CASTEL’E GÖRE FRANSA’DA ÜCRETLİLER TOPLUMUNDA BAZI DEĞİŞİMLER: ÖRSELENEN KOLEKTİF VE YENİ AYRIM

Durkheimcı ve solidarist bir mirastan hareket eden Robert Castel, neoliberal politikalar nedeniyle ücretli toplumun parçalanmasının sosyo-tarihsel çerçevede anlaşılır bir analizini yapan Fransız sosyologlardan biridir. Castel, özellikle Şanlı Otuz Yıl boyunca Fransa'da sosyal devletin çalışanlara sunduğu sosyal korumaları, özellikle Sosyal Sorunun Dönüşümü (1995) ve daha geç yazdığı eserlerle ikna edici bir şekilde göstermiştir. İlk olarak, Durkheim'dan Castel'e kadar kollektife katılım sorununu ele aldık. İkinci olarak, Castel’e göre, Fransa'da ücretli toplumun parçalanmasına ve ardından prekaryanın kurumsallaşmasına odaklandık. Son olarak, Castel'e göre, Fransa'da daha az ücretli toplumlarla karşılaştırılan Fransa’daki ücretliler toplumundan ve bugün Fransa'da sosyal korumalardan istifade etme bakımından oluşan yeni ikilikten ve ücretli toplumun gerilemesinden bahsettik.

___

  • AUX CAPTIFS LIBERATION (sans date), Précarité et exclusion : le sans-abrisme à Paris [image digi-tale]. https://www.captifs.fr/precarite-exclusion/, (date d’accès: 01/04/2021).
  • BUĞRA, Ayşe (2017), “Türkiye’nin Değişen Refah Rejimi: Neoliberalizm, Kültürel Muhafazakarlık ve Yeniden Tanımlanan Toplumsal Dayanışma”, Türkiye’de Refah Devleti (Éd. S. Dedeoğlu - A. Y. Elveren), İletişim Yayınları, İstanbul, (pp. 47-69).
  • CASTEL, Robert (1995), Les métamorphoses de la question sociale : une chronique du salariat, Fayard, Paris.
  • CASTEL, Robert (1997), « Le modèle de la société salariale comme principe d’une comparaison entre les systèmes de protection sociale en Europe du Nord et en Europe de Sud », Mire Rencontres et Recherches, comparer les systèmes de protection sociale en Europe du Sud, Rencontres de Florance (Éd. B. Palier), MIRE. Paris, Vol 3, (pp. 29-48).