HAZRETİ ŞA’BÂN-I VELÎ VE MUSTAFA ÇERKEŞÎ

19 Haziran 1887’de Kastamonu’da doğar. Hattatlar diye bilinen bir aileye mensup olduğu için “Hattatzâde” lakabıyla anılır. Devrin şartlarına göre iyi bir eğitim görür. Eniştesi Ahmed Ziyâeddin Efendi’den özel dersler alması onu daha da geliştirir. Tahsil hayatından sonra değişik memuriyetlerde bulunan müellif, Telgraf İdaresi’nde başmüdürlüğe kadar yükselir. 1938’de emekliye ayrılır. Altın silsilenin modern dönemde yeni bir halkası olarak ömrünü sessiz sedasız fakat ilim ve irfanla “haşir neşir” olarak tamamlayan İhsan Oğuz Efendi, 3 Ağustos 1991’de vefat eder ve Evliyalar şehri olarak bilinen Kastamonu’da defnedilir.

HAZRETİ ŞA’BÂN-I VELÎ AND MUSTAFA ÇERKEŞÎ

He was born on June 19, 1887 in Kastamonu. He is known as "Hattatzâde" because he belongs to a family known as calligraphers. He gets a good education according to the conditions of the period. Taking private lessons from his brother-in-law, Ahmed Ziyâeddin Efendi, further enhances him. After his education life, the author, who holds different positions, is promoted to the position of chief director in the Telegraph Administration. He retires in 1938. İhsan Oğuz Efendi, who completed his life as a new link of the golden chain in the modern period, quietly but "mingled" with knowledge and wisdom, passed away on August 3, 1991 and was buried in Kastamonu, known as the city of Evliyalar.

___

  • Mustafa Aşkar, “Ömeru’l-Fuâdî’nin Menâkıbnâmesine Göre Şeyh Şâbân-ı Velî’nin Tasavvufî Şahsiyetine Bir Bakış” Tasavvuf İlmî Ve Akademik Araştırma Dergisi 30 [2012/2], s. 1-32.
  • İhsan Ozanoğlu, Türk Büyüklerinden Ünlü Bilgin ve Mutasavvıf Şaban-ı Veli Hayatı, Eserleri, Külliyesi, Kastamonu: Yenises Matbaası, 1966.