Oryantiring Sporcularının Hedef Bağlılığı ve Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı oryantiring sporu yapan bireylerin hedef bağlılığı, karar verme stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Hedef bağlılığı ve karar verme stilleri puanlarının bağımsız değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini; İzmir ilinde lisans ve lisansüstü düzeyde oryantiring sporu yapan bireylerin arasından kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 401 birey oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu, hedef bağlılığı ve karar verme stilleri ölçekleri kullanılmıştır. İki ölçek arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Cinsiyete, yaşa ve ekonomiye göre puan ortalamaları istatistiksel anlamda farklılaşmamaktadır. Eğitim düzeyine göre ise ölçek alt boyutlarında ve toplam puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı ve bu üç puan ortalamasında da lisans düzeyindekilerin ortalamalarının lisansüstündekilere göre yüksek olduğu görülmektedir.

Examining the Relationship Between Goal Commitment and Decision Making Styles of Orienteering Athletes

The aim of this study is to examine the relationship between goal commitment and decision-making styles of individuals doing orienteering sports. It is an examination of goal commitment and decision-making styles scores according to independent variables. The sample of the research; It consists of 401 individuals selected by convenience sampling method among individuals who do orienteering sports at undergraduate and graduate levels in Izmir. A personal information form, goal commitment and decision-making styles scales were used to collect research data. There is no statistically significant relationship between the two scales. Score averages differ statistically according to gender, age and economy. It is seen that there are statistically significant differences in the scale sub-dimensions and total score averages according to education level, and the averages of those at the undergraduate level are higher than those at the graduate level in these three score averages.

___

  • Arıkan, A., ve Aladağ, E. (2019). International Journal of Geography and Geography Education (IGGE), 40(1), 124-138.
  • Başoğlu, U. D. (2018). Patika oryantiring sporuna katılan bireylerin cinsiyet değişkenine göre özgüven düzeylerinin incelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 31-39.
  • Cohen, L., Manion, L., Morrison, K. (2007). Research methods in education (6th Edition). New York: Routledge, 21-27.
  • Demir, G. T., Namlı, S., Hazar, Z., Türkeli, A., ve Cicioğlu, H. İ. (2018). Bireysel ve takım sporcularının karar verme stilleri ve mental iyi oluş düzeyleri. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(1), 176-191.
  • Fettah, Ö., Emamvırdı, R. ve Çolakoğlu, F. F. (2022). Oryantiring sporcularının sabahçıl-akşamcıl istikrar seviyeleri ve sporda kaygı düzeylerinin incelenmesi. Journal of Global Sport and Education Research, 5(2), 43-56. DOI: 10.55142/jogser.1185452
  • Güler, V. (2009). Orienteering ve çocuklar için orienteering eğitimi. TC Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Türkiye Dağcılık Federasyonu Yayınları.
  • Hollenbeck, J. R., Williams, C. L., ve Klein, H. J. (1989). An empirical examination of the antecedents of commitment to difficult goals. Journal of Applied Psychology, 74, 18–23.
  • International Orienteering Federation (İOF), (2023, 18 Eylül). About orienteering. https://orienteering.sport/orienteering/ adresinden 18 Eylül 2023 tarihinde alınmıştır.
  • Kara, A. (2022). Bilek güreşi sporcularında temel psikolojik ihtiyaçların algılanan performans ve hedef bağlılığı üzerine etkisi (Master's thesis, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi).
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayınları, 4-21.
  • Karçkay, A. T. (2004). Karar verme stilleri ölçeğinin öğretmen adayları için geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eurasian Journal of Educational Research (EJER), (16).
  • Keskin, B., Güvendi, B., ve Kaplan, M. (2020). Masa tenisi oynayan sporcuların kendi kendine konuşmalarının karar verme stilleri ile ilişkisi. Sport Sciences, 15(4), 44-52.
  • Klein, H. J., Wesson, M. J., Hollenbeck, J. R., Wright, P. M., ve DeShon, R. P. (2001). The assessment of goal commitment: A measurement model meta-analysis. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 85(1), 32-55.
  • Öntürk, Y., Bingöl, E., Göksel, A. G., ve Çağlayan, A. (2018). Üniversitede görev yapan idari personelin hedef bağlılıklarının incelenmesi. International Journal Of Socıal Humanıtıes Scıences Research, 5(30), 4016-4021.
  • Pulur, A., ve Akcan, İ. O. (2017). Elit oryantiring sporcularının görsel reaksiyon süreleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişki. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 53-61.
  • Salim, E. (2018). Oryantiring sporcularında problem çözme becerisi ve hedef bağlılığının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sancez, A. C. J., Calvo, A. L., Bunuel, P. S. ve Godoy, S. J. I. (2009). Decision-making of spanish female basketball team players while they are competing. Revista de Psicologia del Deporte, 18, 369-373
  • Scott, S., G. ve Bruce, R. A. (1995). Decision making style, the development and of a new measure. Educatioııal and Psychological Measurement, 55(5).
  • Süleymanoğulları, M., Doğar, A., & Bayraktar, G. (2021). Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Hedef Bağlılığı Düzeylerinin İncelenmesi. Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(1), 173-183.
  • Şenel, E., ve Yıldız, M. (2016). Hedef bağlılığı ölçeği: Türkçe uyarlaması, beden eğitimi ve spor alanında öğrenim gören öğrencilerde geçerlik ve güvenirlik çalışması. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(2), 58-65.
  • Tekin, M., Özmutlu, İ. ve Erhan, S. E. (2009). Özel yetenek sınavlarına katılan öğrencilerin karar verme ve düşünme stillerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11 (3), 42-56
  • Ulukan, H., ve Esenkaya, A. (2020). Üniversite Süper Lig Güreş Takımı Öğrencilerinin Olumlu Duygu Düzenleme Güçlüğü ve Hedef Bağlılığının İncelenmesi. Dr. Öğr Üyesi Halil Uzun, 73.
  • Uzuner, G. F. (2019). İlkokul öğrencilerinin matematiksel problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde oryantiringin etkisinin incelenmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Trabzon Üniversitesi, Trabzon.