Küreselleşme Olgusuyla Birlikte Büyüyen Terörizm

Bu makale esasen Terör ve Terörist kavramının ne olduğunu, dünden bugüne terör olayları ve terörün ortaya çıkışını ve terörün yapılma amacının ne olduğunu kısaca anlatmaya çalışılmaktadır. Makalenin birinci kısmında AB, BM, UNODC uluslararası sistemde mevcut olan kuruluşların teröre bakış açıları, terörle mücadele için ne gibi anlaşmalar yaptıkları ve ABD, Türkiye, Almanya gibi birkaç devletin terörle ilgili tutumlarından bahsedilmektedir. Makalenin ikinci kısmında küresel teröre örnek verilmekte ve uluslararası sistemde terörle mücadelenin şekilleri açıklığa kavuşturulmaktadır. Makalede terörün faaliyet şekilleri olan etnik terör, Dini İstismar eden terör örgütleri, devlet terörü, narko terörizm ve siber terörizme örnekler verilmeye çalışılmıştır. Makalede Türkiye’yi yıllardır etnik terörle yıpratmaya çalışan Asala ve PKK terör örgütü hakkında kısa bir ön bilgi yer almaktadır. Makalede küreselleşme sonucunda büyüyen teröre örnek verilmekle ve küreselleşmenin ve terörün nasıl aynı tarihe denk geldiği üzerinde durulmaktadır. Makalenin son kısmında ise vekâlet savaşları ve Arap Baharı ile ilgili kısa bir bilgi verilmeye çalışılmakta ve Orta Doğu’da süper güçlerin adeta maşası haline gelmiş olan terör örgütlerinden bahsedilmektedir.

Terrorism Growing with Globalization

This article is mainly about the concept of Terrorism and Terrorists, and it briefly tries to explain the emergence of terrorism from the past to the present. In the first part of the article terror perspectives and prevention efforts of some of the institutions in the international system such as the EU, the UN, the UNODC is evaluated and terrorism-related attitudes of some countries, like the USA, Turkey and Germany are clarified. In the second part of the article examples of global terrorism and the fight against terrorism in the international system are given. Within the article ethnic terrorism, religious terrorism, state terrorism, narco-terrorism, and cyberterrorism examples are provided. Apart from these examples, in the article, brief preliminary information about ASALA and PKK terrorist organizations which Turkey is combatting for many years is presented. The article also focuses on the example of growing terrorism as a result of globalization and how globalization and terrorism coincide. In the last part of the article,  brief information about Proxy Wars and the Arab Spring is given, and the terrorist organizations that are under the control of superpowers in the Middle East are mentioned.

___

  • ARIBOĞAN, D. Ü., Nefretten Teröre, Ankara: Ümit Yayıncılık, 2005. BİLGİÇ, M. S., ''Terör ve Terörle Mücadele'', BİLGESAM Yayınları Dergisi, rapor.17 (2009): 7. DEDEOĞLU, B., Uluslararası Güvenlik ve Strateji, İstanbul: Yeniyüzyıl Yayınları, 2008. Deniz, A., Toplumsal Hareket Teorileri ve Ortadoğu İsyanları, Ankara: Orion Kitapevi, 2015. ÖKTEM, E., Terörizm, İnsancıl Hukuk ve İnsan Hakları, İstanbul: Derin Yayınları, 2011. GÖZEN, R., Amerikan Dış Politikası, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını, 2014. Guillaume, G. Terrorism and International Law, International and Comparative Law Quarterly, Oxford, sy.3 (2004): 537-548.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