Üniversite adaylarının vakıf üniversitesi tercihlerinde halkla ilişkiler çalışmalarının etkisi

Günümüz yükseköğrenim hayatında vakıf üniversiteleri önemli bir yer tutmaktadır. Her geçen yıl vakıf üniversitelerinin sayılarının artması aralarında rekabete neden olmaktadır. Öte yandan öğrencilerin tercih yaparken giderek daha bilinçli davranmaları, vakıf üniversitelerinin kendilerini tanıtmaları ve rakiplerinden farklılıklarını ön plana çıkarmaları gerekliliğini daha da ortaya çıkarmıştır. Vakıf üniversiteleri her ne kadar kar amaçlı kuruluşlar olmasalar da varlıklarını sürdürebilmek, çalışanlarına istihdam yaratmak, öğrencilerine eğitim olanağı vermek zorunda olduklarından, rakipleri konumundaki diğer yükseköğrenim kurumlarıyla rekabet etmek zorundadırlar. Bu rekabette bir akademik kuruma yakışır yolların izlenmesi gerekmektedir. Üniversite tercihi gençlerin tüm yaşamlarını etkileyecek en önemli tercihlerden biridir. Bu tercihte sadece eğitimi alınacak bölüm/dal değil bu eğitimin alınacağı yükseköğrenim kurumu yani üniversite de büyük önem taşımaktadır. Birey tüm yaşamı boyunca bu üniversitenin diplomasını taşıyacaktır. Bu tercihte üniversitenin itibarı, vaat ettikleri, kurumsal sosyal sorumluluk bilinci gibi değerler eğitim kalitesinin yanında tercihleri etkileyen faktörlerdir. Tüm kurumlar gibi üniversiteler de bu değerlerini hedef kitleleri olan üniversite adayları ve ailelerine halkla ilişkiler çalışmaları yoluyla iletmektedirler. Bu çalışmada halkla ilişkiler çalışmalarının, üniversite adaylarının vakıf üniversitesi tercihlerini ne derece etkilediği incelenmiştir. 2009 yılı tercih döneminde İstanbul; Taksim, Fatih, Beşiktaş ve Bakırköy bölgelerinde üniversite adayı gençler üzerinde bu konu ile ilgili alan araştırması yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.

Problem statement: In todays higher education life foundation universities have an important role. The increasing number of foundation universities also increase the competition among them. On the other hand university candidates are more conscicous about their decisions. This makes public relations more critical. Approach: The study analyzes questions like: Are the catalogs of universities effective? Do the university candidates follow tv programs about universities? Do the candidates find exhibitions effective? Do social responsibility projects of universities have effect on the decisions of candidates? The case study examines the effects of public relations and publicity practices of universities on university candidates. The field survey was implemented with 200 university candidates in Bakirkoy, Besiktas, Fatih and Taksim districts in Istanbul. The closed ended questions applied were about the impact of public relations techniques used by universities. Results: The study showed that university candidates get most of the public relations messages and information from mass media and internet. Other than this as pr tools catalogs and exhibitions have important role on candidates decisions. Candidates watch tv programs about universities and follow advertisements and also want to visit universities to see their social and academic facilities. Conclusion: As the competition in education sector increase the importance of public relations activities. Universities to compete in such an environment should fulfill the needs of young generation. Should organize social meetings, participate in sector-specific exhibitions, create effective commercials, give honest messages in advertisements an use mass media and internet to establish reputable corporate image

___

  • Argüden, Y., (2003). İtibar Yönetimi, Arge, İstanbul.
  • Bayır, A. İ., (2004). DSMMMO Yeniden Yapılanma ve Kurumlaşma Çalışması Hazırlık Raporu, Denizli.
  • Blythe, J., (2000). Marketing Communications, Pearson, Great Britan.
  • Cantor, B., (1989). Experts in Action. Inside Public Relations, Longman, New York.
  • Cutlip, S.M., Center, A.H., Brom, G.M., (1985). Effective Public Relations, Prentice Hall, New Jersey.
  • Çamdereli, M., (2005). Ana Çizgileriyle Halkla İlişkiler, Salyangoz Yayınları, İstanbul, 2005.
  • Emrem, E. (2005). “Entelektüel sermaye ve Bileşenlerinin Kavramsal Analizi”,
  • Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt: 6 Sayı: 1. Gültekin, B., (2006). Halkla İlişkilerde Etkinlik yoluyla İmaj Oluşturma, Nobel, Ankara.
  • Haywood, R. (1998), Public Relations for Marketing Professionals, Mac Millan Business, London.
  • Higgens, J., (1983). “Public Relations’ Role in Strategic Planing for Higher Education”,
  • Public Relations Journal, Vol 39, no 5. Jefkins, F., (1982). Public Relations, Heineman, London.
  • Kadıbeşegil, S. (2006). İtibar Yönetimi, MediaCat, İstanbul.
  • Kazan, E., (2007). Eski Türklerde ve Osmanlı’da Halkla İlişkiler,Yakamoz, İstanbul.
  • Kotler, P., Armstrong, G. (2008). Principles of Marketing, Pearson, New Jersey.
  • Kotler, P., Keller, K.L. ((2006). Marketing Management, Pearson, New Jersey.
  • Newsom, D. Turk, J.V. Kruckeberg, D.,( 2000). This is PR, Wadsworth, CA.
  • Özer, M.A., (2009). Halkla İlişkiler Dersleri, Adalet, Ankara.
  • Pelsmacker, P., Gueuns, M., Bergh, J.V. (2001). Marketing Communications, Prentice Hall, London.
  • Peltekoğlu, F.B.,(2007). Halkla İlişkiler Nedir?,Beta, İstanbul.
  • Pickton, D., Broderick, A., (2001). Integrated Marketing Communications, Pearson, England.
  • Scott, M. S., (2008). Pazarlamanın ve İletişimin Yeni Kuralları, MediaCat, İstanbul.
  • Tomaselli, K.G., Parker, B., (1986). The Image of an Open University, Reality, London.
  • Reuben, R., (2008). The Use of Social Media in Higher Education for Marketing and Communcations: A Guide for Professionals in Higher Education, doteduguru.com/id423- social-media-uses-higher-education-marketing-communication.html (06.10.2009)
  • Savio, A., (1992). Public Relations in Higher Education: The Public Relations Functions of the University of Natal, Durban from 1989-1992 with special emphasis on NU Focus, ccms.ukzn.ac.za/index.php?option=com_content&task=view&id=1148&Itemid=31 (08.10.2009)