Kosova Krizinin Çözümünde, NATO’nun Barışı Destekleme Harekâtına Türkiye’nin Katkıları

Öz: Milliyetçiliğin sözde yeni biçimlerinin ve din eksenli ritüellerin geleneksel sınırları hem yaratıyor hem de yok ediyor olması, son yıllarda gittikçe artan bir tehdit ve tehlike olarak ortaya çıkmıştır. Demografik dinamikler ve etnik unsurlar dikkate alınmadan çizilen sınırlar, toplumların zaman içerisinde iç ve dış güçlerin etkisiyle kendi geleceğini şekillendirmek istemesine neden olmaktadır. Geleceğin en büyük tehdit algısı olarak ortaya çıkabilecek olan bu sorun, sınırların ve statükonun yeniden belirlenmesine neden olmuştur. Bu olgu ve gerçekliği ortaya koyan en önemli örneklerden biri Yugoslavya’dır. Yugoslavya’nın dağılma sürecinde yaşanan savaşlar ve çatışmalar, insanların zorla yerlerinden edilmesine, bölgesel ve uluslararası güvenlik sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu makale, Kosova Krizi'nin ortaya çıkış nedenlerini ve Kosova Krizi'nin çözümü amacıyla gerçekleştirilen NATO müdahalesi ve sonuçlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. NATO müdahalesi, Kosova sorununu önemli ölçüde sona erdirmiş ve Kosova'nın bağımsızlığına giden yolu açmıştır.

Abstract: The fact that the so-called new forms of nationalism and religion-oriented rituals both create and destroy the traditional borders has emerged as an increasing threat and danger in recent years. The borders drawn without consideration of demographic dynamics and ethnic elements cause societies to want to shape their future over time with the influence of internal and external forces. This problem, which may emerge as the biggest threat perception of the future, has led to the re-determination of borders and status quo. One of the most important examples of this fact and reality is Yugoslavia. Wars and conflicts in the process of disintegration of Yugoslavia will cause forced displacement of people and the emergence of regional and international security problems. This article aims to analyze the reasons for the emergence of the Kosovo Crisis and the NATO intervention and its consequences for the resolution of the Kosovo Crisis. NATO intervention has significantly ended the Kosovo problem and paved the way for Kosovo's independence.

___

  • Ağır B.S., “Güvenlik ve Göç Kavşağında Kosova” Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 69(3).
  • Aksu F. (2010), “Kosova Krizinde Türkiye’nin Dış Politikası”, YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt III, Sayı 1.
  • Alpkaya G. (1999), NATO Müdahalesi Üzerine, A.Ü. SBF Yayınları, Ankara.
  • Arı T. - Pirinççi F. (2011). “Soğuk Savaş Sonrasında ABD’nin Balkan Politikası”, Alternatif Politika, Cilt: 3, Sayı: 1. Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri-I, II.