Edinilmiş mallara katılma rejiminde artık değerin hesaplanması ve paylaştırılması

Eşlerden birinin ölümü, başka bir mal rejimini seçilmesi, evliliğin boşanma, iptal sebebiyle sona ermesi veya mahkeme kararıyla mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde edinilmiş mallara katılma rejimi sona erer. Sona erme ile birlikte katılma alacağını belirlemek üzere mal rejiminin tasfiyesi gündeme gelir. Tasfiye katılma alacağının muaccel olabilmesi için ön koşuldur. Bu çalışmada, tasfiyede parasal bir değer olan artık değerin hesaplanmasında aktif değerler ve pasif değerlerde yer alan unsurlar ve bunların aktif ve pasif değer olarak kabul edilebilmesi için gereken şartlar ile hesaplama sonunda bulunan artık değerin nasıl paylaştırılacağı, doktrinden ve yargı kararlarından örnekler verilerek açıklanmaya çalışılacaktır.

Calculation and apportionment of surplus value in the regime of participation in acQuired property

In case when one of the spouses dies, another property regime is chosen, the marriage is terminated due to divorce, cancellation or in case when it is decided to separate the estates with a court decision, the regime of participation in acquired property ends. Together with this ending, the liquidation of the matrimonial property regime comes to the agenda in order to identify the participation asset. Liquidation is the precondition for the participation asset to become mature. In this study we will try to explain, by giving some examples from the doctrine and from adjudications, the components taking place in active values and passive values in the calculation of the surplus value which is a monetary value in liquidation, the conditions necessary to accept them as active and passive values and how the surplus value found at the end of the calculation would be apportioned.

___

  • Acabey, Beşir: “Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Mal Grupları–İspat Kuralları ve Tartışmalı Bazı Konular Hakkında Düşünceler”, Prof. Dr. Ünal Narmanlıoğlu’na Armağan, İzmir 2009.
  • Akıntürk, Turgut/Ateş Karaman, Derya: Aile Hukuku, 2. C. 14. B., İstanbul 2012.
  • Demir, Mehmet: “Türk Medeni Kanunu’na Göre Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Değer Artış Payı ve Denkleştirme Alacağı”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi S. 61, Kasım, Aralık 2005.
  • Dural, Mustafa/Öğüz, Tufan/Gümüş, Mustafa Alper: Türk Özel Hukuku, C. III, Aile Hukuku, 3. B., İstanbul, 2010.
  • Gençcan, Ömer Uğur: Mal Rejimleri Hukuku, Ankara 2010.
  • Kayış, Ferhat: “Eşlerden Birinin Ölümünün Boşanma Davasına, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesine ve Miras Hakkına Etkisi”, Terazi Hukuk Dergisi Mart 2012 S. 67.
  • Kılıçoğlu, Ahmet M.: Katkı-Katılma Alacağı 3. B., Ankara 2013.
  • Sarı, Suat: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, İstanbul, 2007.
  • Şenocak, Zarife: “Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Artık Değere Katılma ile İlgili Mal Rejimi Sözleşmeleri ve Tenkisi” AÜHFD. C. 58 S. 2, 2009.
  • Şıpka, Şükran: Türk Hukukunda Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Uygulamaya İlişkin Sorunlar, 3. B., İstanbul, 2013.
  • Özdamar, Demet/ Kayış, Ferhat: Yasal Mal Rejimi (Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi) ve Tasfiyesi, Ankara 2012.
  • Öztan, Bilge: Aile Hukuku, 4. B., Ankara 2004.
  • Zeytin, Zafer: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi, 2. B., Ankara 2008.