Prof. Dr. Ernst E. Hirsch’in Hatıralarım Eseri Bağlamında 1933 Üniversite Reformu ve Hukukçu Olmak

Çalışmada, dört yüzden fazla insan, yaklaşık bir düzine şehir ve beş hukuk fakültesine değinerek Prof. Hirsch’in zaman sınırlarını aşan hayat hikâyesinin ilk elli yılının anlatıldığı Hatıralarım isimli eseri incelenmiştir. Sadece hukukçular için değil, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin inşa edilme çabaları, bu doğrultuda sosyal, ekonomik ve siyasi hayatı yeniden düzenlemeyi hedefleyen devrimler ve bu devrimlerin etkinliği, çok partili hayata geçiş ve Türkiye’de hala tartışılmaya devam eden eski ile yeni arasındaki ikilik ve dengeye ilişkin farklı bir bakış açısı okumak isteyen herkes için, yazarın Atatürk’ün 1933’te gerçekleştirdiği üniversite reformu ve döneme ilişkin gözlem ve tecrübelerine yönelik değerlendirmelere yer verilmiştir. Ardından, hayatını hukukun bilimsel çerçevede gelişmesi ve hukukçu bilim insanlarının yetişmesine adayan Prof. Hirsch’in, hukuk eğitimine ve hukukçuluğa dair görüşleri ele alınmıştır.

___

  • (Ed.) TOPÇUOĞLU, Hamide / KARAYALÇIN Yaşar / AKİPEK, İlhan: “Ord. Prof. Dr. Ernst E. Hirsch’e Armağan”, Ajans Türk Matbaası, Ankara, 1964.
  • HIRSCH, Ernst: Hatıralarım. Kayser Dönemi – Weimar Cumhuriyeti – Atatürk Ülkesi. Zaman Sınırlarını Aşan Bir Hayat Hikâyesi, (Çev.) SUPHİ, Fatma: Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü, Ankara, 1985.
  • KURUYAZICI, Nilüfer: “Farklı Bir Sürgün: 1933 Türkiye Üniversite Reformu ve Alman Bilim Adamları”, Alman Dili ve Edebiyatı Dergisi, 1998, Sayı 11, s. 37-50.
  • TOPÇUOĞLU, Hamide, “Aziz Hocamız Hirsch” (Ed.) TOPÇUOĞLU, Hamide / KARAYALÇIN Yaşar / AKİPEK, İlhan: Ord. Prof. Dr. Ernst E. Hirsch’e Armağan, Ajans Türk Matbaası, Ankara, 1964, s. XXXI – XLIV
  • WIDMANN, Horst: Atatürk Üniversite Reformu, (Çev.) KAZANCIGİL, Aykut / BOZKURT, Serpil: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Atatürk’ün Yüzüncü Doğum Yılını Kutlama Yayınları Özel Seri 3, İstanbul, 1981.