Yunus Emre Divanı'nda Sabır ve Ahlak

Yunus Emre, XIII. ve XIV. yüzyıllar arasında yaşamış usta mutasavvıf olarak bilinen ve günümüze kadar varlığını tüm tesirleriyle sürdüren bir şahsiyet olmuştur. O, şiir, ilahi ve gazelleriyle Türk milletine her koşulda sabırlı ve umutlu olmayı aşılayan, tasavvuf öğretileri doğrultusunda seslenen nasih (öğütçü) olarak hafızalarda yer edinmiştir. Bu makale, araştırmanın Yunus Emre’nin ‘’Divan’’ında yer alan şiirlerden yola çıkılarak ondaki sabır ve ahlak kavramını ortaya koyup yorumlamayı hedeflemektedir. Günümüze kadar Yunus Emre’de ahlak unsuru üzerine çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, sabır ve ahlak eksenli bir çalışmanın olmadığı görülmüştür. Dolayısıyla mutasavvıf şair, öğretilerinde birçok kavram gibi sabır ve ahlak imgelerini de kullanmış ve bu eksende fikirlerini inşa etmiştir. Bu çalışmanın literatüre sağlayacağı katkı, sabır ve ahlak eksenli öğretilerin tasavvuf alanındaki tesirini de ortaya koyacaktır. Araştırmanın amacı, derin bir öğretiye dayalı bu şiirlerin tahlili ve çözümlenmesi olup, çalışma kavramsal analiz ve yorumlama yöntemiyle ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Yunus Emre, Şiir, Sabır, Ahlak

Patience and Ethics in Diwan of Yunus Emre

Yunus Emre has become a character that is known as sufi master who had lived between XIIIth and XIVth centuries, and that has maintained his existence with its all effects until today. He has gained a seat in memories as adviser who has instilled to be hopeful and patient to Turkish nation in any case through his poems, hymns and ghazal and who spoke/called in line with sufistic teachings/doctrines. This article targets to present and interpret the concept ‘‘patience and ethics/morals’’ on Yunus Emre based on poems in ‘‘Diwan’’ of Yunus Emre. Although studies about ethic element on Yunus Emre have been carried out until today, yet it is seen that there has been no patience- and ethic-oriented study. Therefore, the sufi poem used also images of patience and ethics like a lot of concepts in his teachings and he built his ideas along this line. Contribution of which this study would make to the literature will also reveal effect of teachings-oriented patience and ethics on sufistic field/area. Purpose of the study is to examine and analysis these poems based on a deep teaching, and the study was presented by method of conceptual analysis and interpretation.

___

  • SARIKAYA, B. – ŞEREN, Z., ‘’İnsan Sorumluluğu ve Fiillerine Etkisi Bağlamında Sabır ve Tevekkül Kavramları’’, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C.6,s.12, Gümüşhane 2017, s. 68-88
  • ALTUN, S., Yunus Emre’nin Şiirlerinde Halk Edebiyatı Unsurlarının Tahlili, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2020.
  • ŞANLI, İ., ‘’Yunus Emre’nin İnsana, İnsanlığa Bakışı ve Günümüze Mesajları’’, Turkısh Studies, C. 4, S.2, 2009, s. 923-929.
  • TATCI, M., ‘’Yunus Emre’’, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C.43, TDV Yayınları, Ankara 2013.
  • TATCI, M., Yunus Emre ile Aşk Yolculuğu, H Yayınları, İstanbul 2018.
  • TATCI, M., Yunus Emre Divan, (Yayın evi yok), 2008.