Covid-19 Sürecinin Çözüm Odaklı Terapi Açısından İncelenmesi

Ülkemizde ve tüm dünyada etkisini gösteren pandemi nedeniyle bireylerin evde kalmasını gerektiren birtakım kısıtlamalar uygulanmaktadır. Dolayısıyla insanlar alışık olmadıkları bir yaşam tarzı ile baş başa kalmaktadır. Bu dönemde bireylerde yoğun kaygı ve stres durumları ortaya çıkabilmektedir. Psikolojik sağlamlığın korunması da bu noktada bir hayli önemli olmaktadır. Psikolojik sağlamlığın korunması, yaşanılan riskli sürecin olumsuz psikolojik etkileriyle daha iyi başa çıkılması, daha az kaygı yaşanması, bireylerin kendini güvende hissetmesi ve yaşanan sürece sağlıklı uyum gösterilmesi anlamına gelmektedir. Gerek psikolojik sağlamlığın korunmasında gerekse salgının etkileri ile başa çıkmada çeşitli psikoterapi teknikleri kullanılmaktadır. Çözüm odaklı terapide sorun üzerinde durulmaktan, sorun üzerinde konuşmaktan, sorunların nedenlerini incelemekten çok mevcut soruna yönelik çözümler üretme arayışı içerisindedir. Bu sebeple bu çalışmanın amacını Covid-19 sürecinin çözüm odaklı terapi açısından ele alınması oluşturmaktadır.

___

Berg, I. K,, (1994). Family based services: A solution- focused approach. New York: W. W. Norton Sc Company Inc.

Berg, I. K., Sc Reuss, N. H. (1998). Solutions step by step: A substance abuse treatment manual. New York: W. W. Norton Company Inc.

Bloom, B. L. (1997). Planned short-term psychotherapy, New York: W. W. Norton & Company Inc.

Cooper, J. F. ( 1995). A primer of brief psychotherapy. New York: W. W. Norton & Company Inc.

De Shazer, S. ( 1985). Keys to solutions in brief thes rapy. New York: W. W. Norton Sc Company Inc.

DeJong, P., Sc Berg, I. K. (1998). Interviewing for solutions. Pacitic Grove. CA: Brooks/Cole Publishing Company.

Doğan, S. (2016). Çözüm - odaklı kısa süreli terapi: kuramsal bir inceleme. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 2(12), 28-38.

Dumant, M. (1995). Creative strategies for school problems: Solutions for psychologists and teachers. New York: W. W. Norton Sc Company Inc.

Köktuna, Z. S. (2007). Çözüm Odaklı Kısa Terapi Tekniğinin Alt Sosyo Ekonomik Seviyedeki Kadınların Geleceğe Umut İle Bakabilme ve Boyun Eğici Davranışlarına Etkisinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Molnar, A., & de Shazer, S. (1987). Solution-focused therapy: Toward the identification of therapeutic tasks. Journal of Marital and Family Therapy, 13(4), 349-358.

Murphy, J. J. (1997). Solution-focused counseling in middle and high schools. Aleaandria, VA: American Association for Counseling.

Nichols, M. P., 8c Shwartz, R. C. (1998). Family therapy: Concepts and methods (4th ed.) Needham Heights, MA: Allyn &c Bacon.

Nunnally, E. (1993). Solution-focused therapy. In R. A. Wells & V. J. Gianetti (Eds.), Casebook of the brief psychotherapy. New York: Plenum.

O'Connell, B. ve Palmer, S. (Eds.). (2003). Çözüm odaklı terapi el kitabı. Adaçayı.

Quick, E. K. (1996). Doing what works in brief therapy: A strategic solution-focused approach. San Dicego, CA: Academic.

Sklare, G. B. (1997). Brief counseling that works: A solution-focused approach for school counselors. Thousand Oaks, CA: Corwin.

Weiner-Davis, M. (1996). Change Your Life And Everone In It, Fireside Book, New York: Simon and Schuster.