PROBLEM ÇÖZME YAKLAŞIMININ ÇEŞİTLİ KURAMLAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Problem çözme yaklaşımının tarihsel süreç içinde fen bilimlerinde olduğu kadar sosyal bilimlerde de aktif olarak kullanılan bir yaklaşım olarak yer aldığı görülmektedir. Kişilerde psikolojik ve/veya fiziksel izler bırakabilen problemler hayatın her aşamasında karşımıza çıkabilmektedir. Bıraktıkları izler ise önem derecesine ve boyutuna göre değişebilmektedir. Bu izlerden en az zararla etkilenmek ve problemleri hızlı ve etkili müdahale yöntemleri ile atlatmak için bireyler çeşitli şemalar oluşturmaktadırlar. Bu müdahale şemalarının pek çoğu bireylerin eğitim dönemlerinde oluşmaya başlamaktadır. Bu nedenle okullarımızda sayısal derslerde olduğu kadar sözel derslerde de problem çözme aşamaları ile konuları ele almak öğrencilerin hayatları boyunca karşılaşacakları problemleri çözebilmelerini sağlayacaktır. Ayrıca benzer problemleri kendi başlarına çözebilme yeterliliği kazanmış öğrenciler daha bağımsız bireyler olabileceklerdir. Bu derleme çalışmasında problem ve problem çözme kavramının tanımı yapılarak çeşitli kuramcıların problem çözme yaklaşımları aşamaları anlatılmıştır. 21. Yüzyıl becerileri içinde yer alarak kendi önemini kendi belirlemiş olan, yanıt ve çözümleri formüle etmek için durum, fikir ve bilgileri belirleme, analiz etme ve değerlendirme olarak tanımlanan kritik düşünce (eleştirel düşünce) bakış açısı ile problem çözme yaklaşımı da son geliştirilen bir yaklaşım olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Makalenin hedefi okuyuculara problem çözme konusunda bir perspektif oluşturarak kendi çözüm şemalarını oluşturmalarına yardımcı olmak ve aynı zamanda iyi bir düşünür olarak problem çözücü nasıl olunur bu konuda katkı sağlamaktır.

EVALUATION OF THE PROBLEM-SOLVING APPROACH IN TERMS OF VARIOUS THEORIES

The history of the age of problem solving is seen as a cipher that is actively used in social sciences as well as in science. Problems that can leave psychological and / or physical marks on people appear in life. It can vary depending on the importance and size. Individuals use various schemes to be affected by these scars with the least damage and to overcome the problems with fast and effective intervention methods. In this cryptic cipher passwords, it begins to occur during the cryptic period periods. In our schools, dealing with problem solving stages in verbal lessons as well as in numerical lessons enables them to solve the problems they will encounter throughout their lives. In addition, people who have gained the competence to solve similar problems on their own can also be independent. In this review, the definition of the concept of problem and problem -solving is made and the problem solving stages of various theorists are explained. Thinking as a thought (critical thinking) perspective and problem-solving approach as a final approach, including determining, analyzing and evaluating situations, ideas and information to formulate responses and solutions, taking their own importance in the 21st century skills. has been. The aim of the article is to help readers create their own solution diagrams by creating a perspective on problem solving and at the same time contributing to how to be a problem solver as a good thinker.

___

  • Aksoy, B. (2003). “Problem Çözme Yönteminin Çevre Eğitiminde”,Pamukkale Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(14), 83-98.
  • Aslan,A.E. ve Sart, G.(2013),”Kritik Düşünce”,Third Edition, Nobel Akademik Yayıncılık ,Ağustos 2013.
  • D'Zurilla, T. J., & Nezu, A. (1982). “Social Problem Solving in Adults”, P. C. Kendall (Ed.), In Advances in Cognitive-Behavioral Research And Therapy (Vol. 1, pp. 201- 274), New York: Academic Press.
  • Heidrich SM, Denney NW (1994) Does social problem solving differ from other types of problem solving during the adult years? Exp Aging Res, 20:105-126.
  • İşmen, A. E. (2001). “Duygusal Zekâ ve Problem Çözme”, M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. Sayı (13), 111- 124.
  • Kalaycı, N. (2006). “Öğretim Yöntemi Olarak Kullanılan Problem Çözme Adımları, İlgili Etkinlikleri ve Değerlendirilmesi”, Eğitim ve Bilim, 139 (31): 56-59.
  • Karagöz, M., & Çakır, M. (2011). “Problem Solving in Genetics: Conceptual And Procedural Difficulties”, Educational Sciences: Theory and Practice, 11 (3): 1668- 1674. Sezgin, E. (2011). “Problem Çözme Becerisi Ölçeğinin Geliştirilmesi”.Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Ankara. Üniversitesi, Erişim tarihi: 24.11.2015: http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/2 6928/tez.pdf.
  • Taşçı, S. (2005). “Hemşirelikte Problem Çözme Süreci”, Sağlık Bilimleri Dergisi, 14, (Ek sayı: Hemşirelik özel sayısı), ss: 73-78.
  • Ünsal, Y., & Ergin, İ. (2011). “Fen Eğitiminde Problem Çözme Sürecinde Kullanılan Problem Çözme Stratejileri ve Örnek Bir Uygulama”, Savunma Bilimleri Dergisi, 10 (1): 72-91