Rus İlahiyatçı F. A. Smirnov’un "Hz. Muhammed’in Kişilik Özellikleri ve Onların Kur’an’a Yansımaları” Üzerine Bazı Mülahazaları

Rus ilahiyatçılarından Smirnov Feodor Antonovich, Rusya’ya bağlı Kazan vilayetinde 1893 yılında kaleme aldığı “Hayali Vahiy Sürecinde Hz. Muhammed'in Yaşam Koşullarına Bağımlılığı” eserinin,‘’Hz. Muhammed’in kişilik özellikleri ve onların Kuran’a yansımaları’’ başlıklı bölümünde, İslam peygamberi hakkında bazı mülahazalar öne sürmektedir. Yazarın, Hz. Peygamber ile ilgili mülahazalarının büyük bir kısmının ideolojik yaklaşımların etkisiyle yazdığı ifade edilebilir. Genellikle, Rus oryantalistlerin bir çoğu gibi, Smirnov da, Hz. Muhammed ile ilgili aktardığı bilgilerin ve yaptığı tespitlerin önemli bir kısmının gerçeği yansıtmadığı söylenebilir. Bunun diğer bir önemli nedeni, yazarın ideolojik yaklaşımlarının yanırısa, eserindeki bazı usul problemlerinden kaynaklandığı ifade edilebilir. Bu araştırmanın temel hedefi, Rus İlahiyatçı-tarihçisi Smirnov’un İslam peygamberine yaklaşımlarını değerlendirmek ve konu ile ilgili yazarın görüşlerinin ortaya çıkarmaktır. Nitekim, Rus İlahiyatçı, tarih ilminin temel ilkelerini dikkate almaksızın konuyu birtakım varsayımlara dayanarak açıkladığı mülahazalarını, genelleme ve ideolojik yaklaşımlar üzerinden temellendirmeye çalıştığı tespit edildi. Böylece, Smirnov’un, usul problemi ile de vardığı bazı yanlış sonuçlar üzerinden yola çıkarak Hz. Muhammed ile ilgili sergilediğini görüş ve düşünceleri objektif bir şekilde değerlendirildi.

___

  • KAYNAKÇA Bayazit, A. (1887). Отношения Ислама к Науке, (İslam'ın Bilime Yaklaşımı), Petersburg. Balcı, İ. (2015). Peygamberlik Öncesi Hz. Muhammed, Ankara Okulu, Ankara. Barthold, W. W.(1977). Rabotı Po İstorii Vostokovedeniye, Soçeneneiya, IX, Moskova. Erul, B. (2013). Siret Tetkikleri, Ankara, Otto, 2013. Erşahin, S. (1996). Sovyetler Birliğinde Kur’an’a Yaklaşımlar, İslami Araştırmalar, IX, sayı 1-2. Ankara. Gryazneviç, P. A. (1982). Razvitiye İstoriçeskogo Soznaniya Arabov, (VI-VIII. v.v), (Oçerki İstorii Arabskoy Kulturı), Moskova. Gryazneviç, P.A. (1984). Problem İzuçeniya İstorii Vozniknoveniya İslama, Moskova. Halidov, A.B. (1984). İslam i Arabskiy yazık,(nekotorıe aspektı problem), İslam Religiya Obşestvo, Gosudarstvo, Moskova 1984 Hamidullah, M. (1980). İslam Peygamberi, I-II, İstanbul. Hayit, B. (1986). Sovyetler Birliğinde İslam Araştırmaları Temayülleri, Türk Dünyası Araştırmaları, 41, İstanbul. Heyet, (2005). Kuran-i Kerim ve Açıklamalı Meali, TDV, II baskı, Ankara. Klimoviç, L. (1936). İslam v Çarskoy Rosii, Moskova. Maşanova, П. (1876). Миссионерский Противо Мусульманский Сборник, Мухаммедан¬ский Брак, Казань. Rezvan, E.A. (1984). Koran i do İslamskaya Kultura, İslam, Religiya, Obşestvo, Gosudarstvo, Moskova. Spenser, (1874). Изучение социологии. Petersburg.