İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde Kırmızı ve Beyaz Et Tüketiminde Etkili Faktörlerin Analizi

Bu araştırma için derlenen bilgiler İstanbul ili küçük çekmece ilçesindeki 400 hane halkı ile birebir görüşülerek elde edilmiştir. Yapılan anket sayısı Anakitle Oranlarına Dayalı Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Basit Tesadüfî Olasılık Örneklemesi ile belirlenmiştir. İkincil verilerden Türkiye’nin sığır ve dana etinde 4,5 kg, koyun ve keçi etinde 4,5 kg, kanatlı etinde 16 kg ve balıketinde 10 kg kişi başına tüketime sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmada haneler için beyaz ve kırmızı et tüketiminde etkili olan demografik faktörler üzerinde durulmuştur. Regresyon analizi sonucunda hanelerin geliri arttıkça hem kırmızı hem de beyaz et tüketimi artmakta, bayanlar erkeklere göre hem kırmızı eti hem de beyaz eti tüketiminde daha etkili olmakta, hanelerin ev sahibi olması kırmızı et tüketimini artırırken, hanelerin kiracı olması beyaz et tüketimini artırmaktadır. Yaş ilerledikçe hanelerin kırmızı et tüketimi azalırken beyaz et tüketimi artmaktadır. Hanelerin eğitim seviyesi yükseldikçe, beyaz ve kırmızı et tüketimini azaltmaktadır. Birey sayısı arttıkça kırmızı et tüketimi azalırken beyaz et tüketimi artmaktadır. Aile reisinin mesleği işçi olunca hane halkının kırmızı et tüketimi azalmakta, iş adamı olunca da beyaz et tüketimi artmaktadır. Sadece İstanbul küçük çekmece ilçesi değil Türkiye’nin büyük bir kısmında bitkisel ağırlıklı beslenme yapılmaktadır. Türkiye gibi hayvancılıkta önde gelen bir ülke için hayvansal ürünlerle beslenmenin çok düşük düzeylerde kalması şaşırtıcıdır. Bu nedenle ailelere kitle yayım araçları ile hayvansal besin kaynaklarının yararlarından bahsedilmelidir. Böylece tüketicilerin daha fazla hayvansal kaynaklı besinleri almaları sağlanmalıdır.

___

  • Anonim, 2010. http://www.konyatarim.gov.tr/default.asp?q=teknik&id=4.
  • Anonim, 2011a. http://avrasyaticaret.blogcu.com/tavuketi.
  • Anonim, 2011b. http://www.food-info.net/tr/protein/bv.htm.
  • Anonim, 2011c. http://www.gidaci.4mg.com/kalori.htm.
  • Anonim, 2011d. http://www.fas.usda.gov.
  • Anonim, 2011e. http://www.fao.org.
  • Büyüknisan, O., 2008. Adana İli Kentsel Alanda Tavuk Eti Tüketim Yapısı. Ç.Ü. Fen Bi- limleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Collins, M., 1986. Sampling (Editör: Worcester, R.M. and Downhom, J., 1986). Consumer Market Research Handbook. Elsevier Science Publishing Company Inc.
  • Gürgün, H., 2006. Van Gölüne Kıyısı Bulunan Bazı İlçelerdeki Balık Tüketimine Yönelik Bir Araştırma Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Tek- nolojisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Hanta, B., 1994. Adana İli Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Ç.Ü. Fen Bi- limleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Shrimpton, D.H., 1987. The Nutritive Value of Eggs and Their Dietary Significance. Egg Quality-Current Problems and Recent Advances. Edited by R.G.Wells and C.G. Belyavin.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K. ve Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1):15-21.
  • Topcu, Y. and Uzundumlu, A.S., 2009. Analysis of Factors Affecting Customer Retailer Loyalty in Turkish Food Market: The Case Study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 21(2): 181-194.
  • Topcu, Y., Isik, H.B. and Uzundumlu, A.S., 2009. Turkish Consumer Attitudes Toward Food Products: The Case of Erzurum. Italian Journal of Food Science 21(1): 37- 50.
  • Topcu, Y, Uzundumlu, A.S. and Yavuz, F., 2010. Designing The Marketing Strategies for Ispir Sugar Bean As a Local Product Using Conjoint Analysis. Scientific Re- search And Essays 5(9): 887-896.