Kamu Politikası Öğrenim ve Öğretim Araçları Olarak Sözlük ve Ansiklopediler Üzerine İçerik Analizi

Öz Kamu politikası literatürü politikaların oluşum süreçleri, aktörleri, araçları, analiz yöntemleri, değerlendirme gibi kuramsal temelleri geliştirirken bir yandan da örnek politika alanlarının incelendiği çalışmalarla zenginleşmektedir.  Kamu politikaları etkileyen aktörler ve bu aktörlerin etkileme düzeyi, politika gündemlerinin belirlenmesi gibi konulardaki tartışmaların artışı da bu zenginliğin göstergeleridir. Türkiye’de alanın gelişmesinde önemli veri kaynağı uluslar arası literatürden sağlanmaktadır. Uluslararası literatürdeki önemli araçlar olarak sözlük ve ansiklopediler dikkat çekmektedir.  Bu makalede sözü edilen sözlük ve araçlar üzerine içerik analizi yapılmıştır. İçerik yapılırken uluslar arası literatürden seçilen eserler ve Türkçe literatürde de yerini almış olan eser kapsama dâhil edilmiştir. Makale genel olarak işlevsel öğrenme ve öğretim aracı olarak kullanılan sözlük ve ansiklopedilerin kamu politikası alanındaki yerine ve bu eserlerin kamu politikasını nasıl bir kapsam oluşturarak açıkladıklarını konusunda okuyucuya bilgiler sunmuştur.

___

  • ALTUNOK, Hatice ve GEDİKKAYA, Fatma Gül (2016), “Kamu Politikalarının Kuramsal Gelişimi”, ALTUNOK, Hatice ve GEDİKKAYA, Fatma Gül (Ed.). Kamu Politikaları Ansiklopedisi, Nobel Yayınları, Ankara, ss. 21-28.
  • BERMAN, Evan ve RABİN, Jack (2008), Encyclopedia of Public Administration And Public Policy, Taylor & Francis Group, Boca Raton.
  • BİLGİN, Nuri (2014), Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • CHAKRABARTY, Bidyut ve CHAND, Prakash (2012). Public Administration in a Globalizing World Theories and Practies, SAGE Publications, India.
  • COCHRAN, Clarke; MAYER, Lawrence; CARR, T.R.; CAYER, Joseph; MCKENZIE, Mark; PECK, Laura (2012), American Public Policy An Introduction, Wadsworth Cengage Learning, USA.
  • ÇEVİK, Hasan Hüseyin (2007), Türkiye’de Kamu Yönetimi Eğitimi: Eğitim ile Uygulama Arasındaki Eksiklikler ve Uyumsuzluklar Üzerine Bir Tartışma, AKSOY, Şinasi ve ÜSTÜNER, Yılmaz (Ed.) Kamu Yönetimi Yöntem ve Sorunlar, Nobel Yayınları, Ankara.
  • DEMİR, Fatih (2011), “Kamu Politikası ve Politika Analizi Çalışmalarının Teorik Çerçevesi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 30, ss. 107-120.
  • DUNN, William N. (1994), Public Policy Analysis: An Introduction, PrenticeHall, Englewood Cliffs, New Jersey.
  • ERAT, Veysel (2014), “Türkiye’de Kamu Politikası Alan Yazını Üzerine Bir İnceleme”, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, Sayı: 10, Haziran, ss. 92-117.
  • FATTORE, Giovanni; DUBOIS, Hans; LAPENTA, Antonio (2012), Measuring New Public Management and Governance in Political Debate. Public Administration Review, Vol.72, No.2 , pp. 218- 227.