İslâmiyet ve Hilafet ve Meşihat-ı İslâmiye

Hilafet, İslâm şeriatının hükümlerinin hakim kılınıp tatbik edilmesi ve dünyadaki tüm Müslümanların önderi olarak tanımlanmaktadır. İslam âlemi için oldukça önemli olan “hilafet” konusu, düşünce dünyamızı derinden etkileyen ve üzerinde yıllardır önemle durulan bir konudur. Bu bağlamda Elmalılı Muhammed Hamdi tarafından kaleme alınan “İslâmiyet ve Hilafet ve Meşihat-ı İslamiye” adlı eser, hayli önem teşkil etmektedir. Zira eser, İslâm alemi için önemli bir konu olan “hilafete” açıklık getirmektedir. Eser, halife ve şeyhülislâmın görevleri ve aralarındaki bağ hakkında önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Diğer bir deyişle eserde, halife ve şeyhü'l-İslâmın dini ve toplumsal görevlerinin ne olduğu üzerinde durulmuştur. “İslâmiyet ve Hilafet ve Meşihat-ı İslamiye” adlı makalede, İslamiyet, hilafet ve şeyhü'l-İslâmın konusu incelenmiştir. Halife ve şeyhülislâmın görevleri üzerinde durularak bu görevlerin ne olduğu belirtilmiştir.

Islam and Khilafa and Islamic Authority of Shaikh al-Islam

Khilafa (Caliphate) is defined as making provisions of Islamic sharia dominant and applying them, and as leader of all Muslims in the world. The matter ‘‘caliphate’’ which is quite important to islam world is an issue that influences deeply our world of thought and that has been laid too much stress on for years. In this context, the work titled ‘‘Islam, Khilafa and Islamic Authority of Shaikh al-Islam’’, written by Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, is of considerable importance. Because, the work sheds light on ‘‘caliphate (khilafa)’’ which is an important matter to Islam World. It contains important information on duties of khalifa (caliph) and shaikh al-Islam, and on relationship between them. In other words, in the work, it was dwelt upon what religious and social duties of khalifa and shaikh al-Islam are. In the article titled “Islam and Khilafa and Islamic Authority of Shaikh al-Islam’’, matter of Islam, caliphate and shaikh al-Islam was examined. Duties of khalifa and shaikh al-Islam were dwelt upon and it was stated what these duties were.

___

  • GÜRKAN, S. L., “Ruhban”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 35: 204-205, İstanbul: TDV Yayınları, 2008. ELMALILI KÜÇÜK, H., “İslamiyet ve Hilafet ve Meşihat-ı İslamiyye”, İstanbul: Beyanülhak 1, sy., 12 (16 Şubat 1324): 511-514. SANCAK, S., “Hadisler Bağlamında Bid’at Olgusu ve Bid’atle Mücadelenin Gerekliliği”. İslâmi İlimler Dergisi 11, sy.,1 (2016): 21-46. YAVUZ, Y. Ş., “Elmalılı Muhammed Hamdi”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 11: 57-62, İstanbul: TDV Yayınları, 1995.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