Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Eğitim Gören Sporcularda Reaksiyon Zamanı, Vücut Yağ Yüzdesi ve Denge, Parametreleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu araştırmada Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda eğitim gören sporcuların reaksiyon zamanı, vücut yağ yüzdesi ve denge, parametreleri arasında bulunan ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu amaca bağlı olarak sporcuların reaksiyon zamanı, vücut yağ yüzdesi ve denge, ölçümleri alınmıştır. Bu araştırmanın evreni, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Bartın Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde aynı dönem eğitim-öğrenim gören, 18-30 yaş arasında farklı branşlarda faal olarak müsabakalara katılan ve haftada en az 3 antrenmana katılan 52 kadın ve 68 erkek olmak üzere toplam 120 sporcu oluşturmuştur. Çalışmada elde edilen bulguları analiz etmek için SPSS 22.0 İstatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Kolmogorov-Smirnov‛ testi kullanılmış ve verilerin normal dağılıma sahip olduğu tespit edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler arasındaki ilişkiyi belirlemek için ‘’Pearson Korelasyon ’’ analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda denge ile reaksiyon zamanı arasında ve reaksiyon zamanı ile vücut yağ yüzdesi arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,01). erkek sporcularda denge reaksiyon zamanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu (p<0,01). Kadın sporcularda ise reaksiyon zamanı ile vücut yağ yüzdesi arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,01).

Investigation of The Relationship Between Reaction Time, Body Fat Percentage End Balance, Parameters in Athletes Educated in Physical Education and Sports School

In this study, it was aimed to examine the relationship between the reaction time, body fat percentage end balance, parameters of the athletes studying at the School of Physical Education and Sports. Depending on this purpose, the athletes' reaction time, body fat percentage end balance measurements were taken. The universe of this research is a total of 52 women and 68 men, who are studying at the Faculty of Sport Sciences at Bartın University in the 2021-2022 academic year, actively participating in competitions in different branches between the ages of 18-30 and participating in at least 3 training sessions per week. 120 athletes formed. SPSS 22.0 Statistics package program was used to analyze the findings obtained in the study. Kolmogorov-Smirnov‛ test was used to determine whether the data had a normal distribution and it was determined that the data had a normal distribution. In the analysis of the data, "Pearson Correlation" analysis was applied to determine the relationship between descriptive statistics. As a result of the research, it was determined that there was a moderately significant relationship between balance and reaction time, and between reaction time and body fat percentage (p<0.01). There is a significant relationship between balance reaction time in male athletes (p<0.01). It was determined that there was a moderately significant relationship between reaction time and body fat percentage in female athletes (p<0.01).

