Ortaokul Öğrencilerinin Çevre Bilgi ve Tutumlarının Farklı Okul Türleri Açısından İncelenmesi

Çevre sorunları her geçen gün belirgin bir şekilde gün yüzüne çıkarken sorunların temelinde birçok farklı bakış açısı eğitim ve özelinde çevre eğitimini ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle sorunun temeline ilişkin araştırmaların belirli periyotlarla yenilenmesi icap etmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada farklı okul türlerinde okuyan 8. Sınıf öğrencilerinin Çevre bilgi ve çevre tutumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kastamonu il sınırları içerisinde bulunan biri özel okul,  biri imam hatip ortaokulu olmak üzere toplam on bir ortaokulda isteğe bağlı olarak toplam 604 8. Sınıf öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada ilköğretim öğrencileri için hazırlanmış Çevre Bilgi Testi (ÇBT) ve Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ) kullanılmıştır(Atasoy ve Ertürk, 2005). Çalışma sonucunda Çevresel bilgi düzeyi açısından özel okul, imam hatip okulu ve klasik ortaokul öğrencileri arasında önemli düzeyde farklılık izlenmiştir. Çevresel tutum açısından ise özel okul ile imam Hatip öğrencileri arasında fark bulunurken klasik ortaokul öğrencileri arasında fark izlenmemiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Çevre Bilgisi, Çevresel Tutum

___

  • Akınoğlu, O., & Sarı, A. (2009). İlköğretim programlarında çevre eğitimi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. Sayı: 30, Sayfa: 5-29.
  • Aktepe, S., & Girgin, S. (2009). Comparison of eco-schools and other primary schools in terms of environmental education. Elementary Education Online, 8(2), 401-414.
  • Atasoy, E. (2005). Çevre için eğitim: ilköretim örencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir çalıma. Doktora Tezi. Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Barrett, M. J. (2007). Homework and fieldwork: investigations into the rhetoric–reality gap in environmental education research and pedagogy. Environmental Education Research, 13(2), 209-223.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2013). İlköğretim kurumları (ilkokullar ve ortaokullar) fen bilimleri dersi (3, 4, 5, 6,7 ve 8. sınıflar) fenbilimleri öğretim programı. Ankara.
  • Taycı Ünal, F.(2009). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum, bilgi, duyarlılık ve aktif katılım düzeylerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma-Çorlu Örneği. Yüksek Lisasn Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Palmer, J. A. (1998). Environmental education in the 21st century: theory, practice, progress and promise. New York: Routledge.
  • Sinha, S., Jangira, N. K. & Das, S. (1985). Environmental education: module for pre-service training of social science teachers and supervisors for secondary schools. Paris UNESCO.
  • Sönmez, E., & Yerlikaya, Z. (2017). Ortaokul Öğrencilerinin Çevresel Bilgi Düzeyleri ve Çevreye Yönelik Tutumları Üzerine Bir Alan Araştırması: Kastamonu İli Örneği. Kastamonu Eğitim Dergisi, 25(3), 1239.
  • UNEP. (2010). Declaration of the United Nations Conference on the Human Environment, http://www.unep.org/Documents. Multilingual/default.asp?DocumentID=97&ArticleID=1503 &l=en, 10.05.2010.
  • Uzun, N. ve Sağlam, N., (2006). Orta öğretim öğrencileri için çevresel tutum ölçeği geliştirme ve geçerliliği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 240–250.