Değişik muz klonlarının eriste kültürü ile çoğaltılması üzerine değişik hormon tipleri ve konsantrasyonlarrının etkileri

Bu araştırmada, ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Dwarf Cavendish muz klonu ile yetiştirilme şansı olan Grand Nain, Petit Nain, Williams, Poyo ve Basrai muz klonlarını meristem kültürü ile klonal olarak çoğaltılma olanakları araştırılmıştır. Çalışmanın çoğaltma aşamasında, TDZ'nin değişik konsantrasyonlarının bağımsız ve IAA ile birlikte kullanımı, köklendirme aşamasında ise IBA ve NAA'in değişik konsantrasyonları denenmiştir. Araştırma sonuçları, denenen tüm muz klonlarında TDZ'nin bağımsız kullanıldığı çalışmada, 2.5 $\mu$M/l'nin üzerinde kullanımının gerek sürgün sayısı ve gerekse sürgün kalitesini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Değişik TDZ konsantrasyonlarının 1$\mu$ M/l IAA ile kombinasyonlarında ise 1 ve 2.5 $\mu$M/l konsantrasyonları gerek sürgün sayısı ve gerekse sürgün kalitesi bakımından en iyi sonucu vermiştir. Ayrıca TDZ'nin IAA ile birlikte kullanımı, özellikle sürgün boyları bakımından daha başarılı bulunmuştur. Köklendirme aşamasında ise gerek IBA ve gerekse NAA'nın 1$\mu$M/l konsantrasyonu köklendirme açısından yeterli bulunmuştur. Araştırma sonucunda, denenen tüm muz klonlarının meristem kültürü ile klonal olarak başarılı ile çoğaltılabileceği ve TDZ'nin çoğaltma aşamasında BAP'a alternatif olarak kullanabileceği saptanmıştır.

The effects of different hormone types and concentrations on propagation of different banana clones by meristem culture

In this research, the clonal propagation of Dwarf Cavendish banana clone, which is widely grown in Turkey, by meristem culture and Grand Nain, Petit Nain , Poyo, Williams and Basrai banana clones, which have good prospect to be grown in Turkey in future, was investigated. In the propagation stage, different TDZ concentration and the combination of TDZ and IAA; in the rooting stage, different IBA and NAA concentration were used. The experimental results showed that the concentration of TDZ over 2.5 $\mu$M/l was not effective on shoot number and shoot quality in all tested banana clones. On the other hand, 1 or 2.5 $\mu$M/l TDZ together with 1 $\mu$M/l IAA gave the best results on shoot number and quality. Furthermore, the combination of TDZ and IAA was found successful in terms of shoot height. In the rooting stage, the use of 1 $\mu$M/l IBA or NAA was found sufficient in terms of rooting. The experimental results show that all the tested banana clones can be propagated via meristem culture and TDZ can be used as an alternative to BAP in the propagation stage.

___

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-2215
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1983
  • Yayıncı: Akdeniz Üniv. Ziraat Fak.