Büyükşehirlerin Kanalizasyon Hatlarının Etkili İşletmesi ve İstanbul Örneği

Şehirleşmenin iklim değişikliğine sebep olduğu tartışmaları sürerken, mega kentlerin altyapı sorunları ve çözümleri artan nüfus artışına dayalı olarak sürekli güncellenen bir hizmet sahası olmuştur. En önemli altyapı hizmeti şüphesiz su ve kanalizasyon çalışmalarıdır. İkisi bütüncül anlamda birbirinden ayrılmaz olsa da iş bölümü olarak, kullanılmış suların uzaklaştırılması, arıtılması ve alıcı ortama gönderilmesi işini kanalizasyon işletmesi olarak da sınıflandırabiliriz. Plansız kentleşme mega kentlerin altyapı hizmetlerini güçleştirmiştir. Yerel yönetimlerin çoğu zaman engel olamadığı plansız kentleşmenin sonucu oluşan sorunlar ile altyapı idarecileri yüz yüze kalmaktadır. Bu çalışmada öncelikle, kanalizasyon işletmesinin temel tanım ve ilkelerinden bahsedilmiştir. Etkili bir kanal temizliği için olması gereken, araç gereç ve uygulama pratikleri anlatılmıştır. 23 Avrupa ülkesinin nüfusundan büyük bir mega kent olan İstanbul örneği ile bütüncül bir yönetim sistemi ortaya konmuştur. Projelendirmeden bakım, onarım, işletme, arıtma ve deniz deşarjına kadar süreçler için yapılması gerekenler maddeler halinde özetlenmiştir.

___

  • [1] A. Ardıçlıoğlu, (2014). Kanalizasyon Sistemleri, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Kayseri
  • [2] D. Kumar, R. McMasters, (2016). ” Foster, Holistic and Efficient Sewage System Development for Delhi”, Pipelines Conference, Kansas City, pp.740-749, July 17-20.
  • [3] A. Diogo, F. Barros, L. Tiago, S. Joana et al. (2018). “An effective and comprehensive model for optimal rehabilitation of separate sanitary sewer systems” , Science of The Total Environment, Volume: 612, pp. 1042-1057.
  • [4] H. Fowdar,. B. Hatt, P. Breen, et al. (2017). “Designing living walls for greywater treatment,” Water Research, Volume 110, pp. 218-232.
  • [5] F. Brandt, E. Manfred, S. Claudio, L. Chernicharo, C. Augusto, (2017).” Alternatives to odor and corrosion control in sanitary sewerage systems and treatment plants”, Engenharia Sanitaria Ambiental volume: 22 Issue: 4 pp. 611-623.
  • [6] İSKİ, (2017). Atık su ve Yağmursuyu Hatlarında Temizlik Ve Görüntüleme İşine Ait Özel Teknik Şartname, İstanbul.
  • [7] M. Nowakowska, B. Kazmierczak, A. Kotowski, et al., (2017). “Identification, Calibration and Validation of Hydrodynamic Model of Urban Drainage System in the example of the City of Wroclaw”, Ochrona Srodowiska, Volume: 39 Issue: 2 pp. 51-60.
  • [8] Schlüter, M., (2004). BİT El Kitabı: Kanalizasyon Temizliği, Yeraltı Altyapısı Enstitüsü gGmbH, Exterbruch 1, 45886 Gelsenkirchen (www.ikt.de), Almanya.
  • [9] Öztürk, M., (2017). Kanalizasyon Bakımı Onarımı ve Temizliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara.