les raisons d’apparition de ces opérations sont essayées d’être indiquées. Dans le travail, le rôle et l’importance de la Cour des Comptes sur le contrôle budgetaire et sur les opérations non-registrées et fausses sont aussi essayé d’être analysés. Le contrôle de la Cour des Comptes à propos de la disparition des opérations non-registrées et fausses reste insuffisant. Pour cette raison, le budget qui doit représenter l’indice du programme suivi par le gouvernement, reste loin de montrer la véritable position. Dans la dernière partie du travail, le propositions réglementaires pour pouvoir disparaitre ou diminuer les opérations non-registrees ou fausses et le rôle de la Cour des Comptes sont essayées d’être presentées. La disparition des opérations non-registrées et fausses du budget et l’enforcement de l’éfficacité du contrôle de la Cour des Comptes, rendra sans doute le budget plus réaliste. Le budget qui représente la realité, jouera un rôle plus important à la réussite des politiques économiques et financières.