MUĞLA SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN BENLİK ALGISI VE PSİKOLOJİK SIKINTI BELİRTİLERİ İLE İLİŞKİSİ

Öz Çalışma Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu öğrencilerinde beden benlik algısı ve ruh sağlığının çeşitli değişkenlerle ilişkisini belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma evrenini Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu’nda öğrenim gören toplam 369 öğrenci oluşturması planlanmış olup, ancak çalışma 350 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, tek yönlü varyans analizi, t testi, Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Çalışmada 8 sorudan oluşan bireysel bilgi formu, 57 sorudan oluşan Çok Yönlü Beden Benlik İlişkileri Ölçeği ve 90 sorudan oluşan Ruhsal Belirti Tarama Ölçeği (SCL-90R) kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin beden-benlik algısı ve ruh sağlığı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin cinsiyetleri, bölümleri, sınıfları ile beden benlik algısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ruhsal belirti gösterme durumu ile öğrencilerin yaş grupları, sınıfları, okullarından memnun olma durumları, baba eğitim durumu, ailenin ekonomik düzeyi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirken, cinsiyet, bölüm, anne eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır.

___

Adams JF (1995). Ergeni anlamak. Çev.; Onur B. 1. Baskı, İmge Kitapevi, Ankara.

Brown TA, Cash TF, Peter J et al. (1990). Attitudinal Body-Image Assessment: Factor Analysis of the Body-Self Relations Questionnaire Journal of Personality Assess- ment 55(1 & 2): 135 – 144.

Çam O, Khorshid L, Özsoy AS (2000). Bir hemşirelik yüksek okulundaki öğrencilerin benlik saygısı düzeylerinin incelenmesi. Hemşirelik Araştırma Dergisi 1;33-40.

Çivril H (2001) Muğla Üniversitesi hemşire- lik bölümünde okuyan öğrenciler ile diğer bölümlerde okuyan kız öğrenciler arasındaki benlik saygısının karşılaştırılması. Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Bitirme Çalışması.

Demirel Y (2005). Beden algısı ve ruh sağlığı. (http://www.turk-forum.net 2005).

Doğan O, Doğan S (1992). Çok Yönlü Beden-Self İlişkileri Ölçeği El Kitabı. C.Ü.T.F. Basımevi, C.Ü. Yayınları No.53, Sivas.

Ergür E (1996). Üniversite öğrencilerinde beden-benlik algısı ve ruh sağlığı arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Geçkil E (2001). Öğrencilerin benlik saygı- sının değerlendirilmesi. 2000’li Yıllarda Sağlık Yüksek Okullarında Eğitimin Geleceği Sempozyumu.

Gökler B (1978). Nevrotik Kadın Hastaların İlkokul Çağındaki Çocuklarının Ruhsal Belirtiler Yönünden Değerlendirilmesi. Ya- yınlanmamış Uzmanlık Tezi.: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Ankara.

Hovardaoğlu S (1990). Vücut algısı ölçeği- nin güvenirlik ve geçerlik çalışması. İçinde: Özdemir YD (1990). Şizofrenik ve majör depresif hastaların beden imgele-rinden doyum düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Karaaslan A (1993a). Benlik saygısı: Genel bir gözden geçirme. Ege Üniversitesi Hemşi- relik Yüksek Okulu Dergisi 9:1.

Karaaslan A (1993b). Öğrenci hemşirelerin benlik-saygısı düzeyleri ve bunu etkileyen etmenlerin incelenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 9:2.

Karadağlı A (1992). Öğrenci hemşirelerin benlik-saygısı düzeyleri ile algıladıkları okul yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. 1992 Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Günleri Kongre Kitapçığı.

Kılıç M (1991). Belirti Tarama Listesi (SCL- 90R)'ın geçerlik ve güvenirliği. Psikolojik Danışma ve Rehberlik dergisi 1(2): 45-52.

Köknel Ö (1989). Genel ve Klinik Psikiyatri. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.

Kuzgun Y (1998). İlköğretimde Rehberlik. 4. Baskı, İstanbul.

Olam F (2005). Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin benlik saygılarının incelenmesi. Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Bitirme Çalışması.

Örsel S (2006). Diyet yapan ve yapmayan ergenlerin kendilik algısı, beden imajı ve beden kitle indeksi açısından karşılaştırılması. (http://www.turkpsikiyatri.-com 2006).

Özcan A (1985). Beden imgesi ve hemşire- lik. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu I. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildirileri.

Özgeylani FH (1993). Lise düzeyindeki erkek sporcuların ve sporcu olmayanların benlik kavramları ve beden imgeleri. Yüksek Lisans Tezi, O.D.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Polat E (2005). Muğla Sağlık Yüksek Okulu Öğrencilerinin benlik saygısı ve atılganlık düzeylerinin belirlenmesi. Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Bitirme Çalışması.

Tarhan S (1995). Lise öğrencilerinin beden imajlarından hoşnut olma düzeylerinin özsaygıları ve akademik başarıları üzerindeki etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üni- versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Uğur G (1996). Üniversite öğrencilerinde atılganlık ile beden algısı ilişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Winstead BA, Cash TF (1984). Reliability and Validity of the Body-Self Questionnaire: A New Measure of Body Image, paper presented at the meeting of the Southeastern Psychological Association, New Orleans, Louisiana.

Yavuz S (2003). Muğla Üniversitesi öğrenci- lerinin benlik saygısının incelenmesi. Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Bitirme Çalışması.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi