Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesinde Bulunan Taş Ocakları Alanlarının Toprak Özellikleri

Bu çalışmanın amacı Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi sınırlarında yer alan taş ocaklarının bulunduğu alanların toprak özellikleri ve tarım gerçekleştirmeye elverişli olup-olmadığının belirlenmesidir. Bölgeye ait Büyük Toprak Haritaları ve Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritaları incelenerek, taş ocakları sınırlarının bu haritalar üzerindeki yerleri tespit edilmiştir. ArcGIS yazılımı ile taş ocakları sınırları bu haritalar ile çakıştırılmış ve sonuç olarak; taş ocakları arazilerinin tamamının II. ve III. sınıf araziler üzerinde yer aldığı ve Grumusoller ile Kahverengi Orman Toprakları üzerinde faaliyet gösterdiği belirlenmiştir. Toplam 206 hektarlık alanda faaliyet gösteren taş ocakları alanından dekapaj işlemleri ile uzaklaştırılan tarım toprağı miktarı da ortalama toprak kalınlıkları ve birim hacim ağırlıkları verileriyle hesaplanmış ve 4.622.000 ton olarak bulunmuştur.

Soil Properties of the Quarry Areas in Suleymanpasa-Tekirdağ

The purpose of this study was to determine soil properties of the stone quarry area located inSuleymanpasa district of Tekirdag province of Turkey, and to assess the suitability of these areas foragriculture. The study also explored the effects of the quarries on the environment and examined the legalregulations and environmental relations. For this purpose the Great Soil Groups Map and Land UseCapability Map of the region were analyzed and identified the borders of the quarries on these maps. Theborders of the quarries were superimposed on these maps using the software ArcGIS. The research resultsindicated that the whole area of the quarries covers class II and class III lands and the quarries operate inGrumusol and Brown Forest Soils. The size of agricultural land removed by stripping operations of thequarries was about 206 hectares and the amount of soil lost was estimated to be 4,622,000 tons based onaverage soil depth and bulk density.Keywords: Soil loss, quarries, Tekirdag, soil classification,

___

  • Anonymous (1993a). Tekirdag İl Arazı Varlığı ve Arazilerin Tarımsal Kullanma Uygunluğu T. C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Etüd ve Proje Dairesi Başkanlığı. İl Rapor No: 59, Ankara.
  • Anonymous (1993b). Examination and Description of Soils. Soil Survey Manual, United States Department of Agriculture,315p, Washington,USA.
  • Anonymous (2007). Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği, 14 Aralık 2007 tarih ve 26730 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonymous (2014). Tekirdag İl Tarım Müdürlüğü Tekirdag BTG ve AKK Haritaları.
  • Anonymous (2017). Tekirdag Genel Bilgiler. Tekirdag İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, http://www. tekirdagkulturturizm.gov.tr/TR,75726/genel-bilgiler.html
  • Anonymous (2018). Estimating Moist Bulk Density by Texture. Natural Resources Conservation Center United States Department of Agriculture, https://www.nrcs.usda.gov/ wps/portal/nrcs/detail/ soils/survey/office/ssr10/ tr/?cid=nrcs144p2_074844 (17.01.2018).