HAVA AKIMLI BİR PÜLVERİZATÖRDEN FARKLI MEME DELİK ÇAPI VE BASINÇTA ELDE EDİLEN DAMLA ÇAPLARINI TAHMİNLEME MODELLERİ

Tarım ilacı uygulamalarında başarılı bir ilaçlama yapabilmenin temel koşullarından birisi de doğru damla büyüklüğünün seçilmesidir. Doğru damla büyüklüğünün seçilmesi sadece ilaçlamanın başarısına değil, tarım ilaçlarının çevreye ve çevrede yaşayan diğer canlılara olan olumsuz etkisini de en aza indirebilmesi açısından son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, bitki üzerindeki ilaç dağılım düzgünlüğünü iyileştirmeye yönelik olarak bağlarda yaygın olarak kullanılan ve üzerinde modifikasyonlar yapılmış ilaçlama makinasında, çalışma basıncı ve meme delik çapının damla büyüklüğü üzerindeki etkisini ortaya koymak ve bu ilişkiyi damla çaplarının büyüklüğünü tahminlemeye yönelik matematiksel bir modelle ifade etmektir. Sözkonusu çalışma amacına yönelik olarak hava akımlı özel bir pulverizatör ve değişik çaplarda deliklere sahip (0,8; 1,0; 1,5; 2,0 ve 2,5 mm) içi boş konik püskürtme yapan memeler kullanılmıştır. Farklı basınçlarda (3, 6, 9, 12, 15, 18 ve 21 bar) yapılan denemelerde yapay olarak oluşturulan asma bitkisi kullanılmıştır. Yapay asma bitkisi üzerinde yerleştirilen 26 x 26 mm ölçülerindeki suya duyarlı kağıtlarla yapılan denemeler sonrasında damlaların sayıları ve çapları belirlenmiştir. Materyal olarak suyun kullanıldığı denemelerde “Image Tool for Windows, Version 3.0” yazılımı kullanılarak elde edilen damlaların sayısı ve çaplarına bağlı olarak her bir deneme koşulu için hacimsel ortalama çap değerleri hesaplanmıştır. Hesaplanan hacimsel ortalama çap değerleri kullanılarak konstrüktif bir özellik olan meme delik çapı ve çalışma koşulu olan basınca bağlı olarak iki matematiksel model geliştirilmiştir. Boyutsal analize dayalı olarak geliştirilen üçüncü modelde ise hem meme delik çapı hem de ortam şartlarına bağlı olarak hava ve suyun fiziksel özelliklerindeki değişimler gözönüne alınmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen üç farklı model, ölçülen hacimsel ortalama çaplarını tahminlemedeki hassasiyetleri açısından kıyaslanmıştır. Kıyaslama sonucunda Boyutsal Analiz Prensibine dayalı olarak geliştirilen ve boyutsuz terimler olan Reynolds ve Weber sayılarını içeren modelin diğer iki modele kıyasla daha iyi tahminlemelerde bulunduğu saptanmıştır

