TÜRKÇÜ-TURANCI MİLLİYETÇİLİĞİN DÜŞÜNSEL TEMELLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Türkçü-Turancı milliyetçilik anlayışı, Resmi-Kemalist milliyetçilik anlayışının inşa etmeye çalıştığı yeni Türk kimliğine ve bu kimliğin temel dayanak noktaları olan coğrafi ve tarihi yaklaşımlara bir tepki hareketi olarak ortaya çıkmıştır. Türkçü ideolog ve tarihçilerin dergilerinde filizlenen ve 1930’lu yıllardaki dünya konjonktüründen etkilenen bu milliyetçilik tasavvuru, 1944 yılındaki Turancılık davası ile Resmi-Kemalist milliyetçilik tarafından silikleştirilmeye çalışılmıştır. Buna karşın Türkçü-Turancı milliyetçilik tasavvuru güçlü bir milliyetçilik anlayışı inşa ederek, daha sonraki süreçte Türk milliyetçiliğinin alacağı biçim ve yaşayacağı dönüşümleri etkileyen, siyasal ve toplumsal yaşamı etkileyen bir hüviyete sahip olmuştur. Bu çalışma, “Türkçü-Turancı milliyetçiliğin ideolojik argümanları nelerdir?” sorusunu cevaplandırmaya çalışmaktadır. Çalışmada tarihsel metod kullanılmakta ve hipotez olarak Türkçü-Turancı milliyetçiliğin, soy esaslı milliyetçilik anlayışı, din konusunda muğlak görüşler, militarizm, bütüncül tarih anlayışı, zenofobi, öteki olarak konumlandırılan kimlikler, komünizm karşıtlığı ve Turancılık nitelikleri çerçevesinde biçimlendiği üzerinde durulmaktadır. Bu niteliklerden soy esaslı milliyetçilik anlayışı, Türkçü-Turancı milliyetçiliğin diğer ideolojik yaklaşımlarını biçimlendiren bir kavram olarak öne çıktığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, bu milliyetçilik tasavvuru kendine has bir dış politika anlayışını da bünyesinde barındırmaktadır. Turancılık, ideolojik bağlamda en temel argüman olarak telakki edilmektedir. 

AN INVESTIGATION ON THINKING FUNDAMENTAL BASIS OF TURKISH-TURANIST NATIONALISM

Pan-Turkist-Turanist nationalism perspective emerged as a reactionist movement against the neo-Turkish identity that official Kemalist nationalism intended to construct and the main geographical and historical foundations this new identity was built upon. This nationalist thought which germinated in the Turkist ideologists’ and historians’ journals and which affected by the world conjuncture in the 1930s was subjected to be daunted with the Turanism court case in 1944 by the Official-Kemalist nationalism. Constructing a powerful nationalist understanding, the view of Pan-Turkish nationalism gained an identity that affected not only the formation and transformation of the Turkish nationalism but also the political and social life. This study aims to answer the question “What are the ideological arguments of Pan-Turkist-Turanist nationalism”. The historical method was used in the study. It was hypothesized that Pan-Turkist-Turanist nationalism was shaped within the framework of ethnic nationalism, ambiguous opinions on religion, militarism, holistic understanding of history, xenophobia, otherization of different identities, anti-communism, and pan-Turanism. This study argues that the ethnic nationalism concept apparently differs from and covers the other ideological components of pan Turkist-Turanist nationalism approach. In addition, this nationalism encompasses its own concept of foreign policy. Turanism is considered as the main argument in the ideological context.

___

  • Akdevelioğlu, A. ve Kürkçüoğlu, Ö. (2011). “1945-1945: Batı Bloku Ekseninde Türkiye1”, Ed. Baskın Oran, Türk Dış Politikası Cilt 1, İstanbul: İletişim Yayınevi, ss. 477- 615.
  • Arslan, E. (2009). “Türkiye’de Irkçılık”, Ed. Tanıl Bora ve Murat Gültekingil, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Milliyetçilik, Cilt 4, İstanbul: İletişim Yayınevi, ss. 409-438.
  • Atilhan, C. R. (2002). Medeniyetin Batışı, 4. Baskı, İstanbul: Sinan Yayınevi.
  • Atilhan, C. R. (1996). Türk Oğlu Düşmanını Tanı, Masonluğun İçyüzü, 6. Baskı, İstanbul: Sinan Yayınevi.
  • Atsız, N. (1997b). Makaleler II, İstanbul: İrfan Yayınları.
  • Atsız, N. (1997a). Makaleler III, İstanbul: İrfan Yayınları.
  • Atsız, N. (1992). Makaleler IV, İstanbul: İrfan Yayınları.
  • Atsız, N. (2011a). Turancılık, Milli Değerler ve Gençlik, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Atsız, N. (1997c). Türk Tarihinde Meseleler, İrfan Yayınları, İstanbul.
  • Atsız, N. (2011b). Türk Ülküsü, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Bora, T. (2017). Cereyanlar: Türkiye’de Siyasi İdeolojiler, İstanbul: İletişim Yayınevi.
  • Bora, T. (1995). Milliyetçiliğin Kara Baharı, İstanbul: Birikim Yayınları.
  • Campbell, D. (1996). Writing Security: United States Foreign Policy and Politics of Identity, Minneapolis: University of Minnesota Press.
  • Ercilasun, A. B. (2018). Atsız: Türkçülüğün Mistik Önderi, Ankara: Panama Yayıncılık.
  • Ersanlı, B. (2009). “Bir Aidiyet Fermanı: Türk Tarih Tezi”, Ed. Tanıl Bora ve Murat Gültekingil, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Milliyetçilik, Cilt 4, İstanbul: İletişim Yayınevi, ss. 800-811.
  • Ertekin, O. (2009). “Cumhuriyet Döneminde Türkçülüğün Çatallanan Yolları”, Ed. Tanıl Bora ve Murat Gültekingil, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Milliyetçilik, Cilt 4, İstanbul: İletişim Yayınevi, ss. 345-388.
  • Kılıç, M. (2007). “Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Milliyetçiliğinin Tipolojisi”, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 16, ss. 113-140.
  • Lewis, B. (2018). Semitizm ve Anti-Semitizm, Çev. Hür Güldü, Ankara: Akılçelen Kitaplar.
  • Önen, N. (2009). “Reha Oğuz Türkkan”, Ed. Tanıl Bora ve Murat Gültekingil, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Milliyetçilik, Cilt 4, İstanbul: İletişim Yayınevi, ss. 362-369.
  • Özdoğan, G. G. (2001). Turan’dan Bozkurt’a Tek Parti Dönemi’nde Türkçülük 1931- 1946, Çev. İsmail Kaplan, İstanbul: İletişim Yayınevi.
  • Smith, A. D. (1999). Milli Kimlik, Çev. B. S. Şener, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Türkkan, R. O. (1944). Milliyetçilik Yolunda, İstanbul: Müftüoğlu Yayınevi.
  • Yaşlı, F. (2008). Milliyetçilik ve Faşizm: Türkiye’de Irkçı Milliyetçilik Üzerine Bir İnceleme, Basılmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.