Orman Mühendisliğinde hukuk bilgisinin meslek hayatına etkisi

Her meslek disiplininde olduğu gibi orman mühendisliği meslek eğitiminde teknik ve uygulamalı bilimlerin yanında sosyal bilimler ve teorik bilgi birikimine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgilerin edinildiği derslerden birisi de hukuk ile ilgili derslerdir. Mühendislik disiplini içinde hukuk dersleri başta anlaşılması zor ve sıkıcı gelebilmektedir. Ancak meslek hayatına başlanıldığında hukuk bilgisinin gerekliliği ve önemi daha çok hissedilmeye başlamaktadır. Hatta bilgi eksikliği, adli veya idari birtakım sorunların yaşanmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada orman mühendisliği eğitimindeki hukuk dersleri ve içeriklerinin meslek hayatına etkisi, devlet orman işletmelerinde çalışan orman mühendisleriyle bir anket yapılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma alanı olarak Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü seçilmiştir. Sonuç olarak kamu kurumunda çalışan orman mühendislerinin mesleklerini icra ederken hangi hukuki bilgilere ihtiyaç duydukları, bu bilgilerin nerelerde gerekli olduğu, eksikliğinde yaşanan sorunların neler olduğu ankete katılan mühendislerin başlarına gelen örnek olaylar ile değerlendirilmiş ve bu sorunların yaşanmaması için önerilerde bulunulmuştur. Anket dönüşleri içinde yapılan bir yorum çalışmanın amacını özetler niteliktedir; “Çok iyi bir mühendis, çok iyi bir uygulayıcı veya çok iyi bir idareci olunsa bile yapılan iş hukuki dayanaktan yoksun ise başınızın dertten kurtulamayacağı gerçeği önemlidir”.

The effect of legal knowledge on professional life of forest engineering

As in any other professional discipline, forest engineering vocational education along with technical and applied sciences, social sciences and theoretical knowledge are also needed. One of the courses in which this knowledge is gained is the law courses. Law courses in the engineering discipline can be difficult and boring to understand at first. Even, lack of information can cause some judicial or administrative problems. For this reason, in this study, the effects of both the law courses in forest engineering education and their contents on professional life were tried to be determined by conducting a survey with forest engineers working in state forest enterprises. Zonguldak Regional Directorate of Forestry was chosen as the study area. With the study, which legal knowledge the forest engineers working in public institutions need while performing their profession; where this information is needed in working life; the problems experienced in the absence of the legal knowledge were evaluated via the forest engineers participating the survey, and some suggestions were made to avoid these problems. A comment made within the questionnaire returns summarizes the purpose of the study; “No matter how good you are in engineering, practice and administration, that does not relieve you of legal liability”.

___

  • Alkan, S., 2008. Orman Mühendislerinin hizmet içi eğitim programlarını değerlendirmeleri. 3. Ulusal Ormancılık Kongresi, 150. Yılında Türkiye’de Ormancılık Eğitimi, Ankara, s. 227-235.
  • Anayurt, Ö., 2018. Hukuka Giriş ve Hukukun Temel Kavramları, Seçkin Yayın evi, Ankara.
  • Bayraktaroğlu, H., 1969. Sosyal düzen, hukuk ve orman hukuku. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, 19(1), 1-16.
  • Birben, Ü., Gençay, G., 2008. Ormancılık Hukukunun Türkiye ormancılığı ve orman mühendisi eğitimindeki önemi, III. Ulusal Ormancılık Kongresi 150. Yılında Türkiye’de Ormancılık Eğitimi 20-22 Mart 2008, Ankara.
  • Elvan, O.D., 2010. Ormanlarda otlatma kabahatinin hukuki açıdan incelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı: 2, Yıl: 2010, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 37-58.
  • Gençay, G., Şen, M., 2018. Üniversite öğrencilerinin “Temel Hukuk” bilgi düzeyinin tespiti (Bartın Üniversitesi örneği). Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20(3), 599-608.
  • Gözler, K., 2008. Hukukun Temel Kavramları, Ekin Kitabevi, Bursa.
  • Özden, S., Birben, Ü., 2005. Orman İşletmelerinin yöneticileri üzerine bir araştırma. Gazi Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 5(1).
  • Özden, S., Ekici, F., 2010. Orman Mühendisliği mesleğinin dünü, bugünü ve geleceği. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010, 1, 17-23.
  • Pak M., Akçay, O.N., Okumuş, A., 2021. Ormancılık faaliyetlerinde karşılaşılan teknik, ekonomik ve sosyal sorunların belirlenmesi (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği). Turkish Journal of Forest Science, 5(1), 246-265.
  • Sağlam, B., Öztürk, A., 2008. Orman koruma faaliyetlerinde etkinliğin artırılmasında orman köylüsü-ormancılık teşkilatı ilişkileri: Artvin Orman Bölge Müdürlüğü örneği. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, 8(2), 131-143.
  • Şafak, İ., 2008. Ege Bölgesi Orman Mühendislerinin profili. Orman Mühendisleri Odası Dergisi, Yıl:45, Sayı:10-11-12, Ankara, s:22-26.
Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Meriç Çakır
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çankırı kent ağaçlarında odun çürüklüğü funguslarının yaygınlıklarının belirlenmesi

Funda OSKAY, Aycan KAYA

Çölleşmenin ekosisteme etkileri ve çölleşmeyi tersine çevirme yolunda sürdürülebilir tarımın önemi

Kerim ÖZYOL

Saf Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) işletme ormanlarında yükselti ve bakının dikili ölü ağaç sayısı ve stabilite indeksine etkisi

Halil Barış ÖZEL, Sezgin AYAN, Tugrul VAROL

Köyceğiz Gölü (Muğla) ve civarındaki sığla ormanlarının karayosunu florasına katkılar

Mahsun KARAHAN, Serhat URSAVAŞ

Muğla-Gökova Orman Fidanlığı’nda üretilen kızılçam (Pinus brutia Ten.) fidanlarında kalite değerlendirilmesi

Ayşe DELİGÖZ, Bilge KOYUNCU

Orman Mühendisliğinde hukuk bilgisinin meslek hayatına etkisi

Gökçe GENÇAY, Yasemin AYÇİÇEK, Can KIRIKOĞLU

Sürdürülebilir orman yönetimi için mevcut arıcılık koşullarının analizi: Ordu ili örneği

Hasan Emre ÜNAL

Sarıçam ağaçları (Pinus sylvestris L.) için tek ve çift girişli ağaç hacim denklemlerinin geliştirilmesi (Bozalan Ve Çubuk Yöresi Örneği)

Kadir ÖLMEZ, Muammer ŞENYURT

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanının (Çankırı/Eldivan) florası

Gamze TUTTU, Serhat URSAVAŞ

Ilgaz Dağı’nda farklı orman kuruluşlarındaki bazı yaban hayvanlarının (Classis: Mammalia) aktivitelerinin belirlenmesi

Ahmet OĞUL, Uğur TUTTU, M. Nuri ÖNER, Tarkan YORULMAZ, Ali Uğur ÖZCAN