___

  • Aksu, S. (1994). Denge eğitiminin etkilerinin postural stres testi ile değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bilim Uzmanlığı Tezi. Ankara.
  • Alpay, C. B., Ersöz, Y., Karagöz, Ş., ve Oskouei, M. M. (2015). Elit güreşçilerde müsabaka öncesi ağırlık kaybı, vücut ko8mpozisyonu ve bazı mineral seviyelerinin karşılaştırılması. International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS), 4: 338-348.
  • Altay, F. (2001). Ritmik jimnastikte iki farklı hızda yapılan chaine rotasyon sonrasında yan denge hareketinin biyomekanik analizi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi. Ankara.
  • Arslanoğlu, E., Aydoğmuş, M., Arslanoğlu, C., ve Şenel, Ö. (2010) Badmintoncularda reaksiyon zamanı ve denge ilişkisi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 4(2), 131-136.
  • Barak, R., Özkan, A., ve Öz, Ü. (2016). Elit altı kadın basketbol ve hentbolcularda alt ve üst ekstremiteden elde edilen bazı performans değişkenlerinin karşılaştırılması, International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS), 4(SI 3), 882-889.
  • Biçer, S. Y. (2012). Http://web.firat.edu.tr/firathaber/sayilar/203/8.pdf.
  • Bompa, T. O. (1998). Antrenman kuramı ve yönetimi. Çeviri: Keskin I, Toner B. Ankara, Bağırgan Yayınevi.
  • Chaouachi, A., Chtara, M., Hammami, R., Chtara, H., Turki, O., ve Castagna, C. (2014). Multidirectional sprints and small-sided games training effect on agility and change of direction abilities in youth soccer. The Journal of Strength & Conditioning Research, 28(11), 3121-3127.
  • Cote, K. P., Brunet, M. E., Gansneder, B. M., ve Shultz, S. J. (2005). Effects of pronated and supinated foot postures on static and dynamic postural stability. Journal of Athletic Training, 40(1), 41.
  • Dowes, J., ve Roozen, M. (2011). Developing agility and quickness. USA: Human Kinetics, 1-147.
  • Drever, J. (1968). Dictionary of psychology. Penguin Books, Aylesbury, Bucks,
  • Engels H. J., Currie, J. S., Lueck, C. C., ve Wirth, J. C. (2002). Bench/step training with and without extremity loading: Effects on muscular fitness, body composition profile, and psychological affect. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 42, 71-78.
  • Ergün, A., ve Erten, F. (2004). Öğrencilerde vücut kitle indeksi ve bel çevresi değerlerinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuasi. 57 (2), 57-61.
  • Bilgisi, G. N. A. (1998). Saray medikal yayıncılık, Kanyılmaz Matbaası.
  • Hazar, F., ve Taşmektepligil, Y. (2008). Puberte öncesi dönemde denge ve esnekliğin çeviklik üzerine etkilerinin incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 9-12.
  • Karacabey, K. (2013). Sport performance and agility tests. Journal of Human Sciences, 10(1), 1693- 1704.
  • Karakaş, F. (2012). Çoklu reaksiyon zamanı ile izokinetik denge arasındaki ilişkinin incelenmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • Kocahan, T., Ustundağ, B., Tortu, E., ve Deliceoğlu, G. (2018). Eskrime özgü görsel reaksiyon simülasyon testi ile denge, anaerobik güç ve görsel reaksiyon parametreleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3(4), 169-180.
  • Kosinski, R. J. (2008). A literature review on reaction time. Clemson University, 10(1), 337-344.
  • Sporis, G., Milanovic, L., Jukic, I., Omrcen, D., ve Molinuevo, J. S. (2010). The Effect of agility training on athletic power performance. International journal of Fundamental and Applied Kinesiology, 41(1), 65-72.
  • Tamer, K. (1995). Sporda fiziksel-fizyolojik performans ölçülmesi ve değerlendirilmesi. Türker Kitabevi, Ss: 44–53, Ankara.
  • Tamer, K. (2000). Sporda fiziksel ve fizyolojik performansın ölçülmesi ve değerlendirilmesi. Bağırgan Yayımevi, Ankara.
  • Turan, T., Kayserilioğlu, A., Şentürk, D., Subaşı, F. F., ve Güler, Ç. (1992). Sedanter bayanlarda 8 haftalık submaximal egzersiz programının fizyolojik parametrelerine etkisi, Spor Bilimleri 2.Ulusal Kongresi Bildirileri. Ankara.
  • Zenbilci, N. (1995). Sinir sistemi hastalıkları. İstanbul Üniversitesi Basımevi. İstanbul.
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hasan ŞAHAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hakemlerin Duygu Düzenleme Durumları ile Öz Yeterlikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bekir Erhan ORHAN, Aydın KARAÇAM, Ali Selman ÖZDEMİR, Aygül ÇAĞLAYAN TUNÇ

Kaya Tırmanıcıların Kişilik Özellikleri, Öz yeterlilikleri ve Heyecan Arama Davranışları

Burak KURAL

Yetenek Temelli Üniversiteye Giriş Sınavlarına Giren Bireylerin Sınav Kaygısı ve Öz Güven Düzeylerinin İncelenmesi

Bekir Erhan ORHAN, Aygül ÇAĞLAYAN TUNÇ, Ali Selman ÖZDEMİR, Aydın KARAÇAM

Benlik Saygısının Sürekli Öfke Tarzları Üzerindeki Yordayıcılığının İncelenmesi: Mücadele Sporcuları Örneği

Hasan GÜLER

Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının SARS-CoV-2 Pandemisinde ve Sonrasında Akademik Motivasyonlarının Karşılaştırılması

Üstün TÜRKER

Üniversite Öğrencilerinin Serbest Zamanda Temel Psikolojik İhtiyaçlarının ve Boş Zaman Stratejilerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Çağatay DERECELİ, Bereket KÖSE

Türk Futbolunda Seyircilerin Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Bakış Açılarının İncelenmesi.

Özlem EKİZOĞLU, Mahmut Sami AKYÜZ

Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Proaktiflik ve Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Burak KARABABA, Eda YILMAZ, Alparslan KURUDİREK, Muhammet İrfan KURUDİREK

Tenisçilerde İzokinetik Kalça Kuvveti ile İlişkili Motor Özelliklerin İncelenmesi

Cengiz ÖLMEZ, Halit ŞAR, Soner AKGÜN, Nadhir HAMMAMİ

Zihinsel Hazır Oluş ile Skor Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Gümüş Ligi Oturarak Voleybol Milli Takım Örneği

Meltem IŞIK AFACAN