Sovyet Sonrası Güney Kafkasya Ülkelerinin Askeri Güvenlik Politikaları

Sovyetler çöktükten sonra Güney Kafkasya cumhuriyetleri tekrar bağımsızlıklarına kavuşmuş, bölgede etnik savaşlar patlak vermiştir. Bu makale dünyanın en kırılgan ve jeostratejik önemi olan Güney Kafkasya bölgesinde yerleşen Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ın tehdit algılamaları, etnik temelli çatışma ve savaşların yaşanması, bu ülkelerin kendilerini güvensizlikte hissetmeleri sonucu oluşturdukları asker güvenlik politikalarından bahsetmektedir. Sovyet döneminden sonra Güney Kafkasya ülkelerinin askeri güvenlik politikalarının nasıl geliştiği sorusu çerçevesinde çalışma yapılmış ve bu alanda yetersiz olan bilgi eksikliği doldurulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Güney Kafkasya bölgesinde devam eden etnik sorunların ülkeler arasında çatışmaya ve savaşa dönüşme riskini taşıdığını, bölgede silahlanma yarışına girildiği ve Rusya’yı dengelemek için Batı askeri güvenlik alanında işbirliği yapıldığı sonucuna varılmıştır

___

  • KÖKTAŞ, N. A., “Saakaşvili Dönemi Gürcistan: İç ve Dış Politika Üzerine Bir Değerlendirme”, Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy.2, (2015): 95-110.
  • OKTAY, H., “Türkiye’nin Doğuya Açılan Kapısı Kafkasya’ya Stratejik Bakış”, Yeni Türkiye, sy.56, (2014): 435-444.
  • ÖZDAŞLI, E., “İsrail’in Yeni Çevre Staratejisinde Güney Kafkasya”, Bilig, sy. 82, (2017): 175-200.
  • ÖZTÜRK, M., Kafkasya’nın Tarihi Coğrafyası ve Stratejik Önemi, Ankara: Genelkurmay Basım Evi, 2003.
  • ŞIRIYEV, Z., “Azerbaycan Nahçıvan’da silah mı arttırıyor?”, 17 Ağustos 2017, https://russian.eurasianet.org/node/64661 ( 08.03.2018).