Turizm Tarihinin Kaynakları

Öz Anatolia’nın bu sayısında itibaren ülkemizde son zamanlarda giderek yaygınlık kazanan Turizm Tarihi’ne malzeme sağlayan çeşitli kaynakları tanıtmaya başlayacağız. Bu meyanda ilk olarak köşeyi iki bölüme ayırarak arşivler ve seyahatnameler üzerinde duracağız. Bu ilk sayıda Garanti Bankası tarafından desteklenen SALT arşivi ve Eski çağ seyyahlarıyla yola koyulacağız. Süreç içerisinde Turizm tarihine dair farklı ve alternatif kaynak çeşitlerine yer vereceğiz.
Anahtar Kelimeler:

Turizm Tarihi, Arşiv, Türkiye

___

Adams, C. ve Laurence, C. (2011). Travel and Geography in the Roman Empire. New York: Routledge.

Casson, L. (1994). Travel in the Ancient World. Baltimore: John Hopkins University Press.

Grafton, A. (2004). Yeni Dünyalar Eski Metinler: Geleneğin Gücü ve Keşiflerin Yarattığı Şaşkınlık. (çev. Füsun Savcı). İstanbul: Kitap Yayınevi.

Mishra, S. (2014). Travelogues: An Innovative and Creative Genre Of Literature, International Journal of English and Literature (IJEL), 4 (4): 45-50.

Özdemir, M. Ç. ve Tekinsoy, Y. E. (Editörler) (2016). Seyahatnamelerde Türkiye. Ankara: Türk Yurdu Yayını.

Şirin, İ. (2016). Seyahatnâmelerin Sosyal Bilimlerde Kullanım Değeri: Seyahatnâme Metodolojisi Geliştirmenin Zorunluluğu. İçinde; M. Çağatay Özdemir ve Y. Emre Tekinsoy (Editörler), Yabancı Seyahatnamelerde Türkiye (ss. 9-20). Ankara: Türk Yurdu Yayını.

“Travel in Classical Antiquity”, https://en.wikipedia.org/wiki/ Travel_in_Classical_antiquity, Erişim tarihi: 29.05.2021.

Verne, J. (1982). Dünyanın Keşfi-I. (çev. Ferid Namık Hansoy). İstanbul: İnkılap ve Aka Kitabevleri.

Wikipedia.

Yazıcı, H.-Coşun, M.-Dilek, K. (2009). Seyahatname. TDVİA. Cilt- 37. (ss. 9-16). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayını.