Öğrenci Stajlarında Yararlanılan Dersler Üzerine Ampirik Bir Değerlendirme: Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği

Araştırma Mersin Turizm işletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun eğitim-öğretim programında yer alan zorunlu staj çalışmaları kapsamında, öğrencilerin staj süresince çalıştıkları departmanlara ve genel bilgilere (öğrencinin sınıf, cinsiyet, statü ve çalışma süresi ile otelin yıldızı) göre, eğitim-öğretim programındaki derslerden daha çok hangilerinden yararlandıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların eğitim-öğretim programlarının güncellenmesinde ve daha işlevsel hale koyulmasında yol gösterici olması beklenmektedir. Anket tekniğinin kullanıldığı tarama modelindeki bu çalışmada, staj çalışmalarına katılan 2. 3. ve 4. sınıf toplam 115 öğrencinin tümü araştırma kapsamına alınmıştır. Bulguların analizinde sıklık, oran ve ki-kare testinden yararlanılmıştır. Stajyerler, en çok Bilgi İşlem Teknolojileri (%9,29), Resepsiyon-Ön Büro Yönetimi (% 8,53), Yiyecek-lçecek Yönetimi II (%7,16), Yabancı Dil (%6,70), Muhasebe (%6,09), Sosyal Psikoloji (%5,64), Turizme Giriş, Seyahat Acenteliği ve Tur Operatörlüğü ile işletme Yönetimi (%4,87), Personel Yönetimi ve Pazarlama (%4,26) derslerinden yararlanmışlardır. En az yararlandıkları dersler ise, Türk Vergi Sistemi ve Uygulamaları (%0,15), Fiziksel Planlama ve Turizm Mevzuatı (%0,60) ve Finansman (%1,06) dır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin sınıf, statü, çalışılan departman (satın alma ve depo hariç), cinsiyete göre dağılımları ve çalıştıkları otelin yıldızı ile yararlandıkları dersler arasında (p0,05) anlamlı bir ilişki bulunamadığı yolunda bulgulara ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Mersin

An Exploratory Study of the Courses Useful in Intership: A Case Study on Mersin School of Tourism and Hotel Management

This article aims to find out which courses in the curricula of Mersin Tourism and Hotel Management School are most useful to students according to the (departments worked, class, sex, working status, working period and the status of the hotel) in their internship. It is expected that, the findings of the study will be helpful in updating the curricula and maketing it more functional. A questionnaire has been prepared to gather the information required for the study. 115 students from 2nd.3rd, and 4th, classes filled out the question-narie. Data has been analyzed by frequency and chi-square tests. In their internship, the students describe that Computer (9.29 per cent), Reception-Front Office (8.53 per cent), Food-Beverage Management II (7.16 per cent), English (6.70 per cent), Accounting (6.09 per cent), Social Psychology (5.64 per cent), Introduction to Tourism, Travel Agency & Tour Operators, Business Management (4.87 per cent), Personnel Management and Marketing (4.26 per cent) are more usefull courses on the curricula. Less usefull courses are: Turkish Tax System and Application (0.15 per cent), Physical Planning and Tourism Law (0.60 per cent) and Finance (1.06 per cent). According to the results of the study, the correlation between courses useful and class, status, sex and working department and hotel status are found to be significant and positive at the p<0.05 level. No correlation exists between the internship period and the courses usefull.
Keywords:

