Oryantalistlerin Hz. Muhammed’in Hayatına Yaklaşımlarına Dair Bazı İncelemeler

Oryantalizm, Müslüman Doğu başta olmak üzere, Doğu toplumlarını, dil ve kültürlerini, tarih ve sanatlarını inceleyerek değer yargıları üreten Batı kaynaklı faaliyetlerin tümüne verilen ortak bir tanımdır. Doğu Bilimi ile ilgilenen ve bu hususta, araştırma yapan ilim adamlarına ise, oryantalist (müsteşrik veya doğu bilimcisi) denir. Doğu halklarının çağdaş durumunu öğreten bilimsel disiplinler bütünü olarak değerlendirilen oryantalizm, XV. yüzyılın sonlarına doğru doğuya yapılan seyahatlerle başlamıştır. XVII. yüzyılın ilk yarısına kadar sistematik olmayan, teorik ve altyapılı çalışmalar ile devam eden araştırmalardan oluşmakta idi. Söz konusu dönemde, daha çok şahısların kaleme aldığı el yazma eserlerden ve çevirilerden oluşan oryantalizmin, akademik olarak kurumsallaşması, XVIII. yüzyılın sonu ve XIX. yüzyılda gerçekleşmiştir. Oryantalizmin, güçlü Batının zayıf Doğuya empoze ettiği bir doktrin olma sebebiyle de, Batılı oryantalistler, Doğu araştırmalarında elde ettiği bilgilere, kendi ön yargılarını eklemeden objektif biçimde izah edememişlerdir. Bu çalışmada, Rus Doğu bilimcilerinin Siyere yaklaşımlarından yola çıkarak genel bir değerlendirme yapılarak Rus Oryantalistlerin, Batı’da hakim olan görüşlerden nasıl etkilendiklerini ortaya çıkarıldı. Özellikle, son dönemlerde benimsenmiş olan Marksist metodolojiye dayanan İslam ve Hz. Muhammed profilinin temel fikrinin, Batılı oryantalistlerden alındığını tespit edildi. Ayrıca, Rus oryantalistlerin Hz. Muhammed’e yaklaşımlarını ele alırken, Oryantalizmin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, böylece, o zaman Rusların yaptıkları çalışmaların, Batılı yazarların çalışmalarının farklı bir boyutunu teşkil ettiği görülmektedir.

Some Reviews On Orientalists' Approach To Muhammad's Life

Orientalism, which is considered as a whole of scientific disciplines that teaches the contemporary situation of the Eastern peoples, it started with travel to the east towards the end of the XV. century. Until the first half of the XVII. century, it consisted of non-systematic, theoretical and infrastructure studies and ongoing research. In this period, the academic institutionalization of orientalism, which consists of manuscripts and translations written mostly by individuals, XVIII. end of the century and it took place at the beginning of the XIX. century. In addition, due to Orientalism being a doctrine imposed by the strong west on the weak East, Western Orientalists could not objectively explain the knowledge gained in Eastern Studies without adding their own prejudices. In this context, it can be said that Russian orientalists were largely under the influence of the West, but nevertheless, they also produced original works. The purpose of this research is to study the approaches in General of Orientalists, especially Russian Orientalists, to the Islamic Prophet and to contribute to the field of Islamic history by studying research on this topic.

___

  • Azımli, Mehmet, (2013). Siyeri Faklı Okumak, Ankara: Ankara Okulu. Algül H, Alemlere Rahmet Hz. Muhammed, Ankara 1994 Algül H., İslam tarihi, I, İstanbul 1992 Aşirov, N.,Revolutsya İslama v Rossii, Moskova, 1973 Avksentev, A., Koran, Şeriat i Adatı, Stravropol, 1966 Azımli, M., Siyeri Faklı Okumak, Ankara Okulu, 2013 Balcı, İ., Hz. Peygamber ve Mucize, Ankara Okulu Yayınları, Ankara, 2013 Balcı, İ., Hz. Peygamber’in Savaşlarında İlahi Yardım, Ankara 2014 Balcı,İ., Peygamberlik Öncesi Hz.Muhammed,Ankara Okulu, Ankara, 2015 Barthold, W. W. (1977). IX. Rabotı po İstorii Vostokovedeniye, Soçeneneiya, IX, Moskova. Barthold, W.W (1922). O Muhammede, Soçineniya, VI, Moskova. Balcı, İsrafil, (2014). Hz. Peygamber’in Savaşlarında İlahi Yardım, Ankara: Ankara Okulu. Panova, Vera Feodorovna, (1993). ‘’Jizn Muhameda’’(Muhammed’in Hayatı) Moskova. Sarıçam İbrahim, Özdemir Mehmet, Erşahin Seyfettin, (2011). İngiliz ve Alman Oryantalistlerin Hz. Muhammed Tasavvuru. Ankara: Nobel Yayınları. Soltayev, Zalimhan, (2009). Rus Oryantalistlerin Siyer Çalışmaları, Ankara. (doktora tezi) Watt, W. Montgomery, (1986). Hz. Muhammed Mekke’de, (çeviren M.R. Ayas, A. Yüksel), Ankara Üniversitesi Yayınları. Şemşek, Vesile, (2018), Rusça Literatürde Hz. Muhammed İmajı,(Yayınlanmış Doktora tezi), Ankara.