ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ

Gebelik ve doğum fizyolojik bir süreç olup, günümüzde gelişen teknolojinin baskısıyla gereksiz müdahalelerin yapıldığı, kadının etkin rol oynamadığı ve kötü anımsan bir süreç haline gelmiştir. Bu süreçlerde kadına sağlanan fiziksel, psiko-sosyal destek ve eğitim, kadının doğumda aktif rol oynayarak sürecin iyi anımsanmasına yardımcı olacaktır. Sağlanan eğitim ve destekte, tüm süreçte, kanıta dayalı uygulamaların rehber alınması, kadına uygulanan gereksiz girişimlerin azaltılması ve ana-çocuk sağlığının korunması/ geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda mortalite ve morbidite oranlarının düşürülmesi, sezaryen oranlarının azaltılması başarılı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için; Amerika’da başlatılan ve Türkiye’de uygulamaya geçilmesi planlanan “anne dostu hastane” kavramı tartışılmaktadır. Bu kavram ile yüksek maliyetli, etkin olmayan tarama ve tanı işlemleri yerine; uygulama gerekçesi kanıt temelli literatüre dayanan, doğum sürecinin normalliği, güçlendirme, otonomi, zarar vermeme ve sorumluluk prensiplerine dayanan bir süreç gerçekleşecektir. Bu süreç, doğumu yöneten sağlık profesyonelleri tarafından etkin kullandığında, doğum normal, güvenilir ve kadınların kendi istediği şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Doğumun yanı sıra, bu süreç içerisinde antenatal ve postnatal bakım hizmetlerinin de bakım protokollerine uygun verilmesi sağlanacaktır. Bu derlemede “anne dostu hastane” kavramının ilke-kriterleri ve sağlık profesyonellerine düşen sorumluluklar tartışılacaktır.

Model of Mother-Friendly Hospitals for Development of Maternal and Child Health Services Pregnancy and childbirth is a normal physiological process, but currently developing of technology pressure causes unnecessary interventions and makes women passive. So this process is usually remembered badly. Providing to women in these processes of physical, psycho-social support and education of women playing an active role at birth, the process will be remind better. Provided training and support, the whole process, taking an evidence-based practice guidelines, reducing unnecessary interventions and protection/development of maternal and child health is purposed. This purpose will reduce mortality- morbidity and caesarean rates successfully. To achieve these goals, initiated in the United States and planned to implement in Turkey, "mother-friendly hospital" model is discussed. With this model, instead of high-cost and ineffective screening and diagnostic procedures, evidence-based practices and the process based on the the birth process normalcy, empowerment, autonomy, do no harm, responsibility principles will take place. If this process is used effectively by health professionals, birth will be normally, reliable and women will have had his own way. As well as birth, antenatal and postnatal care services are also will be given in appropriate care protocols. In this review, “the mother-friendly hospital's” policy-criteria and health professionals responsibilities will be discussed.

___

Bayram GO. Kanıta   Dayalı   Uygulamalar   Doğrultusunda   Alternatif  Bir  Doğum  Yöntemi:  Evde   Doğum.   Maltepe   Üniversitesi   Hemşirelik   Bilim   ve   Sanatı  Dergisi  2009; 2(3): 99-104.

Coalition for Improving Maternity Services. The Mother-Friendly Childbirth Initiative: The First Consensus Initiative of the Coalition for Improving Maternity Services. Journal of Midwifery & Women's Health 1997; 42(1): 59-63.

Hotelling BA. The Coalition for Improving Maternity Services: Evidence Basis for the Ten Steps of Mother-Friendly Care. JPE 2007; 16(2): 38-43.

Hotelling BA. Is Your Perinatal Practice MotherFriendly? A Strategy for Improving Maternity Care. Birth 2004; 31(2): 143- 7.

Jukelevics N. The Coalition for Improving Maternity Services: evidence basis for the ten steps of mother

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ

Şükran BAŞGÖL, Ümran OSKAY

SAĞLIK BAKIMINDA GÖRÜNMEYEN TEHLİKE; PLASTİK ÜRÜNLER VE ETKİLERİ

Aynur KOYUNCU, Fatma ETİ ASLAN

Erken lohusalık sürecinde kadınların algıladıkları eş desteği: Ölçek geliştirme çalışması

Hüsniye DİNÇ, Melike DİŞSİZ, Nevin ŞAHİN HOTUN, Fitnat SOYPAK

Hemşirelik öğrencilerinin intramüsküler enjeksiyon uygulamalarına yönelik bilgileri

Tülay SAĞKAL, Gizem EDEER, Cansu ÖZDEMİR, Meltem ÖZEN, Merve UYANIK

KOLOREKTAL KANSER AMELİYATI GEÇİREN HASTALARIN AMELİYAT ÖNCESİ VE AMELİYAT SONRASI DÖNEMDE YAŞADIKLARI DENEYİMLERİN İNCELENMESİ

Selda KARAVELİ, Selda KARAVELİ, Türkan ÖZBAYIR, Kevser KARACABAY, Kevser KARACABAY

Hemşirelik bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin aile hekimliği ile ilgili görüşleri

Adile TÜMER, Güngör GÜLER, Feyza DERELİ, Media BAYBUĞA SUBAŞI

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN İLAÇ DOZU HESAPLAMA BECERİLERİ VE İLAÇ UYGULAMA HATALARI

Aysel KARACA, Aysel KARACA, Ferhan AÇIKGÖZ, Ferhan AÇIKGÖZ

Bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşire ve doktorların hasta güvenliği hakkındaki bilgileri ve tıbbi hataların bildirilmesi hakkındaki görüşleri

Hülya KILIÇ SARAY, Nalan ELBAŞ ÖZHAN

BİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRE VE DOKTORLARIN HASTA GÜVENLİĞİ HAKKINDAKİ BİLGİLERİ VE TIBBİ HATALARIN BİLDİRİLMESİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Hülya SARAY KILIÇ, Nalan ÖZHAN ELBAŞ

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN İNTRAMÜSKÜLER ENJEKSİYON UYGULAMALARINA YÖNELİK BİLGİLERİ

Tülay SAĞKAL, Gizem EDEER, Cansu ÖZDEMİR, Meltem ÖZEN, Merve UYANIK