DAVID HUME’DA MUCİZE’NİN İMKÂNI PROBLEMİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Teistik düşünce sisteminde genel anlamda Tanrı’nın doğanın işleyişine müdahalede bulunması olarak ele alınan mucize, günümüzde din ve felsefenin önemli tartışma konularından birisi olmuştur. Gerek felsefe gerekse din alanı içerisinde ele alınan mucize kavramı, çeşitli dil ve dinler içerisinde farklı sözcük ve kelimelerden türemesine karşın, hemfikir olarak; beklenmedik bir şekilde gerçekleşen, aklın ölçülerini aşan, doğaüstü bir güç tarafından meydana getirilen olay ve durum olarak bilinmektedir. Bu konuda mucizeleri doğa yasalarının bir ihlali olarak gören David Hume’da mucizeleri; gerek bir ihlal, tecrübeden yoksunluk, deneyimlenmemiş, tanıklığın yetersizliği, insanın doğası gereği olağanüstü şeylere inanma eğilimi, kulaktan kulağa anlaşılmadan yayılışı; gerekse buna inananların cahilliği, barbarlığı ve aklıselim olmayışı konularında eleştirmektedir. Bu yazıda konu gereği mucize kavramına yönelik temel bazı tanımlamaların yanısıra, Hume’un İnsanı Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma adlı eserinden hareket edilerek onun mucizeler ve mucizelere yönelik eleştirileri ele alınmış, daha sonra ise Hume’un mucizelere yönelik eleştirileri üzerine genel bir değerlendirmede bulunulmaya çalışılmıştır.

A STUDY ON THE PROBLEM OF THE POSSIBILITY OF A MIRACLE IN DAVID HUME

A miracle, generally considered God's intervention in the functioning of nature in the theistic thought system, has become one of the crucial topics of discussion in religion and philosophy today. Although the concept of a miracle, discussed in the field of philosophy and religion, is derived from different words and words in various languages and religions, It is known as an event and situation that occurs unexpectedly, exceeds the dimensions of the mind, and is brought about by a supernatural power. In this regard, David Hume, who sees miracles as a violation of the laws of nature, criticizes miracles in issues of a transgression, lack of experience, unexperienced, lack of testimony, human nature's inclination to believe in extraordinary things, their spread without being understood by word of mouth, the ignorance, barbarism and lack of common sense of those who believe in them. In this study, in addition to some basic definitions of the concept of a miracle, criticisms of miracles and miracles based on An Enquiry Concerning Human Understanding, the book by Hume, were discussed, followed by a general evaluation of Hume's critique of miracles.

___

  • Cevizci, A. (1999). Felsefe Sözlüğü. İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • Çevik, M. (2006). David Hume ve Din Felsefesi. İstanbul: Dergah Yayınları.
  • Çevik, M. (2012). David Hume'da Mucize ve Nedensellik. An İnternational Journal Of Philosophy, (2)2, 2-3.
  • Hume, D. (1976). İnsanı Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma. (çev: Oruç Aruoba). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
  • İmamoğlu, T. (2007). Tanrı'nın Doğası ve Mucizenin İmkanı / David Hume'un Antropomorfizm ve Mucize Eleştirisi. İstanbul: İz Yayıncılık.
  • Kılıç, R. (2006). Din Felsefesi. Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Lukianos. (1997). Aleksandros ya da Düzmece Yalvaç. (çev: Ender Varinlioğlu). İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
  • Spinoza, B. (2016). Teolojik-Politik İnceleme. (çev: Betül Ertuğrul). Ankara: Dost Kitabevi.
  • Swınburne, R. (2010). Mucize Kavramı. (çev: Aydın Işık). İstanbul: İz Yayıncılık.