Türkiye'nin Kültürel ve Dini Açıdan Temsili için Dini Araştırmalar ve Dinler Tarihi Araştırmalarından İstifade Edilmesi Yönünde Öneri ve Beklentiler

Bu makale dini çalışmalar konusunda  Türkiye’de  yapılan  akademik çalışmalar ve  daha geniş bir çerçevede ele alındığında özellikle dünya dinleri konusunda gerçekleştirilen akademik faaliyetlerde değerlendirilmek üzere olası bir yaklaşım sunmaktadır. Bu yaklaşım,  dünya dinleri konusunda  yapılan akademik  çalışmalar ve oluşturulan içeriklerin Batılı muhatapların ilgisini çekecek terimlerle ifade edilmesi,  alanda daha detaylı ve derin bir anlayışın tesis edilmesi  ve akademik çalışmaların gerçekleştirilmesi için odak gruplar ve organizasyonel öğrenme metodolojisi kullanılarak teori, metot ve içeriğin yeniden gözden geçirilmesi ile uygulamaya konulabilir.  Bu çalışmalar Türkiye ve İslam’ın daha geniş bir alanda ve daha etkin bir şekilde  kültürel olarak temsili konusunda da hazırlık olarak  değerlendirilebilir.  Karşılaştırmalı dini metotlar,  İslam  ve dünya dinleri konusunda verilen  eğitimler,  temsil ile ilgili  mevcut sorunların üstesinden gelinmesi  ve eksikliklerin giderilmesi konusunda oldukça  faydalı olacaktır. Akademik alanda yapılan modern din çalışmaları ile İslam kültüründe yer alan geleneksel öğrenme faaliyetlerini teşvik amacı ile Türkiye’nin bir çok üniversitesinde kullanılan dikkate değer altyapı, daha fazla kişi tarafından  kullanılarak bahsedilen amaca ulaşmak için değerlendirilebilir.

Prospects for Utilizing Religious Studies and Studies of World Religions for Turkish Representation

 This article suggests some additional possible scope for utilization of Turkish academic religious studies and specifically the area of world religions within this larger academic area. This would be done by representing the academic world religions product and content in interesting terms to Western audiences and reviewing theory and method and content using focus groups and organizational learning methodology to facilitate more nuanced and deeper understanding of the field and academic production. This can be preparation for culturally representing Turkey and Islam more broadly and more effectively. Training in comparative religious methods and content in Islam and world religions can be understood to be potentially useful to overcome some existing problems and shortcomings in representation.  The remarkable infrastructure in Turkey’s many universities for fostering modern academic religious studies and the traditional learning of Islam could be accessed by more people for this purpose.

___

  • Necmettin Güney