Mersin,

___

  • Akoğlan Kozak, M. (1996). Konaklama Endüstrisinde Kadın Yöneticilerin Yönetsel Davranışları ve Etkinlik Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Eğitim Programı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Akoğlan, M ve Okumuş F. (1991). Stajyer Öğrenci Sorunları ve Bu Konuda Bir Anket Çalışması, Anatolia Aylık Turizm, Çevre ve Kültür Dergisi, 2/19-20,32-33.
  • Altınay, M. (1996). Turizm Öğrencilerinin Stajdan Beklentileri ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Örneği, Turizmde Seçme Makaleler, İstanbul:TUGEV, 26:1-13.
  • Arseven, A. (1993). Alan Araştırma Yöntemi. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
  • Ary, D. Jacobs L. C. ve Razavieh A. (1979). Introduction To Research In Education. ABD: 2. Baskı, Holt, Rinehart ve Wiston Publishing.
  • Chan B., Chan, E. ve Qu H. (2000). A Comparative Analysis Of Changing Job Selection Attitudes Of Hotel Students Before And After Internship In Hong Kong An Mainlanf China PRC. İçinde C.C.B. Mok ve A.L. DeFranco (Editörler). Advances In Hospitality and Tourism Research (ss.,436-438) Vol. 5. Huston: Huston Üniversitesi.
  • Christou, E. S. (1999). Hospitality Management Education In Greece: An Exploratory Study, Tourism Management, 20(6), 683-691.
  • Çakır, İ. (1998). Türkiye'de Lisans Düzeyi Turizm Eğitiminde Staj Sorunları ve Çözüm Önerileri, Ulusal I. Turizm Sempozyumu, Eğridir: Süleyman Demirel Üniversitesi Meslek Yüksekokulu 178-196.
  • Çetin, Ş. (1987). Turizm Eğitimi ve Turizm Eğitimi Gören Elemanların İstihdam Sorunları (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çetin, Ş. (1990). Staj Uygulamasına İlişkin Sorunlar, 1989 Turizminin Genel Değerlendirilmesi ve 1990'dan Beklentiler Sempozyumu. Aydın: Dokuz Eylül Üniversitesi Aydın TİOYO.
  • Çetin, Ş. (1995). ME. Ü. TİOYO Öğrencilerinin Genel Profili ve Eğitim-Öğretim Sorunları, İçinde Turizm Eğitiminde Uygulama Sorunları Seminer ve Atölye Çalışması (ss.485-493), İstanbul: TUGEV Yayını no: 35,
  • Çetin, Ş. (1999). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Eğitimi Alan Elemanların İstihdam Sorunları. Yayınlanmamış Takip Araştırması, Mersin.
  • Gökdeniz A., Çeken H. ve Erdem, B. (2002). Okul-Sektör İşbirliği Çerçevesinde Stajdan Beklentiler, Sorunlar ve Çözüm Önerilerine Yönelik Bir Uygulama. İçinde Turizm Eğitimi Konferans-Workshop (ss.343-367). Ankara:T.C. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Hacıoğlu, N. ((1989). Türkiye'de Turizm Eğitimi. Balıkesir:Uludağ Üniversitesi Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Yayını.
  • Kaptan, S. (1977). Bilimsel Araştırma Teknikleri. Ankara: 2. Baskı, Tekışık Matbaası ve Rehber Yayınevi.
  • Karasar, N. (1984). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: 2. Baskı, Hacettepe-Taş Kitapçılık Ltd. Şti.
  • Kozak A. M. (1999)- Eskişehir Meslek Yüksekokulu Öğrenci Stajları Üzerine Bir Araştırma: Turizm-Otelciİik ile Diğer Programların Karşılaştırılması, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 10:37-44.
  • Kocaoğlu, B. (1995). Yönetsel Beceri Geliştirmede Uygulamalı Eğitimin Önemi. İçinde, Turizm Eğitiminde Uygulama Sorunları Seminer ve Atölye Çalışması (ss. 117-121), TUGEV, No: 35.
  • Kuşluvan S., Kuşluvan Z. ve Eren D. (2003). Undergraduate Tourism Students' Satisfaction With Student Work Experience And Its Impact On Their Future Career Intentions: A Case Study Managing. İçinde S. Kuşluvan (Editör), Employee attitudes and Behaviors in the Tourism and Hospitality Industry, (ss.135-151), New York: Nova Science Publishers, Inc.
  • Küçüktopuzlu, £ p (2002). Turizm Eğitimi Veren Yüksekokulların Staj Programlarında Eşgüdüm Sağlanması ve Çözüm Önerileri. İçinde Turizm Eğitimi Konferans-Workshop (ss. 335-341), Ankara: T. C. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Leslie, D. (1991). The Hospitality Industry, Industrial Placement and Personnel Management, Service Industry Journal, 11(1): 63-74.
  • Leslie, D. (1994). TQM and and Student Work Experience (SWE), Quality Assurance In Education, 2(3): 26-32.
  • Leslie, D. ve Richardson, A. (2000). Tourism and Cooperative Education in UK Undergraduate Courses: Are The Benefits Being Realised? Tourism Management, 21 (5): 489-498.
  • Lundberg E. D. (1980). The Management of People In Hotels, Restaurants and Clubs. Lowa: Wm.c, Brown Company Pubils-hers, 4. Baskı.
  • Sabuncuoğlu, Z. ve Tokol T. (2001). İşletme. Bursa: Ezgi Yayınları
  • Saruhan, Sadi C. (1986). Turizm Sektöründe Personel Eğitimi Araştırması. İçinde Turizm Yıllığı (ss,171-180), Ankara: Turizm Bankası Yayını.
  • Sezgin, İ. (1988). Turizm Sektöründe Becerili ve Teknik İşgücünün - Yetiştirilmesi, Tebliğ, Ankara.
  • Tokal, T.(1989). Pazarlama Araştırması. Bursa: Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
  • Turizm Bankası A. Ş. (1994). Turizm ve Otelcilik Eğitimi Araştırması. Ankara
  • Turizm Bakanlığı (1988). Turizm İstatistikleri Bülteni. Yayın No: 1989/22,
  • Van H. ve Hubert B. (2000). The International Internship as Part of the Hospitality Management Curriculm:Combining Work Experience with International Expoure, Hospitality & Tourism Education, 12 (1): 6-9.
  • Wish, R. J. A. (1988). Using a Review of the Literature On Internships To Develop Effective Hospitality Tecnical Commi-tee, Hospitality & Tourism Educator, (Summer/Fall), 1(2): 116-20.
  • Yüksel A. Hançer M. ve Adak N. (2002). Turizm ve Konaklama Sektöründe Stajyer Yönetici Adayları:Sektöre Yönelik Beklentiler ve Sektör Performansı, İçinde Turizm Eğitimi Konferans-Workshop (ss. 533-544), Ankara:T,C, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • (htt://mevzuat,meb,gov,tr/html/157html),