SAMSUN İL VE İLÇELERİNDE SERALARIN İKLİMSEL İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ

Bu çalışmada, Samsun il ve ilçelerinde ekonomik olarak seracılık yapılması için iklim parametreleri göz önüne alınarak en uygun yetiştirme periyotları belirlenmiştir. Çalışmada, 9 ilçenin iklim verileri kullanılmış, ısıtma, doğal havalandırma, soğutma gerektiren aylar belirlenmiş ve Samsun merkez ilçeleri ile karşılaştırılmıştır. Seracılık açısından en avantajlı Samsun merkez olup bunu, Çarşamba, Bafra, Kolay, Taflan ve Vezirköprü izlerken seracılık açısından diğerlerine göre dezavantajlı Ladik, Havza ve Kavak ilçeleri bulunmuştur. Ayrıca, Ülkemizde seracılığın en yoğun yapıldığı Antalya ili ile Samsun seracılığı iklimsel ihtiyaçlara göre karşılaştırılmıştır. İlkbahar ve yaz aylarında Samsun ilinin Antalya iline göre iklimsel ihtiyaçlar bakımından daha avantajlı iken sonbahar ve kış ayları göz önüne alındığında Antalya seracılık açısından avantajlı bulunmuştur. Bu sonuç Samsunda ilkbahar turfandacılığı ve yaz yetiştiriciliği ile birlikte erkenci sonbahar turfandacılığının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir

SAMSUN İL VE İLÇELERİNDE SERALARIN İKLİMSEL İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ

: Bu çalışmada, Samsun il ve ilçelerinde ekonomik olarak seracılık yapılması için iklim parametreleri göz önüne alınarak en uygun yetiştirme periyotları belirlenmiştir. Çalışmada, 9 ilçenin iklim verileri kullanılmış, ısıtma, doğal havalandırma, soğutma gerektiren aylar belirlenmiş ve Samsun merkez ilçeleri ile karşılaştırılmıştır. Seracılık açısından en avantajlı Samsun merkez olup bunu, Çarşamba, Bafra, Kolay, Taflan ve Vezirköprü izlerken seracılık açısından diğerlerine göre dezavantajlı Ladik, Havza ve Kavak ilçeleri bulunmuştur. Ayrıca, Ülkemizde seracılığın en yoğun yapıldığı Antalya ili ile Samsun seracılığı iklimsel ihtiyaçlara göre karşılaştırılmıştır. İlkbahar ve yaz aylarında Samsun ilinin Antalya iline göre iklimsel ihtiyaçlar bakımından daha avantajlı iken sonbahar ve kış ayları göz önüne alındığında Antalya seracılık açısından avantajlı bulunmuştur. Bu sonuç Samsunda ilkbahar turfandacılığı ve yaz yetiştiriciliği ile birlikte erkenci sonbahar turfandacılığının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.

___

Anonymous, 1992. Heating, Ventilating and Cooling Greenhouses.American Society of Agricultural Engineering Standarts 1992. USA, 500-505.

Anonymous, 2004. Samsun Meteoroloji Bülteni Raporları, D.M.İ Samsun Bölge Müdürlüğü, Samsun.

Arıcı, İ., 1994. Sera Yapım Tekniği, Uludağ Üniversitesi, Ziraat fakültesi ders Notları,44, Bursa.

ASHRAE,1991. Design for plant facilities: Environmental control for animals and plants. Handbook, HVAC Applications SI Edition.

Baytorun, N., 1995. Seralar (Çeviri), Çukurova Üniversitesi, Ziraat fakültesi Yayınları No: 110, Adana.

Baytorun, N., Abak, K., Üstün, S., İkiz, Ö., 1996. GAP alanında sera tarımı potansiyeli sahil bölgeleri ile karşılaştırılması. GAP 1. Sebze Tarımı sempozyumu. 7-10 Mayıs 1996, Şanlıurfa.

Cemek, B. and Y.Demir, “Prevailing conditions, problems and development posibilities of greenhouses in The Black Sea Region” Tr.J.of Agriculture and Forestry , 23(29,431-439.

Hellickson, M.A., Walker, J.N. 1983. Ventilation of Agricultural Structures. Published by: ASAE, 372 pp., American Society of Agricultural Engineers 2950 Niles Road, St. Joseph, Michigan, 49085- 9659 USA.

Öneş, A., 1990. Sera Yapım Tekniği 2.Baskı, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları 1165, Ankara.

Öztürk,, H.H., Başçetinçelik, A., 2002. Seralarda Havalandırma, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Yayın No: 227, Ankara.

Krug, H., 1991. Gemueseproduktion (Vegetable production) Parey, Berlin, Hamburg, Germany.

Sirjacobs M., 1989. Greenhouses in Egypt, protected cultivation in the Mediterranean climate. FAO, Rome, Italy.

Verlodt, H., 1990. Greenhouses in Cyprus, protected cultivation in the Mediterranean climate. FAO, Rome, Italy.

Von Elsner B; Briassoulis D; Waaijenberg D; Mistriotis A; Von Zabeltitz Chr; Gratraud J; Russo G; Suay-Cortes R (2000).Review of structural and functional characteristics of greenhouses in European Union countries, part I: design requirements. Journal of Agricultural Engineering Research, 75(1), 1-16.

Yağanoğlu, V., 1999. Sera Yapım tekniği. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notları No:200, Erzurum.

Yüksel, A.N., 1995. Sera yapım Tekniği, Hasad Yayıncılık Ltd.Şti, İkinci Baskı, İstanbul.