Sivas İli Altınyayla İlçesi Merkez (Ahmed Ağa) Camii ve Deliilyas Camii Minber Süslemeleri

Sivas; bulunduğu konum ve sahip olduğu yüzölçümü itibariyle büyük önem taşıyan tarihî bir Orta Anadolu kentidir. Sivas, gerek şehir merkezi gerekse çevre ilçeleriyle pek çok kültür hazinesini bünyesinde taşıyan büyük bir birikime sahiptir. Geçmişte “Tonus” olarak bilinen Altınyayla ilçesi eski bir yerleşim yeridir. Sivas’ın güneybatısında yer alan Altınyayla ilçesi ve Deliilyas kasabası birbirine çok yakın yerleşim yerleridir. Altınyayla Merkez (Ahmed Ağa) Camii H.1313/M.1895-96 yılında, Deliilyas kasabası Camisi ise H.1325/M.1907 yılında inşa edilmiştir. Her iki cami düz damlı ve ahşap direkli camiler arasında bulunmaktadır. Camilerin düz damlı ve ahşap direkli olmalarının yanı sıra ahşap tavan süslemeleri de benzerlik göstermektedir. Camilerin dıştan sade yapıları iç mekânda süslemelerle bezeli bir mekâna dönüşmektedir. Her iki caminin minberleri caminin geneli ile uyumlu bir bütünlük içerisindedir. Minberler çakma, kafes ve boyama teknikleriyle yapılmış ahşap eserlerdir. Süslemeler; “C” ve ”S” kıvrımlar, bitkisel ve geometrik motiflerin uyumlu birlikteliği ile oluşturulmuştur. Bu çalışmada her iki cami minberleri incelenmiş, minberlerin benzerlikleri ve farklılıkları vurgulanmıştır. Minberlerin geleceğe aktarılmasına yönelik çizimleri yapılarak minberler kayıt altına alınmıştır.

___

  • Arseven, Celal Esad (1998). Sanat Ansiklopedisi. Cilt III. İstanbul. MEB.
  • Aslanapa, Oktay (2007) Anadolu’da İlk Türk Mimarisi Başlangıç ve Gelişmesi, Ankara. Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
  • Barışta, Örcün Hatice (1998 ). Türk El Sanatları. Ankara. T.C.Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri.
  • Kaya, Fatma ve Kılıçarslan, Hande (2019). Sivas İli Altınyayla İlçesi Merkez (Tonus) Camisi Vaaz Kürsüsü Süslemeleri. Karabük Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt:9.Sayı:2. s.641.
  • Kurtişoğlu, Apa Gülay (2013). Dini Mekanlarda Fonksiyonel Estetik Öğeler. VI. Dini Yayınlar Kongresi. s.398.
  • Oral, M. Zeki. (1962). Anadolu’da Sanat Değeri Olan Ahşap Minberler, Kitabeleri ve Tarihçeleri, Vakıflar Dergisi, Sayı:V,s.23.
  • Öney, Gönül (1992) Anadolu Selçuklu Mimari Süslemesi ve El Sanatları, Ankara, Türkiye İş Bankası Yayınları. s.147.
  • Özel, Mehmet (1993). Geleneksel Türk El Sanatları. Ankara. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Yücel, Erdem (1989). Ahşap. İslam Ansiklopedisi 2. Cilt. Türkiye Diyanet Vakfı.s.181-183