___

  • Furness, G. O., and W. Val Pinczewki. 1985. A Comparison of the Spray Distribution Obtained from Sprayers with Converging And Diverging Airjets with Low Volume Air Assisted Spraying on Citrus and Grapevines, J. Agric. Eng. Res., 32, p. 291-310.
  • Gil, E., J. M. Barrufet, M. Cluet, and J. A. Terual. 1998. Improvement of the Pesticide Applications in Vineyard, Relationship Between Methodology of Application and Quality Parameters, AgEng’98, Paper No: A-015-1998, Oslo, Norway.
  • Güler, H. 2002. Değişik Hava Akımı ve Đlaç Püskürtme Yönlerinin Tele Alınmış Bağlarda Đlaç Dağılım Düzgünlüğüne Olan Etkileri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ege Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova-Đzmir.
  • Herbst, A. 2001. A Method to Determine Spray Drift Potential From Nozzles and Its Link to Buffer Zone Restrictions, 2001 ASAE Annual Meeting in CaliforniaUSA Paper Number: 01-1047.
  • Holterman, H. J., J. C. Van De zande, H. A. J. Porskamp, and J. F. M. Huijmans. 1997. Computers and Electronics in Agriculture, 19, p. 1-22.
  • Langhaar, H. L. 1987. Dimensional Analysis and Theory of Models, Robert E. Kreiger Publishing Company. 166 p., Malabar, Florida .
  • Nasr, G. G., R. Sharief, D. D. James, J. R. Jeong, I. R. Widger, and A. J. Yule. 1999. Studies of High Pressure Water Sprays from Full-Cone Atomizers, ILASSEurope’1999 Congress, Toulouse 5-7 July 1999.
  • Pergher, G., and R. Gubiani. 1995. The Effect of Spray Application Rate and Air Flow Rate on Foliar Deposition in A Hedgerow Vineyard, J. Agric. Eng. Res., 61, p. 205-216.
  • Racomora, C., L. Val, and M. Perz. 1998. Droplet Distribution into the Canopy of Artichoke Crop with Different Spraying Application Techniques, AgEng’98, Paper No: A-139-1998, Oslo, Norway.
  • Randall, J. M. 1971. The Relationships Between Air Volume and Pressure on Spray Distribution in Fruit Trees, J. Agric. Eng. Res. 16 (1): 1-31.
  • Smith, D. B., L. E. Bode, and P. D. Gerard. 2000. Predicting Ground Boom Spray Drift, Transactions of The ASAE, Vol. 43 (3): 547-553.
  • Vanucci, D., D. Pochi, and E. Raparelli. 1998. Spraying in Vineyard: Evaluation of Airborne Spray by Aspirated Air Sampler, AgEng’98, Paper No: 98-A-1998, Oslo, Norway
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0225
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı kayın mantarı (Pleurotus spp.) türlerinin organik olarak üretimi üzerinde araştırmalar

Şeref AKSU, A. Mutlu UYGUR

Farklı sıra araları ve tohum miktarlarının korunga (Onobrychis sativa L.)' nın tohum verimi üzerine etkileri

MEVLÜT TÜRK, Necmettin ÇELİK

EGE BÖLGESİNDEN TOPLANAN BAZI AYVA (Cydonia vulgaris Pers.) MATERYALİNİN ADAPTASYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Necla ERCAN, İlhan ÖZKARAKAŞ

Tarımsal üretimde çiftçilerin tutum ve davranışları: Çiftçilik amaçları ölçeği (FOS)

HANDAN AKÇAÖZ, BURHAN ÖZKAN, Hatice KIZILAY

BAZI EGE TÜRK TÜTÜN GENOTİPLERİNİN İZOENZİM BANTLARINA GÖRE TANIMLANMASI

Ali PEKSÜSLÜ, Gün KIRCALIOĞLU, Seval SEKİN

Identification of some Turkish Aegean tobacco genotypes by isozyme banding patterns

Ali PEKSÜSLÜ, Gün KIRCALIOĞLU, Seval SEKİN

Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin genel özellikleri ve etkileri

NEDİM ALTIN, Tayyar BORA

BAZI KAYIN MANTARI (Pleurotus spp.) TÜRLERİNİN ORGANİK OLARAK ÜRETİMİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Şeref AKSU, A. Mutlu UYGUR

HAVA AKIMLI BİR PÜLVERİZATÖRDEN FARKLI MEME DELİK ÇAPI VE BASINÇTA ELDE EDİLEN DAMLA ÇAPLARINI TAHMİNLEME MODELLERİ

Müjdat TOZAN, Adnan DEĞİRMENCİOĞLU, Hüseyin GÜLER, Türker SARAÇOĞLU

Hava akımlı bir pülverizatörden farklı meme delik çapı ve basınçta elde edilen damla çaplarını tahminleme modelleri

Müjdat Tozan, ADNAN DEĞİRMENCİOĞLU, HÜSEYİN GÜLER, TÜRKER SARAÇOĞLU