SERALARIN SAP2000 PROGRAMI İLE ANALİZ VE TASARIMI

Pahalı yapılar olan seraların tasarımının güvenli yapılması büyük önem taşımakta olup dikkat istemektedir. Klasik yöntemlerle yapıldığında uzun zaman ve işlemler gerektiren hesapların bilgisayar, programlama ve bilgi teknolojilerinin yardımıyla yapılması kolay, hızlı ve güvenli tasarıma olanak sağlamaktadır. Günümüzde seraların tasarımı amacıyla güvenli ve pratik şekilde istenilen açıklık ve yük durumundaki sistemlerin hesap ve boyutlandırmasını yapan çok sayıda bilgisayar yazılımı bulunmaktadır. Bu çalışmada bilgisayar kullanımını en üst düzeyde tutarak, daha az zamanda daha doğru sonuçlara ulaşılması için seraların SAP2000 programı ile analizi ve tasarımına ışık tutulması amaçlanmıştır. Bu amaçla örnek bir sera projesi SAP2000 programı ile çözülüp irdelenmiş, analiz ve tasarıma ilişkin bazı belirlemelerde bulunulmuştur.

ANALYSIS AND DESIGN OF GREENHOUSES WITH SAP2000 SOFTWARE

The safe design of greenhouses is of great importance and requires special attention. Computer-aided design and information technologies allow faster, easier and more reliable designs. Such designs were taking long hours when performed with classical methods by hand. Today, there are numerous computer softwares being able to perform calculations and dimensioning of greenhouse systems reliably and practically. This study was mainly focused on analysis and design of greenhouses by using SAP2000 computer software to achieve more accurate results in less time by incorporating computer use into the process. A sample greenhouse design was performed and analyzed by using SAP2000 software, and the findings regarding safe design and analysis were reported. SERALARIN SAP2000 PROGRAMI İLE ANALİZ VE TASARIMI Pahalı yapılar olan seraların tasarımının güvenli yapılması büyük önem taşımakta olup dikkat istemektedir. Klasik yöntemlerle yapıldığında uzun zaman ve işlemler gerektiren hesapların bilgisayar, programlama ve bilgi teknolojilerinin yardımıyla yapılması kolay, hızlı ve güvenli tasarıma olanak sağlamaktadır. Günümüzde seraların tasarımı amacıyla güvenli ve pratik şekilde istenilen açıklık ve yük durumundaki sistemlerin hesap ve boyutlandırmasını yapan çok sayıda bilgisayar yazılımı bulunmaktadır. Bu çalışmada bilgisayar kullanımını en üst düzeyde tutarak, daha az zamanda daha doğru sonuçlara ulaşılması için seraların SAP2000 programı ile analizi ve tasarımına ışık tutulması amaçlanmıştır. Bu amaçla örnek bir sera projesi SAP2000 programı ile çözülüp irdelenmiş, analiz ve tasarıma ilişkin bazı belirlemelerde bulunulmuştur.

___

  • Anonymous, 1997. Design loads for buildings TS 498, Turkish Standards Institution. Ankara, p 24.
  • Anonymous, 2003. Greenhouses: Design and ConstructionPart 1: Commercial Production Greenhouses, TS EN 13031-1, Turkish Standards Institution. Ankara, p 88.
  • Anonymous, 2004. SAP2000 v8 Educational, Computers and Structures, Inc. Berkeley, Cal.
  • Anonymous, 2002. Steel Sizing Guide, Software Series for Analyzing the Structures with Finite Elements, Computers & Engineering 1992-2002, www.compengineering.com.
  • Baytorun A.N. 1995. Greenhouses. CU. Agricultural Faculty General Pub. No: 110. Lecture Note No: 29. p. 406. Adana.
  • Kocabaş, S. 2005. Thesis Analysis and Design of Steel Constructions with the Aid of SAP 2000. MSc Thesis. Department of Civil Engineering, Institute of Natural and Applied Science University of Cukurova p.120 . Adana.
  • Tunaboyu, O. 2007. Computer Aided Structural Design, Department of Civil Engineering, Institute of Natural and applied Science University of Osmangazi, p.178, Eskisehir.
  • Yakut, M. 2007. Usage of Information Technology to Analyze and Design of Steel Truss Structures. MSc Thesis. Department of Civil Engineering. Institute of Natural and Applied Science University of Ondokuzmayis. 94 s, Samsun.
  • Yuksel A.N. 2004. Greenhouse Construction Technique. Hasad Publishing Ltd. Co., Istanbul, 287p.
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8750
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak.