Bölümlere Göre Finansal Raporlama

Bir işletmenin mali nitelikteki işlemlerini toplayan, sınıflandıran, kayıt altına alan, özetleyen ve raporlayan muhasebe sistemi, bu işlevlerini yerine getirirken belli bir düzen ve sistematik halinde çalışmaktadır. Muhasebe bilgi sisteminde üretilen bilginin doğruluğu ve güvenilirliği, hem işletme içi hem de işletme dışı bilgi kullanıcıları için karar vermede kullanımı açısından oldukça önemlidir. Ticaretin koşullarının değişmesi, sermaye piyasalarının serbestleşmesi ve işletme ölçeklerinin büyümesi, muhasebe bilgi sisteminde üretilen bilginin raporlanma biçimi üzerinde de değişikliklere neden olmuştur. İşletmelerin finansal bilgilerinin, faaliyette bulunulan coğrafi bölge, ürün grubu ya da müşteri grubu temelli mali bilgiler olarak sınıflandırılarak raporlanması bilgi kullanıcıları açısından da önem taşımaktadır

Financial Reporting on Basis of Operating Segments

Business transactions of a financial nature, collect, classify, record, field, summarizing, and reporting accounting system performing these functions in a particular order and systematic work. The accuracy of the information and reliability of the accounting information produced in the system, both to users and internal and external information for use in decision-making is very important. The change in the conditions of liberalization of trade and capital markets and the growth of scale in management, accounting information have resulted in changes on the format of the information produced in the system

___

  • [1] Akdoğan, N. (2003). AB’ye Üye Ülkeler Arasında Finansal Raporlama Uygulamalarında Uluslararası Standartlara GeçişDördüncü ve Yedinci Yönerge Muhasebe Standartlarının IAS’e Yakınlaştırma Çalışmaları, TÜRMOB Yayınları. İstanbul.
  • [2] Hanns, M. ve Schoenfeld M. (1981). İnternational Accounting Development, İssues and Future Directions. Journal of İnternational Business Studies, US.
  • [3] Erdoğan, M. (2002). Finansal Muhasebe. Beta. İstanbul.
  • [4] Yalkın, Y. K. (2001). Genel Muhasebe: İlkeler ve Uygulamalar-Tekdüzen Muhasebe Sistemi. Turhan Kitapevi. Ankara.
  • [5] Sevilengül, O. (2003). Genel Muhasebe. Gazi Kitabevi. Ankara.
  • [6] Ersoy, A. (2004). İşletmelerde Kamuyu Aydınlatma Yönünden Finansal Bilgilerin Bölümlere Göre Raporlanması. Mali Çözüm Dergisi. İstanbul.
  • [7] Hessling, A. ve Jaakola, J. (2007). Through the Eyes of Management. Stockholm School of Economics. Isveç.
  • [8] Veron, N. (2007). EU Adoption of the IFRS Standart on Operating Segments, Presentation Research. Economic and Monetary Affairs. Belçika.