Müzik eğitiminin 3-6 yaş çocuğunun gelişiminde özerk olma sürecindeki işlevi

Toplumun gelişmesi ve iyi yönde değişebilmesi, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde saklıdır. Her geçen gün farklılaşan ve değişen toplumda özerk benlik duygusuna sahip bireyler yetiştirebilmek için genelde sanat eğitimi özelde ise müzik eğitiminin önemini vurgulamak amacı ile yapılan bu çalışmada, 3-6 yaş çocuğunun özerk benlik gelişimi için müzik eğitiminin önemi ortaya konularak, aileye, çevreye ve eğitimciye, düşen sorumluluklar tartışılmıştır.

The function of music education on the process of becoming autonomous in growth of 3-6 aged child

Advancement of a community and changing in a good way depend on educating healthy individuals. In this study, which is prepared to emphasize the significance of art education in general and music education in particular with the purpose of raising individuals who have autonomous sense in a community, which is varying and changing every passing day, the importance of music education for autonomous individuality growth of 3-6 aged child has been outlined and the responsibilities belong to family, surroundings and educator have been discussed.

___

ARTAN, İsmail(1993). Anaokuluna Devam Eden 54-77 Aylık Çocuklara Seslerle İlgili Becerilerinin Kazandırılmasında Müzik Uygulamalarının Etkisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi: Ankara.

BAŞARAN, Ethem. (2000). Örgütsel Davranış, İnsanın Üretim Gücü. Ankara: P Drem Yayınları.

ERTÜRK, Selahattin. (1972). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Yelken Tepe Yayınlan.

GÖNCÜ, ilknur Özal( 2002). 4-6 Yaş Arası Anaokulu Çocuklarına Uygulanan Müzik Eğitiminin Müziksel Ses ve İşitsel Algı Gelişimine Etkileri. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi:Ankara.

ÇUHADAR, Hakan (2006). Müziksel Zeka. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi. Pamukkale Ünv. Eğt. Fak: Denizli.

ÖZTÜRK, Orhan(2007). "Çocuklukta özerk ve özgürlük duygusunun gelişimi". II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu (4-6 Ekim 2006). Ümit Basımevi, Yayın No: 203: Ankara.

SELÇUK, Ziya (1996).Eğitim Psikolojisi. Ankara: Şafak Matbaacılık. TOPSES, Gürsen( 1997). Eğitim Pisikolojisi. Ankara

SPYCHIGER, Maria(18 Mayl996).Children Learn Faster to the Sound of Music. Rob Edwards Magazine issue 2030. UK.

UÇAN, Ali (1994). İnsan ve Müzik, İnsan ve Sanat Eğitimi. Ankara:ALF Matbaası.