Belediye İktisadi Teşebbüslerinin Damga Vergisi Karşısındaki Konumu

Günümüzde Türkiye’de özelleştirmeler ile kamu iktisadi teşebbüslerinin sayısı azalmış olsa da belediyeler tarafından kurulan iktisadi teşebbüsler sürekli artış göstermektedir. Belediyeler tarafından kurulan ve sermayeleri de belediyeler tarafından sağlanan bu kuruluşlar çok sayıda personel çalıştırmakta ve önemli bir iktisadi işlem hacmi gerçekleştirmektedir. Damga vergisi hukuki muameleler için düzenlenen kâğıtlar nedeniyle gündeme gelen bir hukuki muamele vergisidir. Damga Vergisi Kanunu’nda belediyelerin de içinde yer aldığı resmi daireler bu vergiden muaf kılınmış ve bunlar ile kişiler arasından düzenlenecek kâğıtların damga vergisinin işlemin diğer tarafı olan kişilerce ödeneceği düzenlenmiştir. Belediye iktisadi teşebbüslerinin de bu muafiyet kapsamında bulunup bulunmadığı ile bunların gerçekleştirdikleri iktisadi muamelelere dair kâğıtların damga vergisinin kim tarafından ödeneceği zaman zaman uygulamada ve yargı kararlarında tartışma konusu olmaktadır. Bu çalışma belediye iktisadi teşebbüslerinin damga vergisi karşısındaki konumunu açıklamaya çalışmaktadır.

The Position of Municipal Economic Enterprises Against Stamp Duty

Although the number of state-owned enterprises has decreased with the privatizations in Turkey today, economic enterprises established by municipalities are constantly increasing. These companies, which are established by the municipalities and whose capitals are also provided by the municipalities, employ a large number of personnel and realize a significant economic transaction volume. Stamp duty is a legal transaction tax that comes to the fore due to the papers issued for legal transactions. In the Stamp Duty Act, no 488, government offices, including the municipalities, are exempted from this duty and it was regulated that the stamp duty of papers to be issued between government offices and individuals would be paid by the persons who are the other party of the transaction. Whether municipal economic enterprises are also within the scope of this exemption and who will pay the stamp duty on the documents regarding the economic transactions they carry out are a matter of debate from time to time both in practice and in judicial decisions. This study tries to explain the position of municipal economic enterprises against stamp duty.

___

  • Bayrak, Mehmet ve Karaağaç, Ferhat. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İlçe Belediyelerinin İktisadi Hacmi, Mali Özerklik ve Sermaye Birikim Rejimi. Erişim 6 Haziran 2022. https://www.academia.edu/11879083/%C4%B0STANBUL_B%C3%9CY%C3%9CK%C5%9EEH%C4%B0R_BELED%C4%B0YES%C4%B0_N%C4%B0N_VE_%C4%B0L%C3%87E_BELED%C4%B0YELER%C4%B0N%C4%B0N_%C4%B0KT%C4%B0SAD%C4%B0_HACM%C4%B0_MAL%C4%B0_%C3%96ZERKL%C4%B0K_VE_SERMAYE_B%C4%B0R%C4%B0K%C4%B0M_REJ%C4%B0M%C4%B0
  • Furtun, İdris Hakan. Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi Ders Notları. Erişim 6 Haziran 2022. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/15493/mod_resource/content/1/Adalet%20MYO%20DVHB%20d%C3%B6rd%C3%BCnc%C3%BC%20hafta.pdf
  • İnanç, Ergün. “Damga Vergisinde Özellikli Durumlar,” (Vergi Raporu Dergisinin Ücretsiz Eki, 2017.
  • Yeter, Enis, “Belediyelerin İktisadi ve Ticari Teşebbüsleri”, Türk İdare Dergisi, Sayı 400, (Eylül 1993): 79-91. Erişim 6 Haziran 2022.
  • Yüzer, Ferit. “Türkiye’de Belediye İktisadi Teşebbüslerinin Denetiminin Hizmet Etkinliği Yönünden Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, 2010. Erişim 6 Haziran 2022